Kép forrása: canva – canva.com

Stílusirányzatok jönnek-mennek, minden évtizednek megvan a maga korlenyomata, és természetesen az elmúlt idők kedvenc trendjei időről időre visszatérnek a köztudatba. A 21. században a közösségi média vált a kreatív mozgalmak és szubkultúrák szülőhelyévé, amelyek ezáltal olyan széles közönség számára váltak elérhetővé, mint a történelem során eddig még soha. Az angol eredetű dark academia stílusirányzat is az interneten született meg, habár jóval a digitális világ előtti időkbe repíti vissza a követőit.

Internetes szubkultúrából stílusirányzat

A dark academia, vagyis sötét akadémia nem egyszerűen egy öltözködési stílus, sokkal inkább egy életérzés, ami az európai művészeteket, az angol romantikus irodalmat, a gótikus stílust és a felsőoktatáshoz köthető életvitelt idealizálja. Ez a trend először 2015-ben a Tumblr nevű közösségi oldalon kezdett teret hódítani. A COVID-19 világjárvány idején viszont ismét nagyon népszerűvé vált a tinédzserek és a fiatal felnőttek körében, ami leginkább a TikTok videómegosztó alkalmazásnak köszönhető. De miről is szól konkrétan, és hogyan öltöznek, viselkednek és élnek azok, akik rajongói ennek az irányzatnak?

A dark academia-hoz tartozó esztétika középpontjában a nagy múltú, úgynevezett Ivy League egyetemek világa áll, mint például az Oxford, a Cambridge, vagy éppenséggel a Harvard. Kiemelném azonban a Harry Potter univerzum hőn szeretett varázslóiskoláját, a Roxfortot is, ami világszerte népszerűvé tette a sejtelmes, sötét folyosók, mennyezetig pakolt könyvtárak és a gótikus építészet lenyűgöző hangulatát. A dark academia irányzat követői számára rendkívül fontosak a különféle tudományok, a képzőművészet, a klasszikus zene, az irodalom és a költészet. Nagyra becsülik a tudást és a szépséget, ezért a művészetek mélyebb megértésére törekednek, ezt az érdeklődési körük, az öltözetük és az otthonuk is hűen tükrözi. 

Ugyanakkor a tudásszomjnak van egy sötét oldala is, ami nem csupán árnyalataiban határozza meg a dark academia esztétikáját, de hangulatában is. A csillapíthatatlan tudásvágy magával hozhat bizonyos sötét következményeket a maga nyers, olykor morbid mivoltával. Ezt a stílust körüllengi a szomorúság, a gondolkodó ember cinizmusa, és a végletekig idealizált irodalmi alakok pesszimizmusa. A felfogás szerint a tudásnak ára van, hiszen minél többet tudunk meg a világról, annál közelebb kerülünk az igazsághoz, ennél fogva egyre boldogtalanabbá válunk.

Hogy könnyebben megértsd ennek az esztétikának a lényegét, nézd végig ezt a videót, amiben 55 tippet is kaphatsz, hogy mit csinálj szabadidődben, ha a dark academia életérzést szeretnéd megtapasztalni:

Divat vagy életstílus?

Bár a stílus nem szorítkozik kizárólag az öltözködésre, a dark academia követői bizony kellő gonddal választják meg a ruhákat, amiket viselnek. Az 1930-as, 1940-es évek divatját idéző ruhászszekrényük többnyire a következő darabokat tartalmazza: iskolai egyenruhákat idéző öltözetek, tweedzakók, oxford cipők, nyakkendők, garbók, vintage blézerek és kardigánok. A színek is a sötét, egyetemi hangulatot idézik: fekete, szürke, barna, sötétzöld, sötétlila, sötétkék, esetenként burgundi, no meg a skót kockás mintájú darabok minden mennyiségben. 

Ha felkeltette az érdeklődésedet, akkor szívből ajánlom a következő videót, ami rengeteg inspirációt nyújt azoknak, akik szeretnék az öltözetüket egy kicsit feldobni, és kipróbálnának valami újat. Nem utolsó sorban az angolodnak is jót tesz, ha figyelmesen hallgatod:

Az sem mindegy, hogy az irányzat követői milyen környezetben hódolnak kedvenc tevékenységeiknek. Ők az otthonukat is úgy alakítják, hogy az az egyetemi éveket és a tanulással töltött időszakot idézze fel. Az antik bútorok és a sejtelmes megvilágítás kötelező elemek, ahogy a számtalan példányból álló otthoni könyvtár is. Egy ódivatú fülesfotel nélkül nem sokat ér az egész, hiszen ebben lehet csak elmerülni az olvasás szenvedélyében, vagy éppen szerelmes leveleket írni szívünk választottjának. A pedáns rend nem fér meg ezzel a stílussal, minél rendetlenebb a szoba, annál hitelesebb. Hiszen egy egyetemi professzort is úgy képzelünk el, hogy mahagóni dolgozatát temérdek nyitott könyv és teleírt papiros borítja, nem igaz? Ha inspirációra van szükségünk, csak képzeljük magunk elé Sherlock Holmes lakását: teleírt pergamenek, verseskötetek, csonkig égett gyertyák, kisebb szobrok, sötét hangulatú festmények, de akár kitömött állatok és különböző, furcsa tárgyak is felbukkanhatnak egy ilyen otthonban. 

A minimalizmus hívei valószínűleg nem tudnak azonosulni ezzel a stílussal, de meg kell hagyni, van benne valami hívogató otthonosság:

Miért lett ennyire népszerű, és miért pont most?

A dark academia elterjedése több szempontból is érdekes. Egyrészt nem véletlen, hogy éppen a pandémia időszakában vált annyira népszerűvé, hiszen a tanulmányok helyszíne a járvány idején átszerveződött, a diákok az iskolák helyett saját otthonaikban kényszerültek tanulásra. Ez sokak számára okozott nehézséget, és a diákok nagy része hiányolta az egyetemi élettel járó szociális eseményeket, a különböző programokat, és összességében az intézmények hangulatát. Másrészt az sem segített, hogy a digitális oktatás szinte teljesen elvágta őket a külvilágtól, és bár ennek megvannak a maga előnyei, sokakban felmerült az igény arra, hogy a modern világ eszközei elől a nosztalgiában találjanak menedéket. A dark academia ehhez tökéletes teret nyújt, hiszen mindent éltet, ami a régi időket idézi. 

Ha benned is buzog a tudásvágy, akkor ez egy remek alkalom, hogy tanulj valami újat. Például fejlesztheted az angol nyelvtudásodat, és megtanulhatsz folyékonyan beszélni angolul! Mi már nagyon várjuk, hogy csatlakozz hozzánk, első lépésként töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This