Egy üzleti ebéd még az anyanyelveden is feladhatja a leckét, és angolul értelemszerűen nem lesz egyszerűbb dolgod, sőt.

Pánikra azonban semmi ok, hiszen, mint a legtöbb szituációra, egy angolul zajló üzleti ebédre is fel tudsz készülni. Ebben a cikkben megpróbállak ellátni néhány hasznos tanáccsal és frappáns kifejezéssel, amelyeknek nagy hasznát veszed majd az asztaltársaságban. Vágjunk is bele, jó étvágyat!

Hogyan nyilvánulj meg az étteremben?

Komoly figyelmet kell fordítanod arra, hogyan viselkedsz az étteremben. Egy angol nyelviskola feladata nem elsősorban az, hogy az éttermi etikettre tanítson bárkit is, azonban nagyon sok múlik a szóhasználaton.

Az első tanácsom, hogy amikor az étteremben tartózkodsz, nagyon ügyelj az úgynevezett modális igék használatára.

Modális igéknek nevezzük azokat az igéket, amelyek gyakorlatilag attitűdöt kölcsönöznek a mondataidnak. A magyarban ilyenek lehetnek a az akar, kell, lehet, tud, szeret, szeretne, szándékozik.

Az angolban a következő modális igéket ismerjük: can, could, may, might, shall, should, will, would etc. A could, should, would modális igék a három legfontosabb fegyvered lesz a vacsora során, amellyel tanúbizonyságot tehetsz kifogástalan jellemedről és jól neveltségedről. (És hidd el, az étteremben dolgozó személyzet is értékelni fogja a jó modorod.)

Ezek az igék így hangzanak mondatokba szerkesztve:

 • May I have a glass of soft drink? (Kaphatnék egy pohár üdítőt?)
 • Could you please point me to the restroom? (Megmutatná kérem, merre találom a mosdót?)
 • I think I’m going to pass on dessert, but can I have a cup of coffee? (Azt hiszem, kihagyom a desszertet, de kaphatnék egy csésze kávét?)

Mire kell figyelned az ebéd kezdetekor?

Bizony, a kínos csend nem az a jól nevelt fajta, aki előre bejelentené, hogy mikor készül lecsapni a társaságra. Viszonylag ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy már az ebéd kezdetkor tisztelet teszi az asztaltársaságnál. Ilyenkor a következő kifejezésekkel megmentheted a helyzetet.

 • Would you like to try one of our specials while you are here? – Szeretné valamelyik különlegességünket kipróbálni, amíg itt van?
 • I have always been fascinated with … culture. What would you suggest I do if I visit your country? – Mindig is lenyűgözött a(z) … kultúra. Mit javasol, mit tekintsek meg, ha meglátogatom az Ön országát?
 • Is there any kind of food you are allergic to? – Van olyan étel, amelyre allergiás?
 • Could you please explain to me what this is exactly? – El tudná kérem magyarázni, hogy ez pontosan mi?
 • Could you pass the salt? – Ide tudná adni a sót?

A legrágósabb falat: a small talk

Hiába ülsz éppen egy üzleti ebéden, kontraproduktív lehet, ha kizárólag az üzletről tudsz beszélni. Az ilyen jellegű találkozók (is) igénylik az úgynevezett small talkot, amikor az üzlettől elvonatkoztatott témákat feszegettek.

Léteznek tipikus, sokszor ismételt frázisok is (pl. az időjárásról), de vannak ennél kevésbé elcsépelt mondatok is. Lássunk néhány példát.

 • That rain just isn’t going to stop. – Ez az eső nem fog elállni.
 • Your English is quite excellent, where did you learn the language? – Az angolja kiváló, hol tanulta a nyelvet?
 • Did you watch the (sport event) last night? – Látta a tegnap esti (sporteseményt)?
 • Is it your first visit to Budapest? – Ez az első látogatása Budapesten?

Ha szeretnéd az üzletre terelni a szót

A megfelelő pillanatban magadhoz veheted az irányítást, és a small talkot elindíthatod az üzleti témák felé. Ezt például a következő mondatok segítségével teheted meg.

 • Please, tell me more about your company. How long have you been in business? – Kérem, meséljen még egy kicsit a cégéről. Mióta is működik a vállalkozása?
 • What are the next steps in your business? – Mik lesznek a következő lépések a cégében?
 • How much decision-making authority do you actually have in this company? – Pontosan milyen döntéshozatali státusszal is rendelkezik Ön ebben a cégben?

Remélem, tudtam segíteni abban, hogy a soron következő üzleti ebéd során a te ötleteid szolgáltassák a főfogást. Ha pedig ennél mélyebb tudásra vágysz, várunk angol nyelvtanfolyamainkon.

Első lépésben jelentkezz be ingyenes és kötelezettségmentes szintfelmérőnkre, hogy megtudd, jelenleg hol tartasz az angollal:

button

Share This