Kép forrása: canva – canva.com

Mi, hát ez meg hogy lehet? Mégis hogyan tudja valaki elfelejteni, hogy egyszer már megtanult angolul? Kivételesen nem arra a jelenségre gondolok, amikor valaki sokat felejt, mert egy ideig, akár évekig nem használja a nyelvet. Bár erről is szó lesz a mai bejegyzésben, de én úgy értem, hogy konkrétan elfelejtettem, hogy tudok angolul beszélni. Méghozzá jó is vagyok benne. 

Engedd meg, hogy ebben a rendhagyó blogbejegyzésben egy kicsit elmerengjek arról, mit is jelent számomra az angoltudás, és hogy kifejtsem, mit is értek azalatt, hogy elfelejtettem, hogy tudok angolul beszélni. Talán te is magadra ismersz, és segíthetek neked abban, hogy egy kis motivációt nyerj a tanuláshoz.

Az egész egy telefonhívással kezdődött. A barátom rengeteg külföldi kollégával tartja a kapcsolatot a munkája miatt, így nálunk otthon teljesen természetes, hogy angolul kommunikál. Egy brit sráccal annyira jóban lettek, hogy baráti viszonyt ápolnak, ezért gyakran előfordul, hogy esténként telefonálnak egymással. Ennek én is fültanúja szoktam lenni, sőt, néha, ha a barátomnak nem jut eszébe egy angol szó, vagy nem tud lefordítani egy kifejezést, akkor én lépek közbe. Pont egy ilyen beszélgetés alkalmával történt, hogy egy teljesen random szónak az angol megfelelőjét súgtam meg neki. Ezen mindhárman nagyon meglepődtünk. Az angol srác is, aki egyébként nyelvtanár volt korábban, mert neki a saját nyelvén sem jutott eszébe az a bizonyos szó, és le volt döbbenve azon, hogy én honnan ismerem. A barátom is, aki ugyan már hozzászokott, hogy a leglehetetlenebb kifejezéseket is szinte reflexből tudom használni, mégis sikerült meglepnem. És én is, mert még magamat is lesokkoltam azzal, hogy miket tudok. Ebben a szent pillanatban villant be, hogy basszus, elfelejtettem, hogy mennyire jól tudok angolul. Visszaolvasva ezt a mondatot, kicsit beképzeltnek tűnhetek. De kérlek, ne érts félre, mindjárt megmagyarázom, mi járt akkor a fejemben.

Nem hagyott nyugodni a gondolat, és hosszas elmélkedés után arra jutottam, hogy ez három dolgot jelent:

  • Egy. Nem használom aktívan a nyelvet, nincs alkalmam beszélgetni angolul, és őszintén szólva a gyakorlást is eléggé elhanyagoltam mostanában. 
  • Kettő. Nem bízom eléggé a tudásomban, és hajlamos vagyok lebecsmérelni magam, pedig még egy angol anyanyelvű tanárt is meg tudtam lepni a szókincsemmel. 
  • Három. Ha elfelejtettem, hogy tudok angolul, az arra is utal, hogy nem kell gondolkodnom rajta, mert természetesen jön. Ez pedig azt jelenti, hogy elértem azt a szintet, amire annyira vágytam.

Azért a harmadik pont elég jól hangzik, nem? Őszintén így is gondolom, csakhogy arra is emlékeztetnem kell magam, hogy ahhoz, hogy megtartsam ezt a szintet, nem szabadna elhanyagolnom a gyakorlást, a tanulást. És bizony az önbizalmamra is jó lenne egy kicsit rágyúrni, mert ez így nem járja.

Biztosan számtalanszor hallottad már azt a közhelyet, hogy ha az ember egyszer megtanul biciklizni, akkor azt sosem felejti el. Bármikor is száll bringára, a mozdulatok automatikusan jönnek. Ezt sokszor a nyelvtanulásra is használják. Én erről azt gondolom, hogy igaz is, meg nem is. Lehet, hogy egy hosszú kihagyás után el tudsz indulni, de közel sem leszel olyan magabiztos, mint korábban. Többször bukhatsz orra, és megkérdőjelezed majd, hogy tényleg képes vagy-e rá. Kételkedni fogsz a képességeidben, hiába éltél meg korábban sikerélményt. Persze sok gyakorlással a fonalat ismét fel tudod venni, a kérdés, hogy lesz-e hozzá elég türelmed, vagy idő előtt feladod, és elkönyveled, hogy neked ez nem fog menni.

Én azt javaslom, hogy előzd meg a bajt, tanulj az én esetemből, és inkább szánd rá azt az akár napi 10 percet, hogy az angol nyelvvel foglalkozz. Igen, ennyi is elég lehet, hogy szinten tartsd magad, de ennyi a minimum. 

Hogy mi a tanulság? Az, hogy nem szabad leállni. Ha úgy érzed, el is érted a célodat az angollal, nem csukhatod be a szótárt, és nem dobhatod ki a füzeteidet, hiszen még nem végeztél. Pont ez a szép a nyelvtanulásban. Mindig van mit tanulni, mindig lehet fejlődni, és bizony szükség is van a rendszerességre ahhoz, hogy ne csak szinten tartsuk, de fejlesszük is a tudásunkat.

Az angoltanulás nem egyenlő a könyvek fölött görnyedéssel, a végeláthatatlan magolással, és a félelemmel attól, hogy elbuksz. A Speak! angol nyelvtanfolyamokon egy olyan módszer segítségével sajátíthatod el az angol nyelvet, ami már több száz diákunknak vált be. Töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket, és adj egy esélyt annak, hogy végre jól fogsz beszélni angolul.

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This