Tanárainkkal készített interjúnk mai részében Papp Eszterrel beszélgettünk. Eszti elmesélte, hogy Merre járt már a világban? Hogyan tanult meg angolul? Mi köze van Máltához? Mért lett angol tanár? Hogyan lett a Speak! munkatársa? Mi motiválja napról napra? és még sok minden mást.


Eszti! Hogyan tanultál meg angolul?


Őszintén szólva nem igazán boldogultam a közoktatás módszerével. Sőt olyannyira nem , hogy úgy éreztem, ha így megy tovább sosem fogok igazán tudni megtanulni angolul. Azon kívül, hogy rengeteg nyelvtant próbálnak a fejünkbe tolni évek óta, olyan érzésem volt mintha mégsem tudnék semmit.
Ezért úgy döntöttem, hogy felturbózom a tudásom egy kicsit itthon egy különtanárral, hogy külföldön tudjak valami munkát vállalni és rendesen megtanuljak angolul. Így is tettem. Aztán tulajdonképpen Máltán körbe vettem magam angolokkal, skótokkal, írekkel és az ő segítségükkel és kint külön tanárral + a mindennapokban rám kényszerített angollal sikerült bejutnom a máltai egyetemre ahol először vért izzadva, majd egyre könnyedebben vettem az akadályokat hála a fantasztikus tanáraimnak, akik mindenben segítettek.


Milyen az angol kiejtésed? Kitől vagy hol sajátítottad el?


Nos, mivel sokan voltak/vannak körülöttem az Egyesült Királyságból így tőlük vettem át a kiejtésem, amit a Speak-es diákok nagyon tudnak szeretni 😀 Ugyanakkor a sok amerikai filmnek köszönhetően azért onnan is csurran-cseppen valami és hát a máltai-angol akcentus is néha beköszön (bár az már egyre kevésbé).


Hol jártál eddig külföldön? Mennyi időt voltál ott? Mit csináltál? Hogyan tudtad használni az angolt? Hol volt a legkönnyebb angolul megértetni magad és miért?


9 évet éltem kint külföldön, de ez idő alatt Európán belül több helyhez is volt szerencsém. A legtöbb időt Máltán kívül Spanyolországban és Skóciában töltöttem. Először gyakorlaton voltam kint, majd barátokat látogatni. De jártam Lengyelországban, Olaszországban, Görögországban, Berlinben, Hollandiában és még sok más helyen Európán belül. (Már nagyon szeretnék egyszer egy másik kontinensre eljutni, például olyan országba, mint Vietnám.) Igazából a mediterrán helyeken kívül mindenhol jól meg tudtam magam értetni, mert sokan beszéltek angolul.


Mi a legpozitívabb élményed eddig az angollal kapcsolatosan?


Életem első fizetése külföldön, 19 évesen maradandó emlék marad. Soha nem felejtem el és alig tudtam elhinni. Azon kívül rengeteg barátot, kapcsolatot és szuper élményeket szereztem az angolnak köszönhetően, amiről a középiskolában még álmodni sem mertem. Ugyanakkor sikerélménynek tudom azt is be, hogy ha nehézségeim akadtak kint (mert ugye sehol nem kolbászból van a kerítés), akkor azt meg tudtam oldani. Pedig néha tényleg nem volt egyszerű a helyzet (pl. amikor bankszámlát kellett igényelni, adózási rendszerrel kapcsolatos ügyeket, rezsi befizetési módszert vagy személyi igazolványt kellett intézni vagy amikor a főnököm behívott az irodájába én meg remegő lábbal léptem be …). Szó szerint egy szótárral a zsebemben indultam ezeknek neki.


Hogyan kerültél Máltára? Mennyi időt voltál ott? Mit csináltál?


Tulajdonképpen az angol tudásomat szerettem volna felturbózni és közben dolgozni egy szép országban. Így indultam neki. De aztán annyira beleszerettem az országba, hogy elhatároztam ott diplomázok le és ott is helyezkedtem el, így 9 év lett belőle.
Az egyetem alatt legfőképpen este dolgoztam vendéglátásban, majd egy nyelviskolában oktattam és dolgoztam az Erasmus programnak is egyszerre, ahol külföldi diákokat helyeztünk el máltai gyakorlati helyeken.


Mi volt számodra a legjobb élmény Máltán?


Talán, amit kiemelnék leginkább, hogy az egyik angol szaktársam felkért tanúnak az esküvőjén. Nagyon érdekes élmény volt.


Hogyan élted meg az első napokat, heteket Máltán angol nyelvileg? Mit és mennyire értettél?


Az első hét nagyon jó volt. Körbenéztem a szigeten, igyekeztem felmérni a helyzetet. Élveztem, hogy kint vagyok egy új országban és “enyém a világ”. Csak aztán elkezdtem munkát keresni és jött a fekete leves. Az angol tudásom nem elég jó és nincs sok szakmai tapasztalatom sem. Úgyhogy az első hónapokat egy hotelben töltöttem mint szobalány és esténként besegítettem egy étteremben. 5:30 ra reggel már bent kellett lenni és volt, hogy este 10 kor még az asztalokat szedtük le. Borzasztó kimerítő volt és rengetegszer éreztem, hogy inkább visszajönnék Magyarországra a “komfort zónámba”.
Egyszerűen meg kellett tanulnom rendesen angolul ahhoz, hogy feljebb lépjek kicsit. Ahogy fejlődött az angoltudásom, ahogy elkezdtem egyre jobban megérteni az embereket, úgy kezdett könnyebbé válni a helyzet és az élet. Már kellemesebb feladatokat kaptam, nőtt a fizetésem és munkahelyet is tudtam váltani.


Mit javasolsz azoknak, akik Máltára utaznak? Mit nézzenek meg? Mit egyenek, igyanak? Mire figyeljenek? Mennyi időt szánjanak a szigetre? Stb.


Mindenképp azt javaslom, hogy ne júliusban és augusztusban látogassanak el a szigetre, mert van, hogy felmegy 40 fok fölé a hőmérséklet. Szerintem a május-június és a szeptember- október-november a legideálisabb a nyaralásra. Ősszel már nincs annyi ember, nincs hőség, de a tenger még nagyon finom meleg. Máltán kívül mindenképp érdemes elmenni Gozóra ami Málta testvér szigete. Amikor ott van az ember olyan, mintha visszarepülne az időben. Ott jó eltölteni 2-3 napot.
Mindenképp érdemes kipróbálni a Nexus vörösbort, a Cisk sört, van egy nemzeti alkoholmentes italuk a “Kinney” amit az ember vagy imád vagy utál. 🙂 A sült rizs “Ross il-forn” az egyik nemzeti ételük és nagyon finom.
Msida az óváros, aminek a tetejéről belátható Málta, néha még Szicilia is és az ottani Fontanella Tea garden egyszerűen varázslatos. Máltán nem lehet bemenni hivatalos irodákba, bankokba (és templomokba) térd fölötti szoknyával és spagetti pántos felsőben. Érdemes mindig egy sálat magunknál tartani nyáron. Ha autóval utazná valaki körbe a szigetet, akkor ne lepődjön meg, hogy a másik oldalon vezetnek, mint az angolok. Ha busszal akkor érdemes egy busz kártyát csináltatni, amivel sokkal olcsóbban tudja az ember bejárni a szigetet.


Hogyan használod az angolt most a mindennapjaidban?


Tartom a kapcsolatot a barátokkal külföldön, rengeteget olvasok angolul, tanítok a Speak Nyelviskolában és óvodásokat, kisiskolásokat is oktatok.


Miért lettél angol tanár?


Nagyon sok oka van. Igazából szeretek emberekkel, gyerekekkel dolgozni és szeretem megszerettetni az angolt másokkal.


Hogyan lettél a Speak! tanára és mikor?


2021-ben már itthon voltam Magyarországon és nyár elején jelentkeztem a nyelviskolába. Behívtak interjúra és ahogy haladtam a betanítással tudtam, hogy ez abszolút nekem való módszer, amivel szívesen oktatnék.


Milyen az életed, a munkád a Speakben a belépésedtől?


Nagyon sok emberrel “találkoztam”, mind külön-külön csodálatos személyiségek és nagyon szuper látni a fejlődésüket és persze érezni a sajátomat is.


Hogyan élted meg az elmúlt közel két évet, amióta pandémia van? Mi volt ebben a legrosszabb és a legjobb?


A legrosszabb számomra az, hogy egyelőre csak online tudom tartani a külföldi barátokkal a kapcsolatot és nem lehet utazni. Viszont rengeteg mindent tanultam a pandémia alatt másokról, magamról és a világról, hogy minden, amit természetesnek veszünk, egy pillanat alatt megváltozhat.


Mit jelent Neked az online oktatás? Mit szeretsz az online angol oktatásban és mit nem?


Nagyon szeretek online angolt oktatni, mert így tulajdonképpen bárkit könnyen el lehet érni bármilyen messze is legyen. Vannak diákjaim, akik külföldről járnak hozzám órára és tulajdonképpen nálam sajátítják el az angolt a mindennapi életükhöz odakint. Az online angol oktatás tehát rendkívül rugalmas. A pandémia alatt kicsit biztonságosabbnak érzem. Ami hiányzik az a fizikai kapcsolat, azért van egy jó hangulata a személyes oktatásnak is.


Hogyan változtatta meg a mindennapjaidat az online angol oktatás?


Érdekes reggel felkelni, reggelizni, felkészülni és beülni a gép elé dolgozni. Még sosem volt ilyen élményem ezelőtt. Viszont néha kicsit magányosnak érzi magát az ember amiatt, hogy nincs körbe véve kollégákkal 🙂


Csoportos órák vagy magánórák? Melyiket miért szereted vagy nem szereted? Melyiket kinek ajánlod?


Először csak magánóráim voltak, majd elkezdtem a csoportos oktatást is. Mind a kettőnek meg van a varázsa. Egy csoportos órán nagyon jó tud lenni a hangulat, amikor a diákok egymással viccelődnek angolul, javítják ki egymást vagy épp engem viccelnek meg. A magánórák is szuperek mert ott viszont teljes mértkében megismeri a tanár a diákját és egyénileg több figyelmet tud rá szentelni. Csoportos órán erre nem nagyon van lehetőség. A csoportos órákat azoknak ajánlanám, akiknek van idejük angolt tanulni egy jó közösségben, a magánórákat meg akiket picit sürget az idő és teljes figyelmet szeretnének.


Melyik áll hozzád közelebb és miért?


Mind a kettő nagyon közel áll hozzám. Nem tudnék választani.


Mesélj pár olyan „szpíkes” sikersztorit, amire igazán büszke vagy?


Jár hozzám egy drága nyugdíjas hölgy, aki minden óráról nevetve és jókedvűen lép ki pedig az elején tartott attól, hogy gondja lesz a tanulással és nem fogja megérteni az órákat. Ma már azt is el tudja mesélni, hogy szívesen martinizna egy görög tengerparton. Nagyon ügyes, lelkes és ez engem is feldob. A siker sztorijaim mindig azok, amikor elmeséli a diák, hogy értelmet nyert neki a nyelvtan, nem érzi, hogy zavarba jön, ha kérdez és már nem ideges, ha szintzárózik vagy meg kell szólalnia.


Szerinted miért jó a Speak!-ben diáknak lenni?


Mert egy beszédcentrikus technikával, szorongás nélkül meg lehet tanulni angolul. Szó szerint elrepül az idő, néha nem is érzik (és én sem), hogy eltelt a 2×45 perc.


S miért jó tanárnak lenni?


Mert jó a csapat, segítőkész a vezetőség és persze jó egy olyan módszerrel tanítani, amit nem csak a diák, de a tanár és magáénak érez.


Mi motivál Téged napról napra?


Az, hogy folyamatosan fejlődök én is és ez rengeteg inspirációt ad, hogy jó úton haladok.


Hogyan látod magadat 5 év múlva?


Ahogy fejlődök így a terveim is alakulnak. Egyben biztos vagyok, hogy 5 év múlva is szeretném a legjobbat kihozni magamból és egy még magabiztosabb, tapasztaltabb tanárként szeretnék dolgozni.


A Speak!-et?


A Speak megmutatta, hogy még egy ilyen vészhelyzetben is mint, amiben manapság élünk, kitűnően tud alkalmazkodni, fejlődni és előre törni. Ez később sem lesz másképp. Viszont remélem előre tör akár más nyelvekkel is, mert akkor jövök hozzájuk spanyolt tanulni :)))


És Magyarországot, az angol nyelv tudása oldaláról?


Nekem hatalmas meglepetés volt visszajönni hosszú távon és megtapasztalni, hogy Magyarországon egyre többen beszélnek angolul. Nagyon pozitív tapasztalatom van azzal kapcsolatban, ahogy Magyarország fejlődik és átalakul az angoltudást illetően. Úgy látom az emberek egyre jobban kezdenek rájönni arra itthon is, hogy az angol már nem extra, hanem alap tudás.

Ha Te is szeretnéd Esztivel vagy valamelyik „jófej” tanár kollégájával bátrabbá, jobbá és választékosabbá tenni az angol beszédedet, akkor első lépésként töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket.
Kijavítjuk, utána felhívunk, kiértékeljük közösen és adni fogunk pár tanácsot annak érdekében, hogy fejlődhess az angol beszédben.

Share This