Kép forrása: canva – canva.com

A globalizáció térnyerésével egyre több ember válik két- vagy többnyelvűvé. Aki szeretne sikeres lenni, jó munkát találni, vagy vállalkozóként a nemzetközi vérkeringésbe bekapcsolódni, annak szinte kötelező megtanulnia angolul, hiszen az angol az egyik legnépszerűbb közvetítő nyelv a világban. De mi értelme továbbra is nyelveket tanulni, ha majdnem mindenkinek a zsebében ott lapul egy 200 nyelvet ismerő „gépi tolmács”? Maradt még olyan előnye a nyelvtanulásnak, amit a technológia nem tud helyettesíteni?

A globalizáció korában, amikor az interneten keresztül a világ bármely pontján élő emberrel kapcsolatba léphetünk, amikor a tömegmédia a Föld minden szegletéből tájékoztat, és amikor a bevándorlás többnyelvű, multikulturális társadalmakat hoz létre, minden eddiginél hangsúlyosabbá vált a többnyelvűség szükségessége.

Napjainkban az angol az egyik legszélesebb körben használt közvetítőnyelv. Hivatalos nyelve a nemzetközi szervezeteknek, munkanyelve a nemzetközi kereskedelemnek,  de közvetítő nyelve többek között az újságírásnak, a tudományos életnek, a könyvkiadásnak, a diplomáciának, a tömegszórakoztatásnak és természetesen az Internetes tartalmaknak is. Ha lépést akarunk tartani a világgal, legalább egy idegen nyelvet, például az angolt, érdemes megtanulnunk.

De mi szükségünk lehet a nyelvtudásra egy olyan világban, ahol szoftverek segítségével másodpercek töredéke alatt tudunk gondoskodni teljes weboldalak fordításáról? Ahol valós időben vagyunk képesek lefordítani a telefonunk kamerájával rögzített szövegeket? Mi értelme van ennek a sok erőfeszítésnek, ha a legtöbb szórakoztató tartalmat ma már szinkronizálva vagy felirattal ellátva kapjuk?

A többnyelvűség mindig is értékes készség volt, és még a mai, azonnali fordítások világában is számos olyan előnye van, amelyet a technológia sem most sem a jövőben nem fog tudni helyettesíteni. Nézzünk meg ezekből a teljesség igénye nélkül párat.

Agyi funkciók

A nyelvtanulás bizonyítottan számos előnnyel jár az agy egészségére nézve. Kutatások igazolják, hogy a kétnyelvűség javíthatja a memóriát és a problémamegoldó képességet, sőt a kétnyelvű embereknél alacsonyabb az Alzheimer-kór vagy az időskori demencia kialakulásának kockázata.

Több nyelv használata speciális, az egynyelvűeknél bonyolultabb, összetettebb nyelvfeldolgozó rendszert feltételez. Egyes modellek szerint, amikor egy kétnyelvű beszélő egynyelvű beszédmódban van, csak egy nyelvet tart aktivált állapotban, a többit „alvó üzemmódba” teszi. De még ekkor sem kapcsolja ki teljesen. Amikor ugyanez a beszélő kétnyelvű beszédmódban van, akkor mindkét nyelvet aktív állapotban tartja és időnként egyiket vagy másikat veszi elő. Leegyszerűsítve, ez az a zsonglőrmutatvány, ami folyamatosan fejleszti, tornásztatja az agyunkat.

A megfelelő nyelv kiválasztása, az éppen nem használt nyelv háttérben tartása agyi kontrollmechanizmusokon alapszik. Ahogy egy jó kommunikációs készségekkel rendelkező személy meg tudja válogatni a helyzetnek megfelelő beszédstílust, úgy képes a többnyelvű beszélő a szituációnak megfelelő szókészletet aktiválni. A kétnyelvű beszélő minden alkalommal használja a kontrollmechanizmusait, amikor beszél vagy hallgat. Ez az állandó gyakorlás erősíti ezeket a kognitív (= megismerő, megismerésen, ill. megértésen alapuló) folyamatokat és megváltoztatja a kapcsolódó agyi régiókat.

Stresszcsökkentés

Egy második nyelv megtanulása a kognitív funkciók javításán túl segíthet a stressz csökkentésében is. Az új nyelv elsajátítása kihívást jelent, de egyben kifizetődő és szórakoztató elfoglaltság is. Azzal, hogy egy új készség elsajátítására összpontosítunk, elterelhetjük a figyelmüket a mindennapok stresszhelyzeteiről, az apró sikerélmények pedig feltöltenek és további tanulásra motiválnak.

Fokozott kreativitás

A nyelvtanulás a kreativitásunkra is pozitív hatással van. Egy új nyelv elsajátítása megköveteli tőlünk, hogy a megszokottól eltérően gondolkodjunk és ezzel növeli a kognitív rugalmasságunkat. A hatékony kommmunikáció érdekében újabb és újabb kreatív megoldásokat kell találniuk, ez a készség pedig az élet más területeire is könnyedén átterjed.

Új lehetőségek

A többnyelvűség nem csak a gondolkodásunkban nyithat meg új utakat, hanem magánéleti, és szakmai téren is. A nemzetközi vállalatok olyan munkatársakat keresnek, akik több nyelven beszélnek és képesek együttműködni különböző származású, és akár más földrészen dolgozó kollégákkal. Többnyelvűként több munkalehetőség közül is válogathatunk és magasabb fizetést is elérhetünk. Személyes szinten a többnyelvűség az utazási élményeket is tartalmasabbá teszi, és megkönnyíti, hogy a világban járva-kelve mélyebb emberi kapcsolatokat teremtsünk.

Kulturális tudatosság

A nyelvtanulás lehetővé teszi a kultúrák közötti mélyebb megértést. A nyelv nem csupán a kommunikáció eszköze, hanem egy kultúra értékeinek, hiedelmeinek és hagyományainak lenyomata is. Amikor nyelveket tanulunk, egyúttal kultúrákat is tanulunk, ami segít minket abban, hogy mélyebb megbecsülést és megértést érezzünk az adott nyelvet beszélő emberek és kultúrájuk iránt. Ez a megértés magasabb fokú empátiához és jobb kapcsolathoz vezet, ami különösen fontos az egyszerre globalizált és polarizált világunkban.

Hatékony kommunikáció

A nyelvtanulás elengedhetetlen a hatékony kommunikációhoz. Bár a gépi fordítás hozzáférhetőbbé tette a különböző kultúrák közötti kommunikációt, az így születő szövegek sokszor pontatlanok, megtévesztőek lehetnek. Pont olyan nyelvi finomságok, árnyalatok vesznek el a gépi fordítás során, mint az idiómák, a szarkazmus és a humor. Többnyelvűként a nyelvi eszköztárunk is sokkal színesebb lesz ami segíthet abban, hogy hatékonyabban és talpraesettebben kommunikáljunk.

Önállóság vs. kiszolgáltatottság

Arról nem is beszélve, hogy ha nem tanulunk nyelveket, hanem vakon rábízzuk magunkat a technológiára, akkor azzal örökös kiszolgáltatottságra rendezkedünk be. Nem fogjuk tudni megmondani, hogy a technológia jól működik-e vagy sem, és meglehetősen nagy gondban leszünk, amikor elmegy az áram, esetleg lefagy a telefonunk vagy csak kellemetlenül lassan tölt be a „zsebtolmácsunk”.

Ha szeretnél még többet megtudni a többnyelvűség előnyeiről, vagy kedvet kaptál ahhoz, hogy gyakorold az angolt, nézd meg Daria Zaikovskaia TED előadását.

Reméljük, hogy a nyelvtanulás egészségre gyakorolt pozitív hatásai meggyőztek arról, hogy érdemes még ma belevágnod az angol tanulásba. Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy a Speak! Nyelviskola online angol óráit válaszd, első lépésként töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Szefcsik Dóra
Vendég szövegíró

Share This