Kép forrása: pressfoto – www.freepik.com

Ma már lépten-nyomon belefuthatsz a “beszédcentrikus” angol nyelvtanfolyamok hirdetéseibe. De sok ilyen tanfolyamon mégis száraz elmélet vár rád, ezért érdemes tisztában lenned, hogy mit takar pontosan a beszédközpontúság.

Napjainkban a beszédképesség számít, nem a papír. A világ abba az irányba megy, ahol sokkal többre mész azzal, ha bátran (és akár picit hibásan) beszélsz angolul, mintha van egy nyelvvizsgád, de meg sem mersz szólalni éles helyzetekben. A munkavállalók már az interjún tárgyalóképes angoltudást várnak – ez kell ahhoz, hogy megkapjuk a legjobb lehetőségeket és az álomfizetést.

Így aztán nem is csoda, hogy megnőtt a kereslet a beszédcentrikus angol tanfolyamok iránt. És az sem meglepő, hogy ezt a trendet látva egyre több nyelviskola hirdeti magát ezzel a szóval. A gond csak az, hogy sokszor a hirdetésben leírtaknak közül sincs a valósághoz. Így ha Te ténylegesen a beszédkészségeidet szeretnéd fejleszteni, akkor érdemes résen lenned.

Az számít hogy egy órán mennyi időt töltesz el beszéddel

Ne a marketing szövegre figyelj, annak járj utána, hogy egy adott angolórán mennyi időt fogsz beszéddel tölteni. Hiszen a hagyományos módszerek hatékonysága ott bukik el, hogy egy átlagos, 45 perces általános iskolai órán többnyire 5 perc sem jut a beszédgyakorlásra. És sajnos sokszor a nyelvtanfolyamok óráin sem jobb a helyzet.

Szóval nem az számít, hogy vannak-e egy adott tanfolyamon csoportos beszélgetős órák, vagy beszédfejlesztő feladatok. Az számít, hogy a tanulásnak mekkora részét teszi ki a beszédgyakorlás és mennyi idő megy az elméletre. Beszédközpontúságról akkor beszélhetünk, ha a tanítás több mint 50%-a ténylegesen beszéddel telik. (Nálunk a Speak! Nyelviskolában az órák 90%-a áll beszédgyakorlásból. És a beszéd által sajátítod el az elméletet, azaz a nyelvtant és a szókincset.)

Emellett fontos, hogy odafigyelj arra is, hogy az adott iskola milyen módszerrel tanít. Ha egyéni tanulásról és haladásról beszélnek, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy nem lesz állandó társaságod a beszédgyakorláshoz. Márpedig a beszélgetéshez nem elég egy ember. Minimum egy tanár kelleni fog, aki folyamatosan foglalkozik veled, de még jobb ha egy teljes csoporttal (veled szigorúan egy tudásszinten lévőkkel) gyakorolhatsz együtt.

A puding próbája az evés

Ha tényleg fontos neked a beszédközpontúság, akkor azt javaslom mindenképp olyan módszert válassz, amit ki tudsz próbálni mielőtt befizetnél egy teljes angol nyelvtanfolyamot. Ez ma sok helyen már akár egy online bemutatóórán is megoldható, így könnyedén belekóstolhatsz a tanulásba és megtapasztalhatod, hogy tényleg a beszédkészség helyezésére fejezik-e a hangsúlyt. Így sok pénzt és csalódást megspórolhatsz magadnak.

Ha érdekel Magyarország első beszédközpontú módszere, a 100% beszéd, 0% könyv módszer, akkor jelentkezz hozzánk egy ingyenes online szintfelmérésre, majd vegyél részt online bemutatóóránkra:

Jelentkezem
Share This