Tanárainkkal készített interjúnk mai részében Tóth Ádámmal beszélgettünk. Ádám elmesélte, hogy Merre járt már a világban? Hogyan tanult meg angolul? Mért lett angol tanár? Hogyan éli meg az online angolt? Mi motiválja napról napra? Hogyan látja magát, a Speaket és Magyarországot 5 év múlva és még sok minden mást.

Ádám! Mondj pár dolgot magadról!

A Velencei-tó mellett nőttem fel és jelenleg is itt élek, így mindig is közel álltak hozzám a vízi és egyéb sportok. Évekig jártam evezni versenyszerűen. Nagyon szeretek biciklizni a tó körül, de sok más sport is érdekel. Érettségi után turizmus szakon tanultam. Több hostel-ben is dolgoztam pályafutásom alatt kezdve az éjszakai recepciós pozíciótól a managerkedésig. Mindig is imádtam multikulturális környezetben lenni ezért nagyon testhez álló munka volt ez számomra. Korábban egy ’couchsurfing’ nevű internetes projekt keretein belül fogadtunk Pesti otthonunkba világjárókat és sokat utazgattunk más országokba egy jóbarátommal ennek a projektnek köszönhetően.

Szeretem humorral fűszerezni a mindennapokat. A helyzetkomikumra, abszurditásra és szójátékokra épülő angol humort különösen kedvelem. Monty Python, Fawlty Towers, Mr. Bean – ezeken az alkotásokon nőttem fel. A komikum iránti kíváncsiságom mindig is ösztönzött a tanulásban. Ezért már kiskoromtól szívesen foglalkoztam az angol nyelvvel.

Érettségi után 1 évet töltöttem az USA-ban, Michiganben nyelvtanulási szándékkal. Ekkor kóstoltam bele az amerikai kultúrába. Érkezésemkor még az iskolából hozott alapszókincsből gazdálkodtam, lassan és erős magyar akcentussal beszéltem. Fél év után eszméltem rá, hogy a sok-sok hétköznapi szituáció, az új barátaimmal való beszélgetés, a folyamatos gyakorlás megtette hatását. Egyre könnyedebben kommunikáltam, megismertem a szlenget és mire letelt az egy év még álmodni is elkezdtem angolul.

A következő nagy áttörést Anglia jelentette. Négy év kihagyás után csöppentem bele újra az angol nyelvi közegbe. Immár egy magabiztos nyelvtudással vágtam neki a munkavállalásnak. A Bristolban töltött öt év tovább csiszolta, formálta, szilárdította a tudásom. Brit munkatársaimtól volt alkalmam ellesni apró nyelvi fordulatokat, finomodott a kiejtésem, új árnyalatokkal gazdagodott a kifejezőkészségem. Mindezeknek köszönhetően ma már anyanyelvi szinten beszélem az angol nyelvet és szívesen osztom meg diákjaimmal a tudásom.

Hogyan tanultál meg angolul?

Az USA-ban tett látogatásom során éreztem úgy, hogy most már tényleg tudok angolul. A mélyvíz sokat segített. Úgy gondolom, hogy a beszélgetés a legjobb út a tanuláshoz (persze csak miután megvannak az alapok).

Milyen az angol kiejtésed? Kitől vagy hol sajátítottad el?

Eredetileg az amerikai akcentust tanultam meg, mivel ott vált folyékonnyá a nyelvtudásom, de aztán az 5 év Anglia eléggé elvitt a brit akcentus irányába.

Hol jártál eddig külföldön? Mennyi időt voltál ott? Mit csináltál? Hogyan tudtad használni az angolt?  Hol volt a legkönnyebb angolul megértetni magad és miért?

Európán belül elég sok helyen jártam: Anglia, Franciaország, Spanyolország, Hollandia, Dánia, Svédország, Izland, Svájc, Németország, Ausztria Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország,  Olaszország, Málta.

2019-ben két hónapos hátizsákos kalandra mentünk a párommal Délkelet-Ázsiába. Volt szerencsénk időt tölteni Thaiföldön, Laoszban, Vietnámban és Kambodzsában.

Ezek az utazások szinte kivétel nélkül a kíváncsiságról, egy újabb kultúra megismeréséről szóltak. Mindig próbáltam kapcsolatot teremteni a helyi emberekkel utazásaim során. Az angoltudásomnak köszönhetően ez általában nem jelentett problémát. Ázsiában elég nehézkes volt a kommunikáció, mert az ottani emberek nem nagyon beszélnek angolul, de azért még így is mindig találtunk valakit, akivel lehetett beszélgetni.

A legkönnyebben Angliában tudtam boldogulni a tudásommal, mivel oda már úgy érkeztem, hogy jól beszéltem a nyelvet.

Mi a legpozitívabb élményed eddig az angollal kapcsolatosan?

Rengetek pozitív élményem van. Nem tudok egyet kiemelni, de talán az első és legjelentősebb élményem az lehetett amikor először jutottam ki a Sziget fesztiválra 2004-ben és rájöttem mennyire élvezem a kommunikációt más országokból érkezett emberekkel.

Hogyan kerültél Angliába? Mennyi időt voltál ott? Mit csináltál?

A kalandvágy és a kíváncsiság vonzott ki Angliába. Csak rövidebb időre akartam kilátogatni, de aztán annyira megtetszett az ottani élet, hogy „kint ragadtam” 5 évig. Dolgoztam és próbáltam minél jobban megismerni Bristolt és az ott élő embereket.

Mi volt számodra a legjobb élmény Angliában?

A legjobb élményem maga a „hostel életérzés” amiben minden nap léteztem, illetve az, hogy megismerkedhettem pár igazán különleges emberrel, akikkel a mai napig baráti viszonyban vagyunk. Érdekes módon ők főleg magyarok. Elég sok magyar ember él Bristolban.

Hogyan élted meg az első napokat, heteket Angliában angol nyelvileg? Mit és mennyire értettél?

Eleinte nem volt könnyű adaptálódnom a brit akcentushoz, de pár hét alatt sikerült megszoknom és aztán már nem igazán jelentett problémát. Persze vannak elég extrém dialektusok is úgyhogy néha még ők sem érti egymást tökéletesen. 😊

Hogyan kerültél az USA-ba? Mennyi időt voltál ott? Mit csináltál?

Az USA-ba édesapám segítségével jutottam el, akinek egy munkahelyén megismert amerikai barátja nagylelkűen felajánlotta, hogy elszállásol engem és segíti az életem 1 évig. Tisztában volt vele, hogy ez mekkora lehetőség egy magyar fiatalnak és mivel már régóta baráti viszonyban voltak édesapámmal, ezért nem volt gond a bizalommal. A kint töltött idő elsődleges célja az angoltudás elmélyítése volt, de közben iskolába is jártam (vegyes tantárgyakat vettem fel: Business, Communication, English, stb.)

Hogyan használod az angolt most a mindennapjaidban?

Minden nap használom az angolt, filmnézés, olvasás, munka. S vannak külföldi ismerőseim, barátaim. Mostanában sajnos ritkábban találkozom velük, de természetesen angolul kommunikálunk, ha összefutunk vagy írunk egymásnak.

Miért lettél angol tanár?

Mindig is szerettem segíteni másoknak, ismerkedni, beszélgetni. Angol tanárként ezek mind megvalósulnak. Édesanyám is angol tanár, úgyhogy sosem állt távol tőlem ez a pálya.

Hogyan lettél a Speak! tanára és mikor?

A pandémia kezdetén lettem Speak!-es tanár. Én voltam az online órákra való átállás kísérleti egere. 😊

Egy szintén tanár barátom mesélt arról hogy milyen jól érzi magát a Speak!-nél. Nagyon tetszett amiket mesélt az iskoláról, így hát én is jelentkeztem. Nem kellett csalódnom. Remek munkahely!

Milyen az életed, a munkád a Speakben a belépésedtől?

Teljesen megváltozott az életem mióta a Speak-ben tanítok (Ez persze a pandémiának is „köszönhető” részben). Jól szervezett a munka és jófejek a kollégák. A home office számomra teljesen új dolog. Nagyon élvezem az online órákat.

Hogyan élted meg az elmúlt közel egy évet? Mi volt ebben a legrosszabb és a legjobb?

Munka szempontjából nekem nagyon szerencsésen alakult az elmúlt egy év. Mint ahogy az előbb is említettem nagyon élvezem az online órákat, így talán ezt említeném meg legjobb hatásaként a kialakult helyzetnek. Rengeteg rossz dolog is történt mindannyiunkkal az elmúlt évben. Ezekre a dolgokra inkább most nem fókuszálnék annyira.

Mit jelent Neked az online oktatás? Mit szeretsz az online oktatásban és mit nem?  

Szerintem kitűnően lehet online is tanulni. Kevés hátrányt látok benne. Imádom, hogy időt spórolok az utazáson. Kényelmes otthoni környezetben, nyugodt körülmények között dolgozhatok. Persze azért néha jól esne egy kis személyes kontakt a kollégákkal és a diákokkal. Erősebb kötelékek alakulhatnának ki.

Hogyan változtatta meg a mindennapjaidat az online angol oktatás?

Nekem csak pozitív hatást hozott az online oktatás. Biztonságban érezhettem magam a pandémia alatt és sokkal kényelmesebb körülmények között dolgozhattam, mint eddig bármikor életem során. Viszont kevesebbet mozgok. Ez talán annyira nem pozitív. Próbálom biciklizéssel kompenzálni.

Számodra mi a legnagyobb különbség az online és a személyes kontakttal járó órák közt?

Hatalmas különbséget magát az oktatást tekintve nem érzékelek. Az erős személyes kapcsolat kialakulása kicsit talán lassabb online. Cserébe viszont kényelmesebb és időtakarékosabb.

Csoportos órák vagy magánórák? Melyiket miért szereted vagy nem szereted? Melyiket kinek ajánlod?

A csoportos órákat azért kedvelem jobban, mert ott mindig érdekes számomra az, ahogy kialakulnak a kapcsolatok emberek között, illetve jó látni, ahogy motiválni tudják egymást a diákok. Tanulás közben sokat nevetünk. Elég szórakoztató tud lenni egy jó csapat. 😊

A magánórákon viszont több figyelmet kap a diák. Gyorsabban lehet haladni.

Melyik áll hozzád közelebb és miért?  

A csoportos óra áll hozzám közelebb a fent említettek miatt.

Mesélj pár olyan „szpíkes” sikersztorit, amire igazán büszke vagy?

A jelenlegi csoportom B2-3 szintnél jár. A1-2 óta jönnek velem és hihetetlenül jó érzés látni és végig kísérni a fejlődésüket. Vannak, akik alig tudtak elmondani két szót magukról, most meg épp arról vitatkozunk angolul, hogy mennyire fontos is a pénz az emberek életében és hogy mennyire függ össze a pénz és a boldogság. Büszkeséggel tölt el, hogy tudtam segíteni nekik.

Szerinted miért jó a Speak!-ben diáknak lenni?

Speak!-ben csupa jófej tanár dolgozik. Szerintem rettenetesen fontos, hogy a diák jó kapcsolatban legyen a tanárával. Ez talán az egyik legerősebb motiváció a tanuláshoz.

Mi motivál Téged napról napra?

Szeretnék fejlődni, és minél jobb tanár lenni. Szeretném, ha mások is átélhetnék azt, amit én átéltem külföldi utazásaim és személyes kapcsolataim segítségével. Szeretném, hogy a diákjaim bátran, gond nélkül oldják meg azokat az élethelyzeteket, amikhez szükségük van az angoltudásra. Szeretnék segíteni a diákjaimnak, hogy nyitott tudattal és nyitott szívvel viszonyuljanak a nagyvilághoz.

Hogyan látod magadat 5 év múlva?

5 év múlva is angolt szeretnék tanítani. Szeretnék közben családot alapítani.

A Speak!-et?

Szerintem a Speak! suli jó úton halad, hogy Magyarország legjobb nyelviskolájává nője ki magát. Hajrá! 😊

És Magyarországot, az angol nyelv tudása oldaláról?

Egyre ügyesebbek vagyunk, egyre többen rájövünk, hogy mennyire fontos az angoltudás. Én bízom benne, hogy ez a tendencia tovább erősödik és olyanok leszünk, mint azok a nyugati országok, ahol még a 10 éves gyerekek is simán útbaigazítanak egy eltévedt turistát. 

Ha Te is szeretnéd Ádámmal vagy jófej kollégáival bátrabbá, jobbá és választékosabbá tenni az angol beszédedet, akkor első lépésként töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket.Kijavítjuk, utána felhívunk, kiértékeljük közösen és adni fogunk pár tanácsot annak érdekében, hogy fejlődhess az angol beszédben.

Share This