Kép forrása: pressfoto – www.freepik.com

A mérnök képzettséggel rendelkezők jó helyzetben vannak a munkaerőpiacon: mérnökökre a legtöbb cégnél szükség van, a nemzetközi nagyvállalatok is rengeteg szakembert foglalkoztatnak hazánkban. Ám a cégek már nem csak a szakmai képzettséget veszik figyelembe, a magas szintű angolnyelv-tudás és a megfelelő kommunikációs készségek megléte is követelmény a mérnökök esetében.

Ha mérnök vagy, biztosan tapasztaltad már: nyelvtudás nélkül nehéz boldogulni a szakmában. Bár rengeteg a lehetőség és igen értékes ismeretanyagot tudhatsz magadénak, a cégek alaposan megválogatják csapatuk tagjait.

Alapvetően kétféle ember létezik, az egyik könnyedén veszi a nyelvtanulást, a másik nagyon nehezen. Így van ez a mérnökökkel is: a szakemberek egy része sok időt fordít nyelvtudása fejlesztésére már az egyetemi évek alatt, a másik része azonban szükséges rosszként éli meg, ennél fogva elhanyagolja ezt a területet. A hozzáállás csakúgy, mint minden egyéb tanulnivaló esetében, az angolnyelv-tudás fejlesztésekor is meghatározó. Ha valami érdekel minket, örömmel fogunk hozzá, akkor könnyebben elsajátítjuk, de ha nyűgként tekintünk rá, és bármi mást szívesebben csinálunk, akkor aligha járunk sikerrel.

Tapasztalataink alapján azok a tanulók, akik az elméletre, a nyelvtani szabályokra fókuszálva láttak hozzá a nyelvtanuláshoz, kevésbé élvezik azt, sőt sokszor el is megy a kedvük tőle, szemben társaikkal, akik gyakorlati nyelvhasználat során kezdték elsajátítani az angol nyelvet. Ha azoknak a mérnököknek a táborát erősíted, akik nem foglalkoztak eleget a nyelvi kérdéssel, ne halogasd tovább: most feltöltünk még egy kis motivációval, hogy belevágj!

Mivel foglalkozik egy mérnök?

A mérnök egy gyűjtőfogalom, azokat a műszaki szakembereket jelöli, akik anyagokat, szerkezeteket, gépeket vagy folyamatokat terveznek, alkotnak és továbbfejlesztenek, illetve azokat ellenőrzik, üzemeltetik, karbantartják. Legyen szó villamosmérnökről, logisztikai mérnökről, gépészmérnökről, építészmérnökről vagy biomérnökről, az angol nyelv használata a mindennapi munkájának fontos része lesz.

Minden szakterület rendelkezik a saját területét jellemző szakkifejezésekkel, de vannak olyan közös angol kifejezések, amelyek minden mérnök munkája során előkerülnek. A legnépszerűbb műszaki kifejezések szótárában szerepel például az „amplifier unit”, az „aerial”, a „decoder”, a „multiplexer”, a „parts list” és a „script” is, amelyek jelentésével tisztában kell lenni, tudni kell alkalmazni hazai és nemzetközi környezetben egyaránt.

Nem kell ahhoz angol nyelvterületen dolgozni, hogy idegennyelvű szakkifejezések kerüljenek elő, hiszen sokszor hatékonyabban kifejezhetjük magunkat az angol szavak használatával, mint azok magyar megfelelőivel. Az angol kifejezések tehát a mérnökök mindennapjai során felbukkannak, nem beszélve az olyan egyéb helyzetről, mint a külföldi partnerekkel való egyeztetések, videós konferenciák, tárgyalások.

Szakmai kompetencia szemben a nyelvtudással

Sok mérnökhallgató nem fektet elegendő hangsúlyt az angolnyelv-tudás elsajátítására, mert úgy gondolja, fontosabb a szakmai tárgyakra fókuszálni. Részben ez így is van: a szakmai tudás elengedhetetlen, hiszen a mérnökök vállán nagy felelősség nyugszik. Egy téves képlet alkalmazásának, egy apróbb számolási hibának is hatalmas következménye lehet. De a biztos szakmai tudás mellett legalább annyira lényeges az angol nyelv elsajátítása.

Az állásinterjúkon az aktív angolnyelv-tudás megléte sarkalatos pontnak számít, mégsem mindig elég felkészültek a jelentkezők. Gyakran előfordul, hogy a frissdiplomások, hiába rendelkeznek középfokú angol nyelvvizsgával, az interjú során csak akadozva tudnak kommunikálni, ami valljuk be, nem túl meggyőző. Ha ezen változtatnál, akkor meg is tetted az első lépést – megtaláltál minket. Küzdd le a nyelvi akadályokat 100 százalék beszéd, 0 százalék könyv módszerünk segítségével! Kattints ide a számodra leginkább megfelelő angol nyelvtanfolyam kiválasztásához! 

Nyelvvizsga = aktív nyelvtudás?

Magyarországon számos olyan nemzetközi cég van jelen, ahol a belső kommunikáció nyelve az angol. Mivel a multinacionális vállalatok esetén a csapat különböző tagjai más-más országokban végzik munkájukat, ám gyakran azonos projekteken dolgoznak, fontos, hogy legyen egy közös, mindenki által használt nyelv, amely túlnyomórészt az angol. Ennél fogva a vállalatokat nem a nyelvvizsga, nem a bizonyítvány érdekli, a szóbeli nyelvi készségek azok, amelyek sokat nyomnak a latba. A cégek tisztában vannak azzal, hogy sokan csak a diploma megszerzése miatt nyelvvizsgáznak, a kötelező minimumot teljesítik, viszont nem rendelkeznek értékelhető gyakorlati nyelvtudással. Sőt, sok esetben az is előfordul, hogy még az érettségi után nyelvvizsgát tesznek a diákok, majd nyelvtudásuk évekig használatlan marad, így megfakul, elkopik, alkalmatlanná válik a vállalati környezetben való alkalmazásra, de még a társalgási szintet sem üti meg.

A legtöbb vállalkozás legalább kommunikációképes nyelvtudást vár, amely erős középfoknak felel meg. Érdemes még az egyetemi évek alatt továbbfejleszteni ezt. Szabadon választható tárgyaink közé válasszunk nyelvórákat, vegyünk részt szakmai gyakorlatokon, vagy végezzünk el egy intenzív nyelvtanfolyamot.

A munkáltatók számára nem a tökéletes nyelvtani pontosság a legfontosabb, hanem a folyamatos beszéd és a szakkifejezések megfelelő használata. Beszédközpontú oktatás? Jó helyen jársz! Ingyenes szintfelmérőnk itt tölthető ki.

Az interjún tesztelik a nyelvtudást

Legyen szó hazai, vagy multinacionális vállalkozásról, a nyelvtudást kivétel nélkül tesztelik az állásinterjú során. Gyakran egy élésváltással angolul kezd el beszélni, angolul tesz fel kérdéseket az interjúztató, amire angol válaszokat vár. Gondoljunk csak bele, mennyire kellemetlen, ha nem tudunk folyékonyan válaszolni, nem ismerjük a szakkifejezéseket, vagy esetleg meg sem értjük a kérdést. Lehet bármilyen magas színvonalú a szakmai tudásunk, ha a nyelvtudás tesztelésekor megbukunk, nem minket fognak kiválasztani az adott pozícióra. A mérnök helyek esetében azért tesztelik már az állásinterjúk első körében a nyelvtudást, mert meg akarnak győződni arról, hogy a potenciális kolléga képes lesz kommunikálni a külföldi munkatársakkal, ügyfelekkel, nem jelentenek problémát számára az angol nyelven zajló tárgyalások, a videós vagy telefonos konferenciák.

Nem kell ahhoz vezetői pozícióra jelentkeznünk, hogy a fenti helyzetekben találjuk magunkat. Már egy junior pozícióban dolgozó mérnöknek is képesnek kell lennie a külföldi kollégákkal való kommunikációra, prezentációk tartására, a határon túli vezetőség tájékoztatására az adott projekt menetéről. Senior és vezetői minőségben azonban még nagyobb jelentőséggel bír az angol nyelv magabiztos ismerete, hiszen ezekben a pozíciókban már rangos tárgyalópartnerek előtt képviseljük a vállalatot. Ha nem szeretnénk megragadni egy kezdő munkakörben, érdemes folyamatosan fejleszteni és aktívan tartani nyelvtudásunkat.

Az interjúk során minden esetben a beszélt nyelvhasználatot tesztelik, így hiába vagy jó írásban, vagy fújod kívülről a nyelvtani szabályokat, ha nem tudsz vagy nem mersz megszólalni. Sok esetben a beszéd jelenti a legnagyobb kihívást a nyelvtanulás során, ennek leküzdése érdekében hoztuk létre 100% beszéd, 0% könyv módszerünket. Ahogy a neve is elárulja, a módszer a beszéden alapszik: angol nyelvtanfolyamainkon beszéd közben sajátíthatod el az aktív, magabiztos nyelvtudást.

Számadatok

A Hays Hungary Engineering & Manufacturing tapasztalatai alapján a mérnök pozíciók 85 százaléka esetében az angolnyelv-tudás minősége döntő értékű az interjúk során. Néhány speciális területen, az esetek 14 százalékában németnyelv-tudást, illetve az esetek mindössze 1 százalékában egyéb nyelveket kérnek, de az idegennyelv-ismeret minden esetben lényeges.

A nagyszámú mérnököt foglalkoztató vállalkozások javarészt pozitív visszacsatolást adtak, hiszen a Hays Hungary által vizsgált 15 vállalat 65 százalékban elégedett a pályázók nyelvismeretével, csak 35 százalékuk esetében figyelhető meg lemorzsolódás vagy sikertelen pályázás a nyelvtudás hiánya miatt.

Ez azt jelenti, hogy a cégek könnyedén találnak kiváló nyelvi készségekkel rendelkező mérnököt azoknak a jelentkezőknek a helyére, akiknek nincs megfelelő nyelvtudásuk. Sőt, azok a labilis nyelvtudású mérnökök, akiknek valahogy sikerült meggyőzniük a vezetőséget kompetenciájukról, könnyedén lemorzsolódhatnak a későbbiek során, hiszen a munka végzése közben hátrányba kerülhetnek a nyelvismeret hiányából kifolyólag.

Hogyan tanuljon egy mérnök angolul?

A legtöbb esetben nem elég a nyelvvizsga, főleg, ha a letétele után elfelejtünk foglalkozni az angol nyelvvel, így berozsdásodik a tudásunk. A tapasztalatok alapján a mérnökök leginkább a mindennapi munka során, valamint külföldi gyakorlat által sajátítják el az aktív angolnyelv-tudást. Erre azonban nem mindig van lehetőség. A multinacionális vállalatok java nagy hangsúlyt fektet arra, hogy támogassa dolgozóit a stabil angolnyelv-tudás elsajátításában.

A Hays Hungary Engineering & Manufacturing által vizsgált vállalkozások a munkavállalókkal szintfelmérő tesztet íratnak, akik ezt követően heti egy vagy két alkalmas, egy vagy másfél órás hosszúságú csoportos nyelvoktatásban vesznek részt. A képzés alatt tesztek íratásával követik a fejlődést, de az esetek jelentős számában érezhető az eredmény a mindennapi munka során. A vizsgált vállalkozások esetében a mérnöki vezető pozícióba csak olyan kerülhet, aki aktív tárgyalóképes angolnyelv-tudással rendelkezik, mivel egy menedzser magát a céget képviseli, hazai és külföldi területen egyaránt.

Gondoljunk csak bele, milyen fontos lehet egy cég számára, hogy megfelelő nyelvi képességekkel rendelkezzen a munkaerő, ha önköltségből tanfolyamot biztosít számára. Ez a tény nagyban alátámasztja az angolnyelv-tudás fontosságát. Abban azonban ne bízzunk, hogy „nulla nyelvtudással” kiválasztanak az adott mérnöki pozícióra, és majd a későbbiekben a cég kitanít. Ez inkább mese, mint valóságszagú elképzelés. A vállalkozások minden esetben kérik a minimum középszintű angolnyelv-tudást. Alappal rendelkezned kell, amelyre azonban az építkezést sok esetben támogatják.

Ha belevágsz egy angol nyelvtanfolyamba, már néhány óra után tapasztalni fogod magadon a fejlődést. Főleg, ha beszédcentrikus oktatást választasz. A beszédcentrikus technika előnye, hogy a gyakorlatban, aktív nyelvhasználat során sajátíthatod el a nyelvtudást. Az elmélet is fontos, ám a száraz nyelvtani szabályok gyorsan elvehetik a kedved a nyelvtanulástól. A Speak! Nyelviskolában mi a beszédre helyezzük a hangsúlyt, olyannyira, hogy egy 45 perces alkalom során 20-25 perces folyamatos, szünetek nélküli beszédben lesz részed. Ha olyan nyelvtudásra szeretnél szert tenni, amelyet valóban hasznosítani is tudsz, válaszd 100% beszéd, 0% könyv módszerünket!

Kiemelkedő kommunikációs készségek

A vállalkozások nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy olyan kollégákat válasszanak, akik kiemelkedő kommunikációs készséggel rendelkeznek. Itt nem csak az idegen, de az anyanyelven való kommunikációra is gondolunk. Mivel a mérnöki munka során gyakran prezentálni kell, valamint kapcsolatot kell tartani az ügyfelekkel, kollégákkal és partnerekkel, a hatékony kommunikációs képességek megléte nélkülözhetetlen.

Ideális esetben egy mérnök könnyen teremt kapcsolatot, nyíltan, udvariasan és meggyőzően kommunikál. Ez nem csak a hatékonyság miatt fontos, hanem mert a kommunikációval képet alkotunk a vállalkozásról.

Ha például egy partnerrel udvariatlanok vagyunk, vagy túlontúl szűkszavúak, akkor a kommunikációnk nem csak rólunk fest negatív képet, hanem az általunk képviselt szervezetről is. Emellett a megfelelő kommunikációs készségek a csapatban való hatékony munkavégzés miatt is lényegesek. Akár partnerekkel való kapcsolattartásról, akár csapatmunkáról van szó, fontos, hogy ne csak az anyanyelvünkön, hanem angolul is választékosan, az odaillő kifejezések használatával folytassuk a társalgást. Abban az esetben, ha döcögősen, épphogy sikerül kifejeznünk mondandónkat, vagy ha gördülékenyen, szakkifejezések használatával kommunikálunk, nem csak magunkról, hanem egyúttal a munkahelyünkről is negatív, vagy éppen pozitív képet festünk.

Hogyan kamatoztathatod mérnökként angolnyelv-tudásod?

Ha már erős társalgási szintű angolnyelv-tudással rendelkezel, érdemes ezt megcsillogtatnod az állásinterjún. Mielőtt elbeszélgetésre mész, mindenképp nézd át a saját szakterületeden leginkább használt angol kifejezéseket, és ezeket dobd be az interjú során. Akár szituációkat is eljátszhatsz otthon – gondold végig, hogy milyen kérdéseket tehetnek fel az interjún és gyakorlod be válaszaidat angolul. Ha naprakész a nyelvtudásod, akkor nincs mitől tartanod, de egy kis gyakorlás felélénkítheti az ismereteid homályos részeit is.

Ha nem anyanyelvi szinten beszélsz angolul, mindig van hova fejlődni. Ahhoz, hogy előbb-utóbb vezetői pozícióba kerülhess, a folyamatos szakmai előrelépés mellett nyelvtudásodat is bővítened kell. A tárgyalóképes angolnyelv-tudás nem elérhetetlen, főként, ha beszédközpontú oktatási módszerünket választod, amely során különböző tárgyalási szituációkat is imitálhatunk. Számos olyan menedzseri pozícióban lévő mérnök választja képzésünket, aki magas szintű nyelvtudással rendelkezik, de formális beszélgetések során bizonytalannak érzi magát. Teljesen más egy kötetlen beszélgetés, mint egy tárgyalás – ezt tapasztalhatjuk anyanyelvünkön is. Más kifejezéseket kell alkalmaznunk formális körülmények között, így ezek begyakorlására is érdemes időt fordítanunk.

Ha magabiztos az angolnyelv-tudásod és vezetői pozícióra pályázol, jelentkezz önként az éppen futó projekt eredményeinek prezentálására, vagy az ügyfelekkel való egyeztetésre, ahol nem csak szakmai tudásodról tehetsz tanúbizonyságot, de nyelvi képességeiddel is lenyűgözheted a vezetőséget.

Összefoglalva

Az angolnyelv-tudás tehát alapelvárás a mérnöki pozíciók esetében. Képesnek kell lenned udvariasan, választékosan, a megfelelő szakkifejezések használatával kommunikálni nem csak az anyanyelveden, de angolul is. Angol nyelvtudásod minden esetben tesztelik az állásinterjúk során. A nyelvvizsga nem győzi meg a cégeket, a folyékony beszédkészséged viszont annál inkább. Ha magasabb pozícióba szeretnél lépni egy vállalkozásnál, akkor nélkülözhetetlen a tárgyalóképes nyelvtudás, hiszen nemcsak magadat, hanem a céget is képviselni fogod. Amennyiben magabiztos nyelvtudással rendelkezel, érdemes megragadnod az olyan alkalmakat, amikor megcsillogtathatod azt.

Reméljük, számodra is egyértelművé vált az angolnyelv-tudás fontossága a mérnök szakmában, és sikerült meggyőznünk arról, hogy ne halogasd annak fejlesztését. 100% beszéd, 0% könyv módszerünkkel garantáljuk, hogy könnyedén és élvezettel sajátítod el az angol nyelvet, így minden adott lesz ahhoz, hogy sikeres mérnök váljon belőled!

Jelentkezem

Gyúrós István
ATP Szövegírás, alapító

Share This