Top 10 írásfejlesztő eszköz, amivel úgy írhatsz, mint egy született amerikai

Angolul írni könnyű…nek tűnhet az elején, de az ember nagyon hamar ráébred (vagy ráébresztik), hogy sokkal több építőköve van egy jól megírt angol nyelvű szövegnek, mint pár szó, vagy frappáns kifejezés egymás utáni elhelyezése.

Ezért a mai bejegyzésemben összeszedtem neked azt a top 10 írásfejlesztő weboldalt, amelyek megkönnyítik majd az életed, és a segítségükkel végre úgy írhatsz majd, mint egy született amerikai.

1) Nyelvtan és nyelvhasználat

Ha azt szeretnéd, hogy az írott anyagod „tiszta” és szakmai legyen, akkor meg kell értened a nyelvtani szabályokat. Ezt nem lehet elmismásolni.

Ha rossz igeidőt használsz, vagy rossz szórendet használsz, akkor el fogod vonni az olvasó gondolatait arról, ami a történeted valódi mondanivalója- ugyanis az lesz a legfőbb célja, hogy megpróbálja megérteni a szövegedet.

http://grammarbook.com/ – ezen a honlapon egy olyan könyvnek a digitális formáját találjátok meg, amely a legtöbb nyelvtani és mondatszerkezeti szabályt tartalmazza. Vannak rajta tesztek is, amelyek segítenek begyakorolni azokat a szabályokat, amelyeket korábban tanultál.

https://www.grammarly.com/ – a YouTube videók közben, vagy előtt, elég sokszor szokták mostanában reklámozni ezt a kis kiegészítőt a böngésződhöz. És jogosan: ugyanis ennek az applikációnak a segítségével azonnal ellenőrizheted és javíthatod a leírt szövegedet. Ez a Chrome böngészőben is remekül futó app 250 nyelvtani helytelenséget képes felismerni és korrigáltatni. Ugyanakkor szinonimákat is ajánl, amely által a szókincsed is javul, a szöveged is színesebb lesz.

https://owl.english.purdue.edu az egyetemi tanulmányaim során ez a honlap a legjobb barátommá vált, és rengeteget segített. Vannak rajta videók, amelyek különböző nyelvtani szabályokat is elmagyaráznak, de a különböző idézéseket és az írott szöveg műfajok részletes leírását is tartalmazza.

http://www.eslcafe.com – ez a weboldal azoknak nyújt segítséget, akik meg is akarják érteni az adott nyelvtani szerkezet mögötti titkokat. Külön nyelvtani leckéket találhatsz ezen az oldalon, és így bombabiztos lesz majd az angol szöveged.

2) Szókincs

Míg a helyes nyelvtan erőssé, a sokrétű szókincs kimagaslóvá teheti a szövegedet. Erre úgy is gondolhatsz, hogy míg a nyelvtan adja a szöveged csontozatát, a szókincs adja hozzá a húst, a vért, vagyis a tartalmat.

http://www.macmillandictionary.com/us vagy/és https://www.merriam-webster.com/ online szótárak. Azért is ajánlom ezeket, mert nem csak a szavakat lehet rajtuk kikeresni, hanem mindenféle játékkal és tesztekkel tudod fejleszteni a szókincsedet.

https://www.waywordradio.org/ – ez egy olyan holnap, ahol egyórás közvetítéseket lehet meghallgatni különböző kifejezések, szavak, idiómák eredetéről. Ezeket mindenféle magyarázattal tarkítják és ez által később mindenképpen magabiztosan fogod tudni használni az adott szókincs-elemet.

http://www.bbc.co.uk/programmes/p02pc9xz/episodes/downloads – a BBC által kibocsátott minipodcastek, amelyek, a nevük alapján is rájöhettél, 6 percesek. 30 napig ingyenesen tudod ezeket a hanganyagokat letölteni és ez által tudsz mindenféle angol ragról, és képzőről tanulni. Mindenképpen hasznos, ha kíváncsi vagy a szavak, kifejezések eredetére is.

3) Visszajelzés

Felmerülhet a kérdés a fejedben: OK, hogy megírom a fogalmazásomat, de honnan fogok én visszajelzést kapni az irásommal kapcsolatban?

Ebben az esetben azt ajánlom, hogy nyiss magadnak egy profilt a https://www.goodreads.com/ honlapon belül.

Ezt a honlapot leginkább azoknak ajánlom, akik szeretnek olvasni. Olvass el egy könyvet és írj róla egy elemzést, kritikát, ajánlót. Abban a pillanatban, hogy megírtad, már elérhetővé is teheted a Goodreads közösség számára, ami nem csak a felhasználók számára lesz hasznos, hanem remekül tudod vele gyakorolni az írást. És persze találkozhatsz olyan emberekkel, akik ugyanazokat a könyveket kedvelik, hasonló témák iránt érdeklődnek, mint te.

Ha még nem állsz készen arra, hogy a nagyközönség elolvassa az alkotásaidat, akkor azt tanácsolom, hogy első körben csak vezess naplót angolul, vagy nyiss egy online blogot.

Manapság elég sok blog domain van, amelyekért nem kell fizetni, így anélkül gyakorolhatod az írást angolul, hogy tartanod kelljen a költségektől, vagy, hogy valaki nem értékeli az írásodat.

Ha pedig azonnali és folyamatos visszajelzést szeretnél kapni a fejlődésedről, és az írás mellett a szóbeli kommunikációdat is szeretnéd fejleszteni, próbáld ki beszédközpontú és tankönyvmentes tanfolyamainkat. Első lépésben jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre, hogy közösen meg tudjuk nézni, honnan kell elindulnod a tanulásban (+azonnali ajándék vár rád a regisztráció után):

button

 

Rusz Tímea, tanár
Speak! Nyelviskola

Share This