Kép forrása: prostoole – freepik.com

A Karácsony a szeretet ünnepe. Ilyenkor mindannyian igyekszünk a családunk körében eltölteni ezt a néhány napot, békességben, nyugalomban. Sokan bezárkóznak, hogy semmi se zavarja meg az együtt töltött perceket, a hosszú beszélgetéseket, a közös társasjátékot, a kiadós étkezéseket. Mások viszont ilyenkor is szeretnek utazni, megismerni a miénktől eltérő kultúrákat. Ha valaki a Brit-szigetek felé venné az irányt az ünnepek alatt, annak érdemes előre felkészülni, hogy el tudjon vegyülni a Karácsonyi forgatagban. Mi, a Speak! Nyelviskola, az angol nyelv elsajátításában tudunk segíteni.

A Karácsony nincs helyhez kötve: bárhol jó lehet, ahol a szeretteinkkel tölthetjük el hasznosan az időt. Ehhez tökéletes egy utazás, főleg, ha az az ünnepi időszakra esik. Ráadásul rengeteg érdekességgel találkozhatunk, közös élményeket is gyűjthetünk közben. Annál is inkább, mert a britek és az írek Karácsonya rengeteg dologban eltér az általunk megszokottól. Az alábbiakban megpróbáljuk a legszembetűnőbb különbségeket bemutatni. Nem árt hozzá egy  angol nyelvtanfolyam, bár a legtöbb kifejezés ismerős lesz azoknak, akik szeretik a Karácsonyi témájú filmeket.

Karácsony estéje a briteknél

A Karácsony ünnepe minden évben december 25. és december 26. Ez így van nálunk, Magyarországon, de Angliában vagy Írországban is. A legnagyobb különbség december 24. ünneplése esetében keresendő. Mi ezt a napot tekintjük a legfontosabbnak, ekkor van szenteste. Ezen a napon csak a legszűkebb családi körben ünnepelünk, ekkor ajándékozzuk meg egymást. Az angolszász kultúrában viszont a Christmas Eve, ahogy ők nevezik, ténylegesen a Karácsonyt megelőző este. Ekkor még sokan találkoznak a barátokkal, ülnek be egy pubba, sokszor hajnalig mulatozással ütik el az időt. A családi körben töltött idő csak másnap veszi kezdetét. Előtte azonban még egy fontos teendőjük akad: a gyerekek kikészítik a hosszú, piros, mintás, gyapjúból készült zoknikat. A kandallóra, vagy az ágyuk végébe akasztják, hogy az éjjel el tudja helyezni benne az apró ajándékait és egy kis édességet a minden évben érkező Santa Claus vagy Father Christmas. Miután nálunk bemelegít a jó öreg Mikulás december 6-án, egy éjszakája van rá, hogy a világ összes gyerkőcének ajándékot vigyen. Azt most hagyjuk figyelmen kívül, hogy a köré épülő mondakör teljesen máshonnan eredeztethető egyik vagy másik országban. Azonban ha Mikulásra, Télapóra vagy Santa Clausra gondolunk, akkor mindenhol ugyanaz a szakállas, piros köpenyes figura ugrik be, akit epedve várnak a gyerekek. Szerencsére a sok munka nem marad fizetség nélkül. Karácsony Apót mindenki egy pohár tejjel és egy kis sütivel várja, ráadásul nem felejtkeznek el a kilenc rénszarvasról sem. Nekik friss répával kedveskednek a piros orrú Rudolf és a többiek legnagyobb örömére.

Karácsony napja a középpontban

A britek december 25-ét nemes egyszerűséggel Christmas Daynek, azaz Karácsony napjának nevezik, ez azonban nem jelenti azt, hogy addig ne készülnének az ünnepekre. A legtöbb angol családban már november elején, a Halloween befejeztével elindul a Karácsonyi őrület. Feldíszítik a házat kívül, belül, kicsinosítják a kertet Karácsonyi motívumokkal, esténként pedig messziről látható egy-egy portán az ünnepi díszkivilágítás vagy fényjáték. Néhányan már hetekkel az év vége előtt felállítják a karácsonyfát, ezzel is hangolva a közelgő ünnepre. 25-én reggeltől már a családé a főszerep. A gyerekek csillogó szemmel vetik rá magukat az éjszaka folyamán, valamilyen varázslat folytán a zoknikba került édességre, valamint kíváncsian bontják fel az ugyanilyen meglepetésszerűen a karácsonyfa alá került ajándékokat. Ezután az igazán hívő családok a templom felé veszik az irányt, hogy átadják magukat a Karácsonyi mise meghittségének. Végül következik a Karácsonyi ebéd vagy vacsora, ahol a kicsik és nagyok tradicionális ünnepi ételeket fogyasztanak közösen: általában gesztenyés töltelékkel töltött pulyka, krumplipüré, zöldségköret kerül az asztalra, a felnőttek ízletes fehérborral öblíthetik le a finomságokat. A desszertnek kínált fűszeres puding teszi teljessé a Karácsonyi menüt. Ezután kerül elő a christmas cracker, ami egy közkedvelt ünnepi kiegészítő a Brit-szigeteken. Ez úgy néz ki, mint egy hatalmas szaloncukor. A karácsonyi asztalnál ülők közül ketten megfogják a két végét, amely aztán kicsit meghúzva pukkanásszerű hangot hallatva szétesik, és apró édességek, ajándékok, valamint egy vicc hullik ki belőle. Minden családi Karácsony elengedhetetlen tartozéka. Ugyanúgy, mint a királynő ünnepi beszéde, amelyet mindig erre a napra tartogat. A közvélemény-kutatások szerint az emberek java már egy kicsit ráunt erre a hagyományra, de hű alattvalóként a legtöbben azért mégis meghallgatják II. Erzsébet királynő üzenetét és jókívánságait.

Boxing Day

A britek december 26-át hívják így. A hagyomány szerint azért, mert a középkorban ezen a napon nyitották fel a templomi adományozó perselyeket, amelyeket aztán a szegénységben élők, a rászorulók között osztottak szét Karácsony másnapján. Egyes gazdag családok ilyenkor a pénz mellett élelemmel is megajándékozhatták a szolgálóikat. A modern korban ez a nap a hihetetlen leárazásoké, ekkorra ugyanis újra kinyitnak az üzletek, és sok esetben 30-70 százalékos engedménnyel kínálják azokat az árucikkeiket, amelyeket nem sikerült az ünnepek előtt értékesíteniük. Ekkor sem maradhatnak el azonban a jó étkezések. A vásárlásban elfáradt családtagokat ilyenkor általában sült báránycomb, kacsa vagy liba várja otthon.

Karácsonyi különlegességek az íreknél

Az írek Karácsonya nem sokban különbözik a szomszédjainál, néhány apróság azonban szembetűnő. A felkészülés itt is korán kezdődik, a hagyomány szerint a díszítés mellett örökzöldekkel ékesített gyertyákat helyeznek az ablakokba. Szám szerint hármat, ami a szentháromságra utal. Ezek a gyertyák mutatják az utat a szent családnak az éjszakában. A Karácsonyi menü előkészületei is hosszú hetekig tarthatnak. A fűszeres-mazsolás Karácsonyi desszert, valamint az ünnepi asztalra szánt marha pácolása hosszabb időt vehet igénybe. A december 24-i Karácsony Apó várás is kiegészül kissé. Jó ír szokás szerint egy pohárka whiskyt is mellékelnek a sütemény és a tej mellé. Igazuk is van, nem lehet tudni, mire szomjazik meg a fáradt utazó. December 25-én veszi kezdetét a nagy utcai népünnepély, ahol az emberek maskarába öltöznek, és tradicionális szereplőkkel vidám jeleneteket adnak elő.

Észrevehetted, ha végigolvastad a szöveget, hogy vannak benne olyan angol kifejezések, amelyeket nem fordítottunk le, mert nem érdemes, mivel a jelentése teljesen más lenne, mint aminek eredetileg szánták. Ilyenek a Boxing Day vagy a christmas cracker. Ha szeretnéd ezeket megfejteni, vagy ha kedvet kaptál a külföldi ünnepléshez, de még nem beszéled az angol nyelvet, csatlakozz a Speak! Nyelviskola angol nyelvtanfolyamaihoz. Első lépésként pedig töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket.

Gyúrós István
ATP Szövegírás, alapító

Share This