„Te biztosan éltél külföldön, annyira szép a kiejtésed.” Hogyan gyűjthetsz be ilyen bókokat, avagy mitől lesz meseszerű a kiejtésed?

Hátborzongatóan rossz a magyarok kiejtése. Külön szavunk is van rá („Hunglish”), hogy milyen „szépen” beszéljük az angolt. Pedig a vérprofi kiejtés nem képesség, csak munka és gyakorlás kérdése. Most megmutatom, hogyan gyűjts be olyan bókokat, hogy „Te biztosan éltél külföldön, annyira szép a kiejtésed”.

Miért roh@dt nehéz akcentus nélkül angolul beszélni?

Az angol nyelv olyan hangokat is tartalmaz, amiket mi magyarok néha csak jelentős alkoholfogyasztás után tudunk produkálni.

Vagy gyerekként, de akkor azonnal logopédushoz küldenek a szüleink, hogy azt a fránya ‘r’ betűt rendesen ki tudja mondani Ádámka.

Az intonáció durvább kihívás, mint a kiejtés

Ezen kívül az intonáció is más az angolban, amit sokszor még nehezebben sajátítunk el, mint a hangok helyes ejtését.

Olyannyira idegenek tőlünk ezek a kiejtési sajátosságok, hogy még sokévnyi angol tanulás után sem valószínű, hogy a kicsit rosszindulatú amerikai nagybácsink, ne nevetne rajtunk jóízűen.

Ráadásul az egész ügy felháborító, hiszen mi az iskolában megtanultuk, hogy melyik betűket hogyan ejtjük ki: ezek a semmirekellő angolok meg képesek egy betűt 6 (!) verzióban kiejteni, Te meg tanuld meg!

Nem csoda, hogy a legtöbb kezdő nyelvtanuló az első pár kudarcélmény után feladja a szép kiejtés hajszolását, mondván, “úgyse fog menni”.

hunglish-kiejtes

Így programozd át a nyelvedet angol üzemmódra

Miért ne csüggedjünk?

20-30-40-50 éve beszéljük a magyar nyelvet: ezt hallgattuk csecsemőkorunk óta, így kommunikálunk, élünk, érzünk, gondolkodunk. Ezért, és csak ezért nincs akcentusunk, amikor magyarul beszélünk.

És ugyanezért nem várható el, hogy néhány röpke év ismerkedés után rögtön a szánkra vegyük a tökéletes angol kiejtést.

De vajon miért lóugrásszerű a fejlődés, ha valaki külföldön él?

Anyanyelvi környezetben ismét átmegyünk „csecsemőbe”.

Folyamatosan az angol beszédet, az angol kiejtést halljuk, és szívjuk magunkba, egész nap, megállás nélkül.

A fülünk és a szánk között pedig egyenes az út: amit hallasz, azt úgy is fogod mondani.

Ráadásul hiper rövid időn belül.

De mit tehet az, akinek nem adatik meg, hogy kiköltözzön Londonba pár hónapra?

A legfontosabb a hallgatás.

hallgatas-kiejtes

Hogyan oszlik meg a magyar és az angol hallott szöveg egy nap? Még ha járunk is angolórára, tanfolyamra, ez jó esetben 99% magyart és 1% angolt jelent egy nap. És külföldön? 100% angol.

Az első lépés tehát, hogy az angol szöveg hallgatásának dózisát drasztikusan meg kell növelni.

De hogyan?

Mindenekelőtt élvezetes módon.

A filmekkel és sorozatokkal szórakoztatóan gyúrhatod tökéletesre a kiejtésedet

Filmek és sorozatok. Ha a kedvenc sorozatod legújabb részét látni akarod, úgy sincs más választásod, mint felirattal nézni. Nem is olyan borzalmas ugye? Miért ne néznél akkor mindent felirattal?

Napi egy film/epizód máris feltornázza a hallott angolt közel 10%-ra.

Ami még tovább lendíthet ezen az arányszámon: rádió.

Kismilló online rádió és podcast van manapság, és egyre több szól a nem anyanyelviekhez is. Ezeket élőben, vagy akár utólag letöltve a metrón, autóban utazva, főzés közben, lefekvés előtt remekül lehet hallgatni.

Itt két dolgot fontos megjegyezni:

1) érdemes nem a gazdasági hírekkel kezdeni, hogy sikerélményed legyen

2) ha már csak 10-20%-át megérted annak, amit hallasz az első néhány alkalommal, légy büszke magadra!

Legyen angol a háttérzaj és megtáltosodik a kiejtésed

Az aktív hallgatás mellett az odafigyelés-mentes hallgatás is sokat segít a kiejtésed csiszolásában.

Filmekkel, sorozatokkal, rádióval, tévével, akár 50% fölé is tornázhatod a napi hallott angol szöveg arányát, onnan pedig már egyenes az út a makulátlan kiejtés felé.

Az agyad ilyenkor visszamegy csecsemőbe, és duplikálja (lemásolja), amit hall. A kiejtésed így szinte észrevétlenül, és erőfeszítés nélkül tud fejlődni.

Ezen kívül már csak „melléktermék”, hogy sokkal könnyebben tudsz majd megszólalni és folyékonyan beszélni angolul. (Elég jó kis mellékhatás, igaz?)

A link mögött rejlő posztban 5 olyan weboldalt találsz, ami kiindulópontként szolgálhat számodra.

kiejtes-profi

Dióhéjban a 3 legfontosabb tennivaló a vérprofi kiejtés eléréséhez

1) Minél nagyobb arányban hallasz angol beszédet a magyarhoz képest egy nap, annál nagyobb lépésekkel haladsz a makulátlan kiejtés felé.

Erre figyelj minden nap. Gondold végig aznap mennyi angol szöveget hallottál. Ha nem eleget, másnap fektess bele több energiát. Amint a napi rutinod részévé válik, nyert ügyed van.

A kulcs a rendszeresség és a kitartás.

2) Ha van preferenciád, fókuszálj egy adott dialektusra.

Londonba, New Yorkba, vagy netán Melbourne-be készülsz? Ennek megfelelően válogasd a hallgatnivalóid származási helyét (brit/amcsi/ausztrál filmek, sorozatok, rádiók, videók, TV-csatornák stb.).

3) Ha rendszeresen és kitartóan hallgatsz angolt különböző forrásokból, a vérprofi kiejtésen kívül a szókincsed is bővül.

Így természetesebben fogod tudni használni a nyelvet, és kényelmesebben, gátlások nélkül fogsz tudni angolul beszéli.

Megéri kipróbálni?

Megéri kipróbálni 🙂

Nincs időd home made eszközökkel vacakolni, és szeretnél gyorsan anyanyelvieket meghazudtoló kiejtéssel angolul beszélni? Akkor gyere el ingyenes szintfelmérőnkre, és tanulj Te is a 100% beszéd, 0% könyv módszerrel.

 

Elárulok egy titkot: a diákjaink nem csak az órákon gyakorolják a „szép beszédet”, de rendszeresen részt vehetnek értés- és kiejtésjavító szemináriumainkon is, ahol extra segítséget kapnak a tökéletes kiejtéshez. Neked is jól jönne ez a plusz segítség? Akkor jelentkezz még ma, és a következő alkalommal már Te is ott lehetsz:

button

Share This