„Úristen, lekéstem a nyelvvizsgát?”

Nyugi, a gyors válasz nem, nem késted le a nyelvvizsgát… Vagy várj, lehet, hogy mégis. A válasz igazából attól függ, hogy mi a célod vele. Hadd adjunk néhány tanácsot a nyelvvizsgák határidejével és időzítésével kapcsolatban.

A nyelvvizsgák az esetek többségében egy cél eléréséhez kellenek, de néha hajlamosak vagyunk szem elől téveszteni azt, hogy itt bizony komoly határidők vannak, és nem is csak egy. Néha három-négy dátummal is kell zsonglőrködnünk.

Ezekre a dátumokra figyelj oda, ha 2017-ben felvételizel

Nézzük az idei évet és vegyük azt az esetet, ha az egyetemi felvételihez van szükséged nyelvvizsgára.

A ponthúzás július 26-án lesz: ekkor dől el, hogy ki hova nyer felvételt. Ahhoz, hogy ekkorra már figyelembe vegyék a nyelvvizsgádat, július 12-ig fel kell tölteni a bizonyítványt a rendszerbe.

A vizsgákat általában egy hónap alatt javítják ki a legtöbb helyen, a bizonyítványok postázása pedig további napokat visz el…

Tehát ahhoz, hogy az adott időpontra legyen mit feltölteni, akkor legkésőbb június elején meg kell csinálni a nyelvvizsgát és még így is előfordulhat, hogy személyesen kell bemenned a bizonyítványért.

Figyelj oda a nyelvvizsgákra való feljelentkezés határidejére

És most jön a feketeleves – ugyanis a nyelvvizsgára jelentkezésnek is van határideje.

A Cambridge Nyelvvizsgák esetében papíralapú nyelvvizsgánál átlag 35 nappal, számítógépes nyelvvizsgánál 15 nappal korábban lehet jelentkezni.

Az IELTS-nél kb. 20 nap, a BME-nél szintén.

Az ORIGÓ-nál szintén kb. 20 nap, pótjelentkezés esetén „csak” kb. 15 nap, de persze borsos felárért.

A lényeg, hogy kb. április közepéig jelentkezni kell, ha július 12-ig bizonyítványt szeretnél feltölteni.

Ez az oka a nagy átfutási időnek

Felmerül a kérdés, hogy miért vannak ilyen hosszú átfutási idők, de a nyelvvizsga szervezés nem egyszerű dolog.

A jelentkezések alapján tudják a vizsgaközpontok, hogy mennyit nyomtassanak a vizsgalapokból, hány vizsgáztatóval számoljanak, illetve a diákokat is be kell osztani a szóbelire, ami időigényes folyamat.

Tehát ne számíts rá, hogy a közeljövőben felgyorsul a folyamat.

Ne hagyd az utolsó pillanatra

A legjobb tanács a nyelvvizsga határidőkkel kapcsolatban, hogy semmit ne hagyjunk az utolsó pillanatra – különösen azért, mert mindig benne van a pakliban, hogy az első vizsga esetleg nem sikerül.

A veszély leginkább akkor áll fenn, ha nincs korábbról vizsgatapasztalatod, elszámolod az időt, rosszul osztod be az energiádat, kiderül, hogy tök mások a feladatok mint amire készültél (ez mondjuk már igazi rémálom szituáció).

Ha korábban nincs rá lehetőség, a legrosszabb esetben is mindenképp érdemes megpróbálni egy vizsgát az utolsó év félévekor, erre viszont úgy kell fejben készülni, hogy nem baj, ha nem lesz meg – legalább szereztél egy rakás tapasztalatot,

A májusi roham nem biztos, hogy aranyat ér

Május környékén jönnek az igazán nagy rohamok. Ilyenkor a vizsgaközpontok Is általában már úgy készülnek, hogy a megjelölt határidőig kijavítják a vizsgákat és kiadják a bizonyítványokat.

Az érettségi mellett, előtt, után azonban lehet, hogy túl nagy megterhelés a vizsga, főleg hogy fél szemmel már felvételi pontszámokat figyeled, és sokkal nagyobb rajtad a nyomás.

Van jobb megoldás

Ha részt veszel egy intenzív nyári felkészítő kurzuson, akkor akár már szeptember elején letudhatod a vizsgát, amikor még lendületben vagy.

A legjobb dolog, amit tehetsz, hogy nem hagyod az utolsó pillanatra a vizsgát – így meglepő módon sokkal könnyebb is lesz. 🙂

És a végére egy nagy bejelentés: június közepétől indulnak a Speak! Nyelviskola saját fejlesztésű nyelvvizsga felkészítő kurzusai.

 

A 2×32 órás tanfolyamokra csak meghatározott tudásszint fölött lehet jelentkezni, ezért, ha tudni szeretnéd, hogy részt vehetsz-e a tanfolyamon, akkor első körben jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre és derítsd ki a tudásszintedet itt:

banner_button

Hubai Gergely
oktatási szakértő, vendégszerző

Share This