Kép forrása: canva.com

Skóciáról a legtöbben három dologra gondolunk első körben: nemzeti ételükre, a haggisra, a dudákra, és végül, de nem utolsó sorban a férfiak nemzeti viseletére, a skót szoknyára, amit mély tisztelettel és hazaszeretettel hordtak a történelem során. Bár ezek többnyire sztereotípiák, kétségtelenül a nemzet identitásának és történelmének fontos részét képezik. A legkiemelkedőbb mindközül vitathatatlanul a kilt, a skót férfi ruhatár elmaradhatatlan eleme. Egy igazi skót büszkén viseli, mivel megtestesíti örökségét és hagyományait. Esküvőkön, keresztelőkön és katonai felvonulásokon napjainkban is előszeretettel hordják trendi öltözékként és a lázadás szimbólumaként, így ikonikus mondanivalója jelenleg is aktuális. Sokakat érdekel az is, hogy vajon mit viselnek a skótok a szoknyájuk alatt! Maradj velünk, erre is fényt derítünk!

A skót duda talán nem szorul annyira magyarázatra, de ha már megemlítettük a haggist, akkor erről viszont ejtsünk pár szót! A legtipikusabb skót étel. Talán a hurka és disznósajt keverékére hajaz leginkább. A skótok imádják, nemzeti identitásuk egyik jelképének tartják. A rossz nyelvek szerint az angolokat szokták vele riogatni, akik állítólag borzadnak tőle. A hagyományos recept szerint feldarabolt birka- vagy borjúbelsőségből, leginkább aprított szívből, tüdőből vagy májból készül, amelyet faggyúval, hagymával, zabliszttel és fűszerekkel kevernek, majd juhbélbe vagy birkabendőbe töltenek, és megfőznek.

Tűzforrón, fehérrépapürével és tört burgonyával szervírozzák. A haggis a skót henteseknél egész évben kapható, azonban az igazi szezonja két jeles ünnepnapjukhoz kapcsolódik: szilveszterhez és a január 25-i Burn’s Night alkalmához. Ekkor van Robert Burn születésnapja, aki Walter Scott mellett a skót irodalom legjelentősebb személyisége. Burn írt egy ódát a haggisról, amelynek az elszavalása a nap ünnepélyes ceremóniájának egyik fő eseménye. A haggist egy ezüsttálcán szolgálják fel, az ételvivőt követi egy whiskyvivő, majd dudások sora következik, végül a vendéglátó a haggist felszeleteli egy hosszú késsel, amelyet a skótok tradicionálisan a térdharisnyájukban viselnek, közben szavalja Burn költeményét. Hozzá whiskyt isznak kis poharakból. Azért tudnak élni, hagyjuk meg.

De maradjunk a kilt, vagyis a skót szoknya történeténél!

A kilt hagyományos skót, térdig érő férfi szoknya. Leggyakrabban gyapjúszövetből készül, a 16. században vált ismert ruhadarabbá. Tulajdonképpen az úgynevezett mhorból ered, ami egy válltól bokáig leérő, csatos övvel felerősített, szabatlan, több méter hosszú gyapjúszövet, vagyis egy pléd kámzsával (zsákszerű férfiruha, amelynek nincs szabása és bokáig ér). Ezt gyakran viselték a kelta druidák. Egyes történészek úgy vélik, hogy a skótok Írországból hozták magukkal ezt a ruházatot. Sok előnye volt a felföldi rideg és zord éghajlatban. Szabadon lehetett benne mozogni, meleg volt, a felsőtestet is befedte, és hamar megszáradt. Éjjelre takaróként funkcionált, elég volt az övet levenni és szétteríteni. Olyannyira meleget biztosított, hogy még a hóban is tökéletes védelmet jelentett. Plusz volt egy másik fontos rendeltetése: olyan terepszíneket választottak hozzá, amelyek a kopár felföldi tájon is módot adtak a rejtőzködésre. Hagyományos formájában csakis férfiak hordták. Az elmúlt századokban a mindennapos viselet részét képezte a szoknya, ám manapság már csak ünnepélyes rendezvényeken öltik magukra. A kilt szó jelentése „övezd és tekerd fel”. A szoknya alatt tradicionálisan semmit sem viselnek. Az 1960-as években az edinburgh-i közlekedési vállalat megtiltotta a skót szoknyát viselő úriembereknek, hogy az emeletes buszok felső részén utazzanak, nehogy a látvány elrettentse az alsó részen utazókat.

Nem mindig volt trendi

Sok éven át kizárólag a skót felvidékre korlátozva viselték, széles körben vademberek ruhájának tartották és barbárnak titulálták ezt a ruházatot. Megvetően és utálatosan néztek azokra, akik viselték, az elítélő hozzáállásnak a „redshanks” kifejezéssel hangot is adtak.

A tíz legfontosabb dolog a kiltről

  • A skót szoknya mély kulturális és történelmi gyökereknek örvend. A hazaszeretet régóta elismert szimbóluma, a mai napig nagy becsben tartják, óriási gondviseléssel tárolják.
  • A kilt szót az ősi norvég „kjilt” kifejezésből eredeztetik, amelynek jelentése „redőzött”. A hírhedt vikingek hagyatéka, még ha csak etimológiai vonatkozásban is.
  • A kilteket először 1538-ban említik. A gael nyelvű skót felvidéki férfiak teljes hosszúságú ruházatként viselték ezeket, gyakorlatilag egy övezett takaróként. Ez volt a nagy kilt tehát: egy komplett ruhadarab, aminek felső felét köpenyként a vállra vetve viselték, de igény esetén kapucniként is szuperált. A térdig érő szoknya, vagyis a kicsi vagy modern kilt a 17. század végén, a 18. század elején alakult ki, ez lényegében a nagy kilt alsó része.
  • Az első skót szoknyák fehér, barna, zöld vagy fekete színben készültek. A klánok növényeket, mohákat és bogyókat használtak a gyapjú festésére. Az idő előrehaladtával mintás szöveteket fejlesztettek ki az egyes klánok számára, a színek nagy valószínűséggel azon alapultak, hogy milyen természetes festékek találhatóak az egyes régiókban.
  • Az övvel borított „kis kockás” a 17. század folyamán vált népszerűvé a felvidéki férfiak körében. Az 1800-as évek közepére többnyire ünnepélyes események alkalmával viselték a jólét jeleként. Gael nyelven breakcan-an-feileadh néven hívták. Volt egy női változata is, amely nagyjából szintén ebben az időszakban jött divatba, ezt arisaid néven ismerték, de napjainkra kikopott a köztudatból.
  • A késő 17. vagy a korai 18. századra datálható a kis szoknya, azaz a phillabeg elterjedése. Ez a kilt redős alsó fele, derékban övezve és térd fölé eső terjedelemmel.
  • II. György angol király, kísérletként a skót felvidéki kultúra elnyomására, ruhatörvényt vezetett be 1746-ban, amellyel illegálissá vált a felvidéki ruhák bármely formájához hasonló ruhadarabok viselése, ideértve a kiltet is. György király ellenfelei a jakobita seregek segítségével akarták őt leváltani. Első pánik rohamában a király úgy vélte, hogy a törvény rendelkezéseit felhasználva egyszerűen kitiltja a felvidéki hadseregeket, így láthatta, ki támogatja a jakobita álláspontot, és felléphetett ellenük. Tilalma azonban ellentétes hatást ért el, a jakobita hajlammal nem rendelkezők egyszerűen divathóbortként kezdték el hordani a szerelést, mások pedig az általános angol elnyomás ellen tiltakoztak. A tilalmat 1782-ben feloldották, mivel az eltelt 36 év teljesen eredménytelen volt a célja szempontjából.
  • A tiltás után a kilt a skót identitás tartós szimbólumává vált, a kockaminták pedig bizonyos klánokat, családokat és régiókat képviseltek. Napjainkban mintegy 3500 specifikus kockaminta létezik. A ruhadarab elkészítése 20-25 órát vesz igénybe, többnyire kézzel készülnek, 29 redőből állnak és körülbelül 7,5 méter az anyagszükségletük.
  • A megfelelő kilt mellé általában egy sporran, vagyis egy derék körül és a kilt fölé helyezett kis táska tartozik. Ez a gael szó erszényt jelent, és a zsebtelenség tényét hivatott felülírni. A két darabot elől egy csatos öv tartja össze, a sgian dubh (skee-an doo) pedig egy kis tőr, amely a zokniban ül.
  • Mit viselnek a skótok a redők alatt? Egy felmérés szerint a megkérdezettek 55 százaléka azt mondta, hogy sötét alsónadrágot visel, 38 százalék elmondása szerint kommandózik, azaz semmit nem vesz alá, 7 százalék pedig rövidnadrágot vagy harisnyát ölt magára. A skót urak egyértelműen úgy vélik, hogy a nők nagy rajongói a kilteknek, különösen a skót nők. 91 százalék nagyon vonzó megjelenésként ítélte meg, és a skótok 67 százaléka szerint ez erős és hazafias attitűdre utal. A nők többsége határozottan úgy sejti, hogy semmit sem szabad viselni a dicsőséges kilt alatt. Kicsit fura, nem? Ízlések és pofonok…

Bármit is gondolsz erről az öltözetről, a leghatékonyabban valószínűleg egy hithű skóttal tudnád megvitatni. Be mernéd vállalni? Ha nem, akkor mit szólnál, ha fejlesztenénk egy kicsit az angolodon? A 100% beszéd, 0% könyv módszer ebben abszolút a segítségedre lehet. Ha belevágnál, akkor az első lépés, hogy kitöltöd az ingyenes online angol szintfelmérőnket azért, hogy a számodra legmegfelelőbb szinten kezdhesd az online angol tanulást. Vágj bele még ma!

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This