„Leesett az állam”. Te kiszámoltad már, hogy hány órányi angoltanulás áll mögötted? –Speak! angol nyelviskola

„Leesett az állam” – ezt mondta Kriszti (26), akivel a szintfelmérő értékelés közben beszélgettünk egy kicsit arról, hogy eddig mennyit tanult angolul. A szimpla kérdésből, közös számolgatás és egy nagyon érdekes beszélgetés bontakozott ki, aminek SOKKOLÓ lett a végeredménye. Kíváncsi vagy rá, hogy mi derült ki a Speak! angol nyelviskola szintfelmérőjén? Hogy hány órát ölt bele az az angoltanulásba Kriszti, aki azért jött hozzánk, hogy a 2 évvel ezelőtt megszerzett középfokú nyelvvizsgája mellé egy kis kommunikációs rutint és magabiztosságot szerezzen? Akkor görgess és olvass tovább!

1500 óra. Ez a szám jött ki a Krisztivel való közös számolgatás után. Mindketten ledöbbentünk, hiszen óriási számról beszélünk. Kriszti az általános iskola 5. osztályában kezdett el angolul tanulni. Később a gimnáziumi nyelvtanulás mellett 1 évig magántanárhoz is járt, a nyelvvizsga előtt pedig részt vett egy angol nyelviskola 5×4 órás intenzív tanfolyamán és egy nyelvvizsga-előkészítő kurzuson is. Az órai tanulás mellett persze otthon is gyakorolt (házi feladatok, tesztkönyvek töltögetése, szövegértési feladatok, listening gyakorlatok, stb.), ami nagyjából 1,5-szeres szorzót jelent időben.

Ha megnézed, hogy közel 15 évnyi angoltanulás áll Kriszti mögött, akkor az 1500 óra már nem is tűnik olyan „soknak”, igaz? Talán most azt gondolod (reméled?), hogy Kriszti esete tök más, mint a tiéd. Hiszen nem mindenki jár magántanárhoz, vagy egy angol nyelviskola kurzusára. És ez igaz is.

Nézzük meg, hogy egy átlagos, a 20-as évei végén, 30-as évei elején járó diák háta mögött hány órányi tanulás húzódik meg.

angol-nyelviskola-ora

Hogy jön ki a matek?

 • Ha az általános iskolában 4 éven át, heti 2 órában tanultál angolul, akkor az 288 órát jelent 36 hetes tanévvel számolva.
 • Ha a középiskola 4 éve alatt, szintén 36 tanítási és heti 4 órával számolva, összesen további 576 órát írhatunk hozzá a számlához.
 • A számításaink szerint ez 864 órányi NETTÓ NYELVTANULÁST jelent, amihez viszont még hozzá kell adnunk az órán kapott házi feladatokat, és az otthoni gyakorlást is (mi 1,5-es szorzót alkalmaztunk anno Krisztivel, ezért itt is ezt használom).
 • A bruttó nyelvtanulásra fordított idő, tehát 1296 órára jön ki, ami már nincs is olyan messze a Krisztivel közösen belőtt 1500 órához.

Ez az az időmennyiség, amit az elmúlt 20-25 évben minden, a közoktatásban résztvevő diák az angoltanulással töltött.

angol-nyelviskola-schoked

Amit bele sem számoltunk a felső sorba (pedig nem egyedi, vagy különleges esetekről van szó):

 • Angol óvoda, kéttannyelvű iskola.
 • évfolyamos nyelvi képzés a középiskolákban.
 • Angol nyelviskola kurzusai/kurzusai (1-3 tanfolyam esetében ez 60-tól 240 óráig).
 • Magántanárnál letanult órák száma.
 • Online nyelvtanulás.
 • Angol játékok, filmek, sorozatok nézése, zenehallgatás, „hobbi-angolozás”.
 • Külföldi nyelvtanulás, diákcsereprogramok.
 • Egyetemi, főiskolai nyelvi képzések.
 • Angol társalgási klubok, külföldi levelezőpartner stb.

Az alsó sorban látható becslés, vagyis az 1700-2000 óra ezeknek az extra opcióknak csak egy – viszonylag gyakori – részével számol. Így is elég sokkoló igaz?

Szerinted legalább 1300 órányi tanulás után ott tartasz az angollal, ahol szeretnél? És ránéztél már ebből a nézőpontból arra, hogy mit vársz egy 60 órás angol nyelvtanfolyamtól? Itt a Speak! angol nyelviskola blogján is többször elmondtuk, hogy „egy tanfolyam nem tanfolyam” és egyetlen 60 órás kurzus csak bemelegítés, nem a marathoni táv lefutása.

De azt gondoljuk, hogy egy valóban hatékony, a kommunikációt fejlesztő nyelvi képzéssel, 500-600 óra alatt a 0-ról el lehet érni egy középfokú kommunikációs szintet. 1000-1200 óra alatt pedig ugyanezen az úton a felsőfokig is el lehet jutni.

A kérdés már csak az: Te mikor indulsz el a hatékonyság útján? Az első lépésed az ingyenes ONLINE angol szintfelmérő.

Jelentkezem
 
 

Share This