Így használd az Erasmus programot nyelvtanulásra

1987-ben, azaz pont idén 30 éve indult útjára az Erasmus elnevezésű csereprogram, amely tandíjmentesen tette lehetővé a magyar diákok külföldi egyetemeken való tanulását, cserébe a külföldi tanulók itthoni fogadásáért. A programban az első három évtized alatt több mint 5 millióan vettek részt Európa-szerte.

Mára ugyanezen név alatt egy komplex mobilitási program fut, amely nem csak diákok, de önkéntesek, gyakornokok, szakmai gyakorlatot végzők és szakemberek nemzetközi tapasztalatszerzését is lehetővé teszi.

Jelenleg már Erasmus Pluszra bővült ennek a szerteágazó programnak az elnevezése, a felsőoktatásban részt vevők mellett a felnőttoktatás, szakképzés és sport területén is lehet pályázatot benyújtani.

Kézenfekvő, hogy az Erasmus egyik fő célja mindig is az volt, hogy a magyar diákok lehetőséget kapjanak a nyelvtanulásra és -gyakorlásra, idegen országok kultúráját, gazdaságát és munkaerőpiacát megismerve.

Ha te is érzed a késztetést, hogy nekivágj a világnak, érdemes erről a lehetőségről tájékozódnod. Ha viszont már az indulás előtt állsz, jó, ha végiggondolod a program adta nyelvtanulási lehetőségeket, nehogy elmulassz valamit, amivel csiszolhatod az angolodat!

Nagy vonalakban az Erasmusról

A diákcsereprogram keretein belül a magyar felsőoktatási intézmények hallgatói tandíjmentességet kapnak a választott külföldi egyetemen, sőt ösztöndíjban is részesülhetnek az erre vonatkozó feltételek teljesítése mellett.

Olyan egyetem olyan szakát kell kiválasztani, amely szerződésben áll a tanuló hazai anyaegyetemével (sőt azon belül is saját szakával/karával), így előfordulhat, hogy kompromisszumot kell kötnünk a választás során.

Minimális tanulmányi eredményt csak ritkán írnak elő, viszont a külföldi tanuláshoz szükséges nyelvtudás nagyon fontos, így ellenőrzik is a szerződés megkötése előtt.

Néha akadályt jelenthet az is, hogy az egyetem ugyan kapcsolatban áll a választott egyetem vagy főiskola választott szakával, de más nyelvismerete van a tanulónak, mint amire ott szükség lenne.

De tény, hogy legtöbbször a magabiztos angoltudás a legjobb belépő a programba.

A részvétel maga a nyelvtanulás

A külföldi egyetemeken való tanulás még akkor is felér egy rendkívül intenzív nyelvtanfolyammal, ha eleve magas nyelvi felkészültséget várnak el a pályázatunk elbírálói.

Az oktatásban való részvétel során elsajátíthatjuk választott szakmánk szakszókincsét, sőt ennél jóval többet is.

Betekintést nyerhetünk a választott ország oktatására jellemző nyelvhasználatba, az iskolák speciális nyelvi közegébe.

Megtanulhatunk megírni különféle dokumentumokat (pályázat, esszé, cikk stb.), amely a szakmánkban való érvényesüléshez hozzátartozik.

Az egyetemi oktatásban egyforma jelentőséget kap a szóbeli és írásbeli nyelvismeret, hiszen egyaránt meg kell tudnunk érteni a tanárt, megfelelni egy szóbeli vizsgán vagy írásbeli szorgalmi feladatokat elvégezni.

Hajrá nemzetköziség!

Az Erasmus Európa-szintű program, amelyre a legkülönbözőbb országokból érkeznek tanulók. Így a célország diákjainak nyelvhasználatán túl idővel rá kell tudnunk állni az adott nyelv bármilyen akcentusának és egyedi alkalmazásának megértéséhez.

Más kiejtéssel és logikával beszél angolul egy francia és megint másmilyennel egy cseh diák.

A legnagyobb jóindulat mellett is mindannyiunknak van sajátos akcentusa és szóhasználata. Ez ugyan nem mindig csiszolja az angol nyelvismeretünket, de rugalmassá tesz bennünket a nyelvhasználat területén. (És egy középfokú nyelvvizsgán is jól jöhet, ahol sűrűn fordul elő a hallott szövegértés tesztelésénél akcentussal beszélő „géphang”.)

Hajrá találkozások!

Ha elindulsz az El Caminon, dönthetsz úgy, hogy senkivel sem váltasz egy szót sem két hónapig. Ha úgy döntesz, hogy részt veszel az Erasmus programban, számítanod kell arra, hogy nagyon sok emberrel fogsz a következő hetekben-hónapokban beszélni vagy megismerkedni.

Az iskolai közösség, a kollégium vagy közös lakás-bérlés, a suli mellett végzett diákmunkák mind-mind nagyszerű terepet jelentenek az emberekkel való ismerkedéshez és a véget nem érő „szövegeléshez”.

Ne is próbáld ezt elkerülni, hiszen nem csak az angolodat csiszolhatod, de olyan ismeretségeket szerezhetsz és barátságokat köthetsz, amelyek pótolhatatlanok és nagyon értékesek lehetnek az életed további részében.

Ha szeretnéd a legtöbbet kihozni az Erasmusból, akkor próbáld ki tankönyvmentes és beszédközpontú nyelvtanfolyamunkat, amivel magabiztosan és profin fogsz angolul beszélni. Első lépésben jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre, hogy megtudd honnan kell elindulnod a tanulásban:

banner_button

Share This