5 szókincsfejlesztő módszer, amihez a kanapéról sem kell felállnod

A leggyakoribb kifogás a nyelvtanulás halogatására az időhiány. „Nem tudom belezsúfolni a naptáramba”, „nincs időm házi feladatírással szórakozni”, „határidős projekten dolgozom, most nem fér bele egy angol tanfolyam az életembe”. Van egy rossz hírem: lehet, hogy „lassan járj, tovább érsz” (haste makes waste) filozófiával az élet számos területén jól lehet boldogulni, de a nyelvtanulás nincs köztük. De van egy jó hírem is: vannak olyan DIY (do it yourself) nyelvtanulás technikák, amik nem járnak plusz időráfordítással, és egész jó eredményeket lehet velük elérni. Ma 5 olyan szókincsfejlesztő módszert fogok bemutatni Neked, amihez a kanapéról sem kell felállnod.

  1. TED

A TED az egyik legklasszabb oktatási projekt az elmúlt 25 évből. A TED (Technology, Entertainment, Design – technológia, szórakoztatás, dizájn) lényegében mini-konferenciák globális sorozata, amelyeket egy non-profit alapítvány szervez, végtelenül változatos témákban.

A 18 perces prezentációk előadói között olyan „nagyágyúk” is feltűntek már, mint Bill Clinton, Larry Page és Sergey Brin (a Google társalapítói), James Cameron, J.J. Abrams, Sting, vagy Bill Gates.

Az angol nyelvű előadások elérhetők a TED weboldalán, köztük 1300 olyan videó, amelyet magyar felirattal is elláttak. Igazi aranybánya.

A TED oldalát itt éred el: http://www.ted.com/

Tipp: válassz olyan témát/előadót, amit/akit szenvedélyesen szeretsz. Így tutira nem lesz olyan érzésed, hogy angolul tanulsz, pedig de.

Hatékonyság: ★★★★★

  1. Filmezz angolul (vagy legalább angol felirattal)

Megvan az HBO Olvasójegy szekciója? Eredeti nyelv, magyar felirattal – ez az egyik legjobb szókincsfejlesztő eszköz, ha kezdő nyelvtanuló vagy. Ha csak minden második filmet nézed így, akkor rövid időn belül nagyságrendet fog ugrani a passzív szókincsed. (Igen, a passzív szókincsed, mert csak gyakorlás, vagy éles helyzetben való használat közben válik aktívvá.)

Ha már 1000-1500 órányi angoltanulás áll mögötted (vagyis a 18-40 év közötti magyarok kb. 80%-ához tartozol), akkor nyugodtan próbálkozz eredeti nyelvvel és angol felirattal. Az elején segít, ha olyan mozit nézel, amit korábban már egyszer, vagy akár többször láttál. A kezdeti sikerélmények után pedig emeld a tétet, és válassz fajsúlyosabb, agyalós filmeket.

A filmnézés nem csak a szókincsedet fejleszti, hanem a hallás utáni szövegértésedet is alaposan megdolgozza. Ráadásul, ha nem a Casablancát, hanem mondjuk a Másnaposokat nézed, akkor a hétköznapi, élő nyelvet, és nem a tankönyvi, kb. 100 évvel ezelőtt beszélt angolt fogod tanulni. A filmnézés így jó alternatívája lehet egy brit, vagy amerikai barátnak, aki havonta 1x Skype-ol veled.

Tipp: keresd meg a távirányítódon azt a gombot, amivel eredeti nyelvre kapcsolhatod a filmet, amit a TV-ben nézel. Időt spórolsz, és a cyber rendőrség sem fog bekopogtatni az IP címeden torrentezés miatt.

Hatékonyság: ★★★★

szotanulas-kanape

  1. Quizlet

Állandóan a kezedben van az okostelefonod? Nekem is. Akkor ígérd meg, hogy ha elolvastad ezt a bejegyzést, akkor felmész a netre és letöltesz egy ingyenes szótanuló alkalmazást, jó?

Előny: ingyenes, interaktív, játékos, szórakoztató, „észrevétlenül tanulós”, bárhonnan, bármikor elérhető

Hátrány: nincs

Kérdés: mikor kezded? 🙂

Tipp: a Speak!-ben tanuló diákoknak a Quizleten hoztunk létre virtuális osztálytermeket, amivel a tanfolyam mellett, otthon, a kanapén elnyújtózva tanulhatják az órán megtanult szavakat, kifejezéseket.

A Quizlet oldalát itt éred el: https://quizlet.com/

Hatékonyság: ★★★

  1. Naplóvezetés

Sétálsz az utcán és meglátsz egy angol nyelvű feliratot. Felkapod a fejed egy szóra, amit a melletted elhaladó texasi turista mondott az idegenvezetőnek. Böngészel a neten és szembejön egy érdekes kifejezés.

Írd fel egy naplóba! Old school? Nem muszáj bőrkötéses, antik papírlapokból álló naplót írnod. Nyithatsz egy offline, vagy digitális jegyzettömböt, vagy a jobb átláthatóság kedvéért egy sima word doksit is.

A lényeg, hogy ne csak a hallott/látott/olvasott/elcsípett szót vezesd fel, hanem a kapcsolódó szituációt, hangulatot is örökítsd meg. Rajzold fel, írd körbe, ragassz mellé söröskupakot, bármit: a lényeg, hogy „személyesítsd” meg azt a szót. Mert a szövegkörnyezet, a szín, az íz, az illat, maga a jelenet lesz az, amihez kötni fogod, és ezzel hosszú időre be is tudod vésni az agyadba.

Ha elég elszánt vagy, és minden este rászánsz 3-5 percet, hogy felvezesd az aznapi gyűjteményt, akkor lesz egy interaktív, személyre szabott, 100%-ig egyedi szótárad. Benne pedig csupa-csupa olyan szó, amiknek a jelentésén valószínűleg soha többé nem kell majd gondolkodnod.

Hatékonyság: ★★★★

szokincsfejleszto-modszer-finish

  1. (Videó)játékos tanulás

Ha esténként Te is konzollal a kezedben kapcsolódsz ki, mint Kevin Spacey a House of Cards-ban, akkor van egy jó hírem: aktív nyelvtanuló vagy. Nem csak a videójátékok, hanem az ingyenes online, vagy akár a Facebook-os alkalmazások is hasznos szótanuló eszközök lehetnek.

Használd ki, hogy nem tudsz leállni az időrabló Farmville-el, vagy a non-stop bunyózással, és figyelj oda a rendszerüzenetekre, a játékelemekre, feladatokra, kihívásokra, leírásokra stb. Ha nem is a leghatékonyabb szótanulási módszer, de megfelelő mennyiségben adagolva színesítheti a szókincsedet.

Tipp: a legtöbb online játékban van beépített chat funkció. Regisztrálj eleve külföldi szerveren futó játékokra és kezdeményezz beszélgetéseket a többi játékossal. Elképesztően hasznos és teljesen ingyen van.

Hatékonyság: ★★

Ha pedig az otthoni szókincsfejlesztésnél többre, hatékonyabbra, gyorsabb eredményekre hajtasz, akkor regisztrálj ingyenes szintfelmérőnkre, és indulj el a 100% beszéd, 0% könyv módszerrel a beszédközpontú angoltanulás útján:

banner_button

Share This