Számtalan aspektusát körbejártuk már az angoltanulásnak, de még mindig van új a nap alatt.

Manapság a képregénykultúra reneszánszát éli. Szinte havonta jelennek meg a moziban a legújabb block busterek, és a képregényeladási számok is mutatósak. Gyerekkorom óta imádok képregényeket olvasni. Ha te is, akkor van egy jó hírem: most beavatlak, hogyan tanulhatsz belőlük angolul.

A vizuális tanulás mechanizmusa

Ahogyan az emberek tulajdonságai, úgy tanulási szokásaik is eltérőek egymástól. Sokan félreértelmezik ezt, és azt gondolják, hogy az alapvető tanulási stílusok valamelyike kizárólagosan jellemzi őket. Ebből a tévhitből adódnak az olyan mondatok, mint az “én vizuális típus vagyok”, és hasonlók.

Érdemes tisztázni, hogy az emberi faj alapvetően vizuális típus (is). A hangsúly inkább azon van, hogy melyik tanulási stílust tudod a leghatékonyabban a magad javára fordítani – illetve nyilván a kontextus is számít, amikor tanulási stratégiát választasz. Olyan ez, mint a foci. Lehet, hogy neked a jobb lábas távoli lövések az erősségeid, de nem korlátozhatod a játékod kizárólag erre.

A vizuális tanulás evolúciós kényszer hatására erősödhetett meg az emberben, hiszen számtalan információt vagyunk képesek ilyen módon a másodperc tört része alatt dekódolni.

Erre sem az írott, sem a hallott szó nem képes – legalábbis nem ilyen hatékonysággal. Ezért az élményszerű, ábrákkal, képekkel és szimbólumokkal tarkított információtömböket az esetek többségében hatékonyabban építjük be a tudástárunkba.

A képregény és az angoltanulás

Biztosan ezerszer hallottad már, hogy “egy kép többet mond ezer szónál.” De mi történik, ha ezeket a képeket szavakkal bővítjük?

Az eredmény még nagyobb hatás.

A képregény az irodalom és a képzőművészet határmezsgyéjén áll. A történészek a keletkezésének alapköveit a középkori kódexekig és freskókig vezetik vissza, sőt néhányuk egészen az őskori barlangrajzokig vezetik vissza ezt a fonalat.

Maga a képregény műfaja (a maga tipikus képkockáival és szóbuborékjaival) egyébként a 20. században alakult ki, és azóta is a popkultúra jelentős részét képezi. Leginkább gyerekkorunkban szeretünk bele a műfajba, de a legtöbbekben még felnőttként is él a gyermeki rajongás a képregények iránt. Ez pedig remekül jön, ha történetesen éppen angolul szeretnél tanulni.

A füzetekbe rajzolt képek ugyanis segítenek felismerni a kontextust, és megérteni a történetet, a szóbuborékokban található szövegek pedig fejlesztik a szókincsed.

Ha tehát angolul olvasol képregényeket, máris egy lépéssel közelebb kerültél az áhított angoltudáshoz. A továbbiakban mutatok neked két képregényt, amit egyrészt imádok, másrészt angoltanulásra is alkalmasak.

1. Garfield

Meg merem kockáztatni, hogy nagyon kevés ember él Magyarországon – és úgy a világon általában -, aki ne ismerné a narancssárga macska, Garfield, és képregényrajzoló gazdája, Jon Arbuckle történetét. A képregény az USA-ból származik, és egy bizonyos Jim Davis nevű rajzoló képregényrajzoló fejéből pattant ki. (Érdekesség: hogy Davis saját nagyapjáról mintázta a lusta, kövér macskát.)

A Garfield angolul olvasását leginkább haladóknak ajánlanám, de remek szókincsfejlesztő, valamint átfogó képet ad arról, hogy mi elfogadott és mi nem az az amerikai társadalomban.

Ezenfelül számtalan ételnevet tanulhatsz meg, és garantáltan jókat fogsz nevetni, miközben a kövér és undok macska történeteit olvasod.

2. Calvin and Hobbes

Magyarországon Kázmér és Huba címen fut ez klasszikus képregénysorozat. Az első füzet az 1980-as években jelent meg, de még a mai napig is készülnek újak. Az alaptörténet egyszerű: egy Calvin nevű fiúról szól, akinek van egy plüss tigrise, mely a képzeletében életre kel, és együtt kalandoznak.

Számtalan alkalommal beszélgetnek a világ nagy dolgairól, és a történetekben nagyon jól körvonalazódnak a felnőtt és gyermeki világlátás közötti kontrasztok.

Remek szórakozás, és egyben nagyon jó szókincsfejelsztő. Kezdő szintről haladóra való fejlődéshez a legideálisabb.

Ez az én két kedvenc képregényem, de persze gyakorlatilag bármelyik angol nyelvű füzetből profitálhatsz – igen, akár a népszerű Pókemberből is.

Ha pedig nem éred be ennyivel, és kicsit többet tennél a perfekt angol elsajátításáért, nézz szét tanfolyamaink között vagy jelentkezz be ingyenes online szintfelmérőre, hogy megtudd, hol tartasz az angollal:

banner_button

Share This