Hogyan lesz profi a kiejtésed? 3+1 kiejtésjavító tipp

A pocsék kiejtés az egyik legnagyobb akadálya annak, hogy gördülékenyen kommunikálj angolul. Ha English helyett Hunglish-ban tolod, akkor sok furcsa, „hát ez meg milyen nyelven beszél?”-típusú arckifejezéssel fogsz találkozni, és lőttek egy jó ízű, önbizalom építő, vagy hasznos beszélgetésnek. Azért, hogy elkerüld az ilyen ciki helyzeteket, mutatok 3+1 kiejtésjavító technikát, amivel reggelente készülődés közben, ebédidőben, vagy egy kanapén elnyúlós hétvégén csiszolgathatod a kiejtésedet.

what-kiejtes

A helyes kiejtés a fülben kezdődik. És éppen ezért nem lehet (ezt sem) tankönyvből megtanulni. (Ezúton csókoltatom a fonetika-fetisisztákat, akik sok kínkeserves percet okoznak a nyelvtanulóknak, zéró eredménnyel.)

Ahhoz, hogy érthető és szép legyen a kiejtésed, első körben meg kell tanulnod „hallgatni”. Ez a nyelvtanulás passzív szakasza, amikor fülelsz és figyelsz. És amikor már eleget, akár több száz órát hallgattál, az agyad „nyelvtanulási memóriaegységének” vezérletével szépen lassan elkezded visszamondani (helyesen) az angol mondatokat.

Ez idáig elég kézenfekvő, igaz? De felmerül a kérdés: mit érdemes hallgatni? Kire érdemes odafigyelni az információáradatban? Hogyan válaszd ki az angolul beszélő világból azokat a hangokat, amiknek a meghallgatására érdemes időt szánni?

Most mutatok 3+1 olyan forrást, amikből bátran meríthetsz, ha javítani szeretnél a kiejtéseden.

hallgatni-arany-kiejtes

Az 1. sz. kiejtésjavító technika: a sorozatok a legjobb barátaid

Rengeteget tud segíteni, ha eredeti nyelven nézel sorozatokat, vagy filmeket. Egy 20-25 perces epizód ráadásul nem csak a füledet edzi, hanem a szókincsedet is bővíti.

A sorozatok legnagyobb előnye a filmekkel szemben az aktualitás, és a frissesség. Minden nyelv, így az angol is, folyamatosan változik, fejlődik. A most futó, legújabb sorozatokból garantáltan az élő, beszéd nyelvet, és nem az irodalmi/tankönyvi/múlt századi nyelvet fogod tanulni.

A 2. sz. kiejtésjavító technika: fogod a BBC-t?

Fontos, hogy a „hallgatási”, vagy csendes szakaszban olyan beszélőkre figyelj, akik szépen, tagoltan, érthetően kommunikálnak, hiszen később őket fogod leutánozni. 50 évvel ezelőtt ehhez minimum törvényt kellett szegni, mert szinte csak a Szabad Európa Rádióból szóltak angol nyelvű hírek.

Szerencsére ma már egy középkategóriás kábeltévé előfizetéssel hozzá lehet férni a legnagyobb brit és amerikai TV csatornákhoz. A BBC, CNN, Euronews, Al Jezeera híradóiban, háttérműsoraiban pedig csupa olyan riporter dolgozik, akiket érdemes meghallgatni, mert gyönyörű a kiejtésük.

podcast-kiejtes-speak-nyelviskola

A 3. sz. kiejtésjavító technika: audibook, podcast, TED

A harmadik lehetőség a do it yourself kiejtésjavításra, ha angol nyelvű hangoskönyveket, podcast-eket, vagy Youtube-videókat hallgatsz.

A netes videókból messze a legjobb, leghatékonyabb, amikor amerikai, vagy angol előadók TED-es szerepléseit nézed, figyeled nyitott füllel.

Ebben a technikában az a legjobb, hogy napi 5-8 percnyi gyakorlással (gyors kávészünet, reggeli smink, borotválkozás, 4 megálló a metróval stb.) is nagyot lehet fejlődni. Ráadásul Te választod meg a témát, és még a szókincsedet is megturbózod vele.

+1 kiejtésjavító technika: nyomás beszélni

Igen, a beszéd verhetetlen ebből a szempontból is. A legegyszerűbb, legtermészetesebb és leghatékonyabb módja a kiejtésjavításnak, ha beszélgetsz egy másik emberrel.

Fölösleges ragozni, hiszen Te is így tanultál meg tökéletesen beszélni az anyanyelveden, és az anyanyelvi környezet is ezért olyan brutálisan hatékony kiejtésjavító és beszédmegolajozó tanulási forma.

Most már nincs más hátra, minthogy kezdd el használni ezeket az eszközöket, hogy minél előbb cikiből cuki, bénából ellenállhatatlan legyen a kiejtésed. Hajrá!

kiejtes-angol

Nincs időd home made eszközökkel vacakolni, és szeretnél gyorsan anyanyelvieket meghazudtoló kiejtéssel angolul beszélni? Akkor gyere el ingyenes szintfelmérőnkre, és tanulj Te is a 100% beszéd, 0% könyv módszerrel.

 

Elárulok egy titkot: a diákjaink nem csak az órákon gyakorolják a „szép beszédet”, de minden hónapban ingyenesen részt vehetnek értés- és kiejtésjavító szemináriumainkon is, ahol extra segítséget kapnak a tökéletes kiejtéshez. Neked is jól jönne ez a plusz segítség? Akkor jelentkezz még ma, és a következő alkalommal már Te is ott lehetsz:

button

Share This