Kép forrása: canva – canva.com

Minden angolul tanuló diák azt szeretné, ha a lehető leghatékonyabban juthatna el a céljához. Ehhez persze szükség van egy olyan angoltanulási struktúra kialakításához, amivel a lehető legtöbbet hozhatjuk ki magunkból, és a rendelkezésre álló időből. Sok újévi fogadalom már az első néhány hétben megbukik a tudatos tervezés hiánya miatt, de ennek nem kell így történnie. Akár koránkelő, akár éjjeli bagoly vagy, biztosan tudunk hasznos tanácsokat nyújtani számodra. Tarts velünk!

Létezik tökéletes időpont a tanulásra?

A napszakok és az évszakok változása hatással van az élőlények életfolyamataira. Ezt a kronobiológia, a biológia egy speciális ága vizsgálja. Különböző ciklusok határozzák meg, hogy mikor mit csinálunk, így megtalálhatjuk a legoptimálisabb időszakot arra az esetre is, amikor angolul szeretnénk tanulni. 

Kutatások szerint délelőtt 10 és délután 2 között, illetve délután 4 és este 10 óra között lehetünk a leghatékonyabbak. A legrosszabb időszak hajnali 4 és reggel 7 között van, ebben az időszakban ha lehet, inkább ne ülj neki a házi feladatnak.

Így hatnak a napszakok az agy működésére

Mivel mindannyian máshogy működünk, és más életstílust követünk, a kutatások eredményei nem feltétlenül igazak mindenkire. Általánosságban véve az emberek többsége délelőtt a legproduktívabb, és bár a délutáni és esti órák is alkalmasak önmagunk fejlesztésére, ekkorra már lehet, hogy nehezebben összpontosítunk a lecsökkent energiaszintünk miatt. Ugyanakkor az is sokakkal előfordul, hogy inkább a nap vége felé érzik magukban az erőt a tanulásra, ekkor szabadulnak fel a kreatív energiáik. Mielőtt kialakítjuk a tanulási ütemtervünket, érdemes megvizsgálni a napirendünket, a szokásainkat, és feltérképezni, mikor vagyunk igazán motiváltak.

Sokak szerint a reggeli órák a legalkalmasabbak a tanulásra. Ha felidézem az iskolás éveimet, egyértelmű, hogy én nem tartozom közéjük… De ez nem jelenti azt, hogy másoknak ne válna be a reggeli tanulás! De csak akkor lehet hatékony az a pár óra, ha néhány feltétel megvalósul, mint például a pihentető és elegendő mennyiségű alvás, az egészséges reggeli és a természetes fény, ami segít ébren maradni. A korai órákban a memóriánkat fejleszthetjük a leghatékonyabban, ezért érdemes lehet ilyenkor a szavak tanulására koncentrálni.

Vannak, akik inkább a nap második felében érzik magukban az energiát, és ilyenkor találják meg a kellő nyugalmat ahhoz, hogy leüljenek tanulni. Az esti órák alkalmasak arra, hogy olvassunk, hallásértési feladatokat oldjunk meg, és arra is, hogy megírjuk a házi feladatokat. Arra azonban mindenképpen figyelnünk kell, hogy ne vigyük túlzásba az éjszakázást, és ne menjen az alvás kárára a tanulás, ugyanis ahhoz, hogy másnap ugyanennyire produktívak legyünk, minimum 8-9 órányi pihenésre van szüksége a szervezetünknek.

Erre figyelj az angoltanulási rutin kialakításánál:

  • Próbálj olyan időszakot választani, amikor nyugodt körülmények között tudsz koncentrálni. Alakíts ki a napi rutinodban 1-2 olyan órát, amikor nincsen más dolgod, csak a tanulás. Attól függetlenül, hogy heti hány alkalmat szánsz a gyakorlásra, próbáld meg mindig ugyanazt az időpontot választani, a folytonosság ugyanis kulcsfontosságú a sikeres angoltanuláshoz.
  • Mikor érzed magad a legfókuszáltabbnak? Egy kis önismeret is szükséges a legalkalmasabb napszak meghatározásához. Szánj rá néhány napot, hogy megvizsgáld a szokásaidat, jegyzetelj, és vesd össze az eredményeket! Talán te is meglepődsz majd azon, hogy mikor érzed magad a legaktívabbnak. 
  • Próbálkozz, és ha nem megy, próbáld újra! Az új rutin nem biztos, hogy elsőre sikert hoz. Ha úgy érzed, mégsem találtad meg a megfelelő időszakot, akkor kísérletezz tovább! Vedd figyelembe, hogy a különböző napszakokban más és más képességeid érvényesülnek jobban. Például lehet, hogy a vizuális memóriád reggel jobb, de a kritikus gondolkodási képességed délután kimagasló. Ezek alapján is beoszthatod, hogy mikor milyen feladatokkal élesíted az elmédet!

Ahhoz, hogy kimaxoljuk az angoltanulást, rutint kell kialakítanunk, méghozzá úgy, hogy a lehető legoptimálisabb időpontban ülhessünk le tanulni. Nincs olyan megoldás, ami mindenkinek működik, de egy kis önismerettel megtalálhatjuk a számunkra legjobb alternatívát. 

Kellene egy kis segítség, hogy 2024-ben az angoltanulás jól menjen? Online angol magánóráink a megoldás! Ha idén tényleg betartanád az újévi fogadalmadat, és tényleg megtanulnál angolul, bátran fordulj a Speak!-hez! Első lépésként töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This