Kép forrása: freepik – freepik.com

Beköszöntött az ősz, az egyre hűvösödő esték pedig tökéletes alkalmat kínálnak arra, hogy az ember bekuckózzon a kanapén és belekezdjen egy új sorozatba! Egy általános, népszerűségen alapuló toplista helyett most az én személyes kedvenceimet gyűjtöttem össze, méghozzá olyan angol alkotásokat, amik méltatlanul vannak radar alatt. Bátran ajánlom őket nektek is, de mindenképpen eredeti nyelven, hogy a napi angolozás is meglegyen!

1. After Life (2019-)

Ricky Gervais neve fogalom az Egyesült Királyságban, az angol humorista, színész és rendező munkásságának egyik legkiemelkedőbb alkotása az After Life című 2019-ben indult sorozat, amit Gervais írt és rendezett, sőt, a főszereplőt is ő alakítja. Tony egy képzeletbeli brit kisváros helyi lapjának egyik szerkesztője, aki rákban elhunyt feleségét gyászolja. Miután elvesztette élete értelmét, ordas nagy bunkóként kezd el viselkedni a körülötte lévőkkel, de a cinikus és szabadszájú karaktert modora ellenére sem nehéz megkedvelni és a fájdalmát átérezni. A sorozat elképesztő fekete humorral és őszinteséggel vezeti végig a nézőt a gyász különböző stádiumain, és megmutatja, hogy nem vagyunk egyformák, mindannyian másképpen dolgozzuk fel a minket ért traumákat, veszteségeket.

2. Miranda (2009-2015)

Ha magam alatt vagyok, Miranda Hart mindig meg tud nevettetni. 2009-ben indult sorozatában a 185 centis, kétbalkezes Mirandát alakítja, aki elképesztő helyzetekbe sodorja magát és tulajdonképpen Mr. Bean női megfelelőjeként viselkedik. Miranda a 30-as szinglik életét éli, egy kis ajándékboltot vezet legjobb barátnőjével, Stevie-vel, ennek ellenére folyamatosan a tökéletes munkahely után kutat és próbál megfelelni anyja elképzeléseinek, aki szerint egy valamire való férj nélkül az élete sosem fog révbe érni. Egy igazi, klasszikus szitkom (helyzetkomédia vagy szituációs komédia) az elmaradhatatlan beteljesedésre váró szerelmi szállal, érdekes és vicces karakterekkel, szituációs komédiával, amin egyszerűen lehetetlen nem nevetni. Mindenkinek ajánlom, aki kieresztené a fáradt gőzt és feltöltődne egy kis hamisítatlan brit humorral.

3. Normal People (2020)

Sally Rooney nemzetközi könyvsikeréből készült sorozat volt számomra az utóbbi évek egyik legnagyobb meglepetése. Bár a könyv nem fogott meg, az adaptáció annál inkább, így azonnal be is került a kedvenceim közé. Két főszereplőnk az introvertált és különc Marienne és a népszerű, ám szorongó Connell. Kapcsolatuk alakulását több éven keresztül mutatja be a mindössze egy évados sorozat, viszonyukat nagyban befolyásolja a kommunikácó hiánya és a félreértéseken alapuló konfliktusok. A kettejük közt lévő szerelem beteljesülését nehezíti az is, hogy eltérő anyagi háttérrel rendelkező családokban nőttek fel, ami még inkább széthúzza őket. A Normal People azonban nem egyszerűen divatos szappanopera huszonéveseknek, rengeteg komoly témát is érint a fő szerelmi szálon kívül, mint például a bullying, a családon belüli erőszak, a gyász és a depresszió. 

4. My Mad Fat Diary (2013-2015)

Senkit se tévesszen meg, hogy ez az angol sorozat egy tinidráma, ugyanis minden korosztály számára tartogat értékes üzeneteket a My Mad Fat Diary. Rae Earl, a súlyproblémákkal küzdő tinilány néhány hónapnyi pszichiátriai kezelés után visszatér a 90-es évek való világába. Hatalmas tervei vannak a nyárra: barátokat akar szerezni, szerelembe akar esni és mindenek előtt el akarja titkolni, hogy önértékelési zavarai és depressziója miatt még mindig pszichológushoz jár. A sorozat egyik legjobb eleme, hogy Rae gondolatait mi magunk is a naplóján keresztül ismerhetjük meg, ő narrálja az eseményeket éppen úgy, ahogy azt a naplójába vési: kínosan őszintén, fanyar humorral megspékelve. Remek karakterek, érdekes sztori, szuper zenék és világmegváltó gondolatok, nemcsak tiniknek.

5. Years and Years (2019)

Képzeld el a legrosszabb rémálmaidat, ahogy valóra válnak. Képzeld el, hogy a világ, amit (le)építünk, végül visszafordíthatatlanul ellenünk fordul. A Years and Years című minisorozat alig néhány részen keresztül mutatja be mindazt, amitől az emberiség retteg, látszólag mégsem tesz ellene semmit, és ami a legrémisztőbb, hogy minden egy szempillantás alatt történik és meghökkentően életszerű. Az eseményeket egy átlagos manchesteri angol család nézőpontjából láthatjuk, akikkel 15 év alatt szó szerint megfordul a világ. A sorozat elég disztópikus képet fest a nem is olyan távoli jövőről, és nem kíméli a nézőket, legalábbis bennem mély nyomot hagytak a látottak. Bár nem egy egyszerűen emészthető alkotás, merem ajánlani mindenkinek.

Minden csak megszokás kérdése, így az is, hogy csak magyar szinkronnal vagy magyar felirattal vagy eredeti angol nyelven és angol felirattal nézd a sorozatokat! Persze ehhez nem árt némi gyakorlás sem, de szerencséd van! A Speak!-ben mi azért vagyunk, hogy ebben is segítsünk téged online angol tanfolyamaink során. Az első lépés, hogy kitöltöd ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This