Megszűnik az egyik legnépszerűbb magyarországi nyelvvizsgarendszer, a TIT-TELC. Februárban lesznek az utolsó vizsgák. 

A The European Language Certificates (TELC) frankfurti központja 2018. szeptember 30-tól hat hónapos határidővel, 2019. március 31-ig megszünteti a TIT-TELC vizsgarendszer magyarországi működését – ez olvasható abban a levélben, amelyet a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) vezetője váratlanul küldött vizsgáztató és felkészítő tanároknak, trénereknek – számolt be az Eduline.hu.

„A TIT-TELC akkreditált vizsgarendszer a nyelvvizsgázók körében legnépszerűbb hazai, államilag elismert nyelvvizsgarendszer. 2000 óta közel négyszázezer vizsgázó fordult meg vizsgahelyeink hálózatában, ezzel a hazai rendszerek között a második legnagyobb vizsgaközpontként működünk. Az elmúlt években kitartóan dolgoztunk, vizsgacsalási botrányok nálunk nem fordultak elő” – mondta Piróth Eszter, a TIT igazgatója az Eduline-nak.

A frankfurti központ egyelőre nem indokolta, miért bontják fel a szerződést, és a TELC-központ további terveiről sem kaptak még tájékoztatást.

A márciusig rendelkezésre álló időben plusz időpontot is engedélyezett az Oktatási Hivatal annak érdekében, hogy minden TELC-re készülő le tudja tenni a vizsgát. Így összesen három időpontban tudnak még vizsgázni, a központ egy novemberi, egy januári és egy februári vizsgát is meghirdetett.

Mi is az a TELC?

Korábbi cikkünkben már írtunk róla, hogy a TELC: egy frankfurti különlegesség

A TELC egy anomália a nyevvizsgák világában, hiszen olyan angol nyelvvizsgáról van szó, amit Németországban, pontosabban Frankfurtban fejlesztettek ki.

Hét nyelvből szerveznek vizsgákat, ezek közül Magyarországon az angol és a német akkreditált. Bár az eredete miatt korábban elsősorban a német nyelvvizsgázók között volt népszerű, ma közel annyian választják a TELC angol nyelvvizsgáját, mint az ECL vizsgákat. (A hasonló név és hangzás miatt gyakran össze is keverik őket.)

 

Kik járnak rosszul? 

 

A TELC-nek Magyarországon számos vizsgahelye van, nyelviskolák, középiskolák, felsőoktatási inzémények.
A megszűnés következménye, hogy komoly problémával kell szembenéznie a tanároknak és azoknak a vizsgáztatóknak, akik erre a vizsgatípusra specializálódtak.

Talán igazán rosszul nem a nyelvtanulók járnak, hanem azok a nyelviskolák, amelyek az elmúlt években csatlakoztak a TELC hálózatához akkreditált vizsgahelyként. A megszűnést követően a több százezer forintos akkreditációs díj így odavész.

Választék persze így is van bőven – a NYAK nyilvántartása szerint kétnyelvű, honosítást nem igénylő általános nyelvvizsgát összesen nyolc, míg egynyelvű, általános vizsgát tizennégy nyelvvizsgaközpontban lehet tenni, a legnépszerűbbek közé továbbra is az Euroexam, az ELTE Origó vagy például a BME-nyelvvizsga tartozik. – írta az Eduline.hu.

 

Mi történik a TIT-tel?

 

A Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ adataiból kiderül, hogy még áprilisban akkreditációt kapott saját fejlesztésű, iXam nevű nyelvvizsgarendszerük, amely egynyelvű, mint a TELC, vagyis nincs fordítási, közvetítési feladat. Újdonság viszont, hogy ezt számítógépen is meg lehet oldani, így a fiataloknak kedveznének. Az első ilyen nyelvvizsgákat 2019 márciusban tartják majd.

Ha szeretnél biztosra menni a nyelvvizsgával, akkor próbáld ki a Speak! intenzív és beszédcentrikus nyelvvizsga felkészítő kurzusait. A tankönyvmentes és kommunikatív felkészítés mellé vizsgagaranciát, ingyenes próbanyelvvizsgát, kidolgozott szóbeli tételeket, és extra online gyakorlási lehetőséget is kapsz. Klikk a részletekért:

banner_button

 

Share This