Tanárainkkal készített interjúnk mai részében Albert Eszterrel beszélgettünk. Eszti elmesélte, hogy Hogyan tanult meg angolul? Mi motiválta az angol tanulásban? Mért lett angol tanár? Hogyan éli meg az online angolt? Hogyan látja magát, a Speaket és Magyarországot 5 év múlva és még sok minden mást.

Eszti! Mondj pár dolgot magadról!

Ősszel lesz ötödik éve, hogy a Speak! Nyelviskolában tanítok, emellett az ELTE angol-orosz szakán fogom nemsokára kezdeni az utolsó évemet. Mondhatjuk, hogy angolórákat adok-veszek 🙂

Mikor döntötted el, hogy megtanulsz angolul?

A nagyszüleim Taszáron laktak, ahol a 90-es években az amerikai csapatok állomásoztak. Nagypapám is ott dolgozott a laktanyában, a katonák pedig mindenféle izgalmas eseményt szerveztek a faluban. Szóval teljesen levett a lábamról óvodás koromban a Fruit Loops, a Tabasco szósz meg a mogyoróvaj : )

Hogyan tanultál meg angolul?

Oviban ezek után lelkesen jártam angol szakkörre, aztán általános iskolában nagyon stabil alapokat kaptam és sok sikerélményem is lett, így angol tagozatos gimnáziumba jelentkeztem. Mégis azt mondanám, azért tudok angolul, mert számtalan éjszakát átbeszélgettem a világ különböző részeiről származó mindenféle emberrel.

Milyen tanáraid voltak a tanulmányaid alatt? Ki, mit és hogyan tanított?

Az általános iskolai tanárnénimen kívül, akit az előbb említettem, pár egyetemi tanáromat emelném ki. Nem is feltétlen a tantárgy miatt, amit tanítottak, inkább a személyiségük és az óráik hangulata tette őket emlékezetessé, legyen szó akár mondattanról, akár nyelvészeti alapozóról. Közös bennük az, hogy bár hatalmas tudásuk van, mégis abszolút közvetlen és humánus módon viselkedtek velünk, diákokkal. Törekszem arra, hogy én is ilyen legyek.

Milyen az angol kiejtésed? Kitől vagy hol sajátítottad el?

Viszonylag kevert. Két évnyi Skócia után persze van egy elég erős brit hatás, de elég domináns persze a szerepe annak a rengeteg amerikai filmnek, sorozatnak. Egyszer egy amerikai srác azt hitte, kanadai vagyok. Biztos azért, mert hokimezben juharsziruppal itattam mosómedvéket…:)

Hol jártál eddig külföldön? Mennyi időt voltál ott? Mit csináltál? Hogyan tudtad használni az angolt?  Hol volt a legkönnyebb angolul megértetni magad és miért?

Összeadva 2 évet mixerkedtem Skóciában, főleg abból a célból, hogy körbe tudjam utazni a világot. Sikerült is félig-meddig: 3 hónapot utazgattam Latin-Amerikában, majd ugyanennyit Dél-Kelet Ázsiában. Valamint Ukrajnában önkénteskedtem, ahol pályaorientációt tartottunk gyerekeknek. Ezek közül a helyek közül sehol sem azt az angolt beszélik, amit mi az iskolában tanultunk… 🙂

Hogyan használod az angolt jelenleg a mindennapjaidban?

Igyekszem ápolgatni a különböző nemzetközi kapcsolataimat, ezen kívül az angol folyton szembejön, ha az ember kinyitja az internetet.

Mi a legpozitívabb élményed eddig az angollal kapcsolatosan?

Az emberek, akikkel máshogy nem ismerkedtem volna meg és a helyek, ahova máshogy valószínűleg nem jutottam volna el.

Miért lettél angol tanár?

Szeretek emberekkel foglalkozni és angolul beszélgetni. Így azon vagyok, hogy minél jobb beszélgetőpartnerekké tegyem a diákokat, akikkel foglalkozom.

Hogyan lettél a Speak! munkatársa és mikor?

Öt éve, kb mikor hazaköltöztem, találtam rá a hirdetésre és megtetszett ez a lehetőség.

Milyen volt ez az első szakasz a Speakes életedben?

Eleinte szintfelmérőztettem csak, izgalmas, mozgalmas szakasz volt, rengeteg új emberrel találkoztam nap mint nap.

Mikor lettél tanár a Speakben és hogyan változott meg ezáltal a Speakes életed?

Mikor elkezdtem az egyetemet, akkor kezdtem el magánórákkal foglalkozni, mivel ez jobban bele is fért az időbeosztásomba, meg ez a tanítás igazi, élvezetes oldala. Egy-egy csoportom is volt mindig, ami teljesen más műfaj, de nagyon tetszett az az atmoszféra is.

Hogyan élted meg az elmúlt közel egy évet? Mi volt ebben a legrosszabb és a legjobb?

Igazából az egyetem és a munka egyszerre olyan sűrű volt, hogy különösebb nagy változást nem okozott a mindennapjaimban az, hogy nem lehetett menni sehova. Annak, hogy mindkettő online felületen zajlott, inkább örültem, valahogy sokkal kevesebb időm ment veszendőbe. A legrosszabb számomra a mindennapos bizonytalanság és félelem volt, így örülök, hogy most kicsit fellélegezhettünk.

Mit jelent Neked az online angol oktatás? Mit szeretsz az online oktatásban és mit nem?  

Nagyon örülök annak, hogy tart ott a technika, hogy megvalósítható, hogy majdnem olyan órát tartsunk, mint offline. És hálisten angol órát kell tartanom, nem mondjuk gépműhely gyakorlatot…:)

Legjobban azt szeretem, ahogy az előbb is említettem, hogy nem veszik el annyi idő nap mint nap ingázással vagy órák közötti tengés-lengéssel.

Hogyan változtatta meg a mindennapjaidat az online angol oktatás?

Többet alszom és jobbakat eszem 🙂

Számodra mi a legnagyobb különbség az online és a személyes kontakttal járó órák közt?

Akár az offline angolóráknál, itt is lehet pörgős és érdekes vagy unalmas és szenvedős egy óra – ez az anyagtól és a tanártól függ.

Csoportos órák vagy magánórák? Melyiket miért szereted vagy nem szereted? Melyiket kinek ajánlod?

Én inkább magánóra-párti vagyok, az egy fokkal személyesebb. A csoportosnál szerettem, amikor kialakult egy-egy órán a „flow”, ami nagyon erős tud lenni. Ha valakit motivál, ha egy csapat tagja, ami húzza előre folyton, akkor a csoportost javaslom.

Mesélj pár olyan „szpíkes” sikersztorit, amire igazán büszke vagy?

Több olyan diákom is volt, aki az elején alig mert megszólalni (nem feltétlen a „tudás” hiánya miatt, hiszen mind ismerünk olyanokat, akik 100 nemzetközi szóval elboldogulnak, függetlenül attól, hogy milyen nyelven kell épp beszélniük), aztán pár hónap múlva teljesen megtáltosodott.

Szerinted miért jó a Speak!-ben diáknak lenni?

A személyes figyelmet és törődést emelném ki.

S miért jó a Speak!-ben munkatársnak lenni?

A rugalmasság és a stresszmentes légkör miatt.

Mi motivál Téged napról napra?

„A day without sunshine is like…well…night” (Egy nap napsütés nélkül olyan, mint … nos … az éjszaka)

Hogyan látod magadat 5 év múlva?

Boldogan és kiegyensúlyozottan 🙂

A Speak!-et?

Prosperálva és kiegyensúlyozottan  🙂

És Magyarországot, az angol nyelv tudása oldaláról?

Reméljük a legjobbakat…

Ha Te is szeretnéd Eszterrel vagy bármely más tanárunkkal bátrabbá, jobbá és választékosabbá tenni az angol beszédedet, akkor első lépésként töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket.Kijavítjuk, utána felhívunk, kiértékeljük közösen és adni fogunk pár tanácsot annak érdekében, hogy fejlődhess az angol beszédben.

Share This