Képek forrása: www.freepik.com

Az interneten meghirdetett állásajánlatok jelentős része az informatika területéhez kapcsolódik, azaz keresett szakmáról beszélhetünk. Noha a specializációk között könnyű elveszni, és sokszor maguk a szakemberek sem értenek mindenhez, vannak univerzálisnak mondható elvárások, amelyek minden informatikussal szemben érvényesek. Nem feltétlenül technikai tudásra kell gondolni – sok esetben másra van szüksége a munkaadónak.

De mik azok a tulajdonságok, amiket a cégek elvárnak? Összefoglaljuk, milyen egy 21. századi informatikus.

1) Ha most még nem tudod, azért megtanulhatod

Ha valaki már olvasott informatikával kapcsolatos álláshirdetést, bizony abba a hitbe ringathatja magát, hogy az informatikusok mindenhez értenek. A számolatlan idegen szakszó, a programozási nyelvek sokasága egy állás kapcsán sok esetben inkább a HR-osztály túlbuzgóságát bizonyítja, mintsem a valódi feltételeket. Nem kell kétségbe esni tehát, nyugodtan jelentkezhetsz egy pozícióra akkor is, ha a felsorolt programozási nyelvek némelyikét nem ismered behatóan. Sokkal fontosabb, hogy őszinték legyünk, és elmondjuk, az elvárások egy kisebb szeletét nem műveljük, azonban készen állunk a tanulásra.

Az élethosszig tartó tanulás nem egy elvont középkori filozófiai rémkép, hanem olyan tulajdonság, amit a cégek és a munkaerőpiac igenis elvár. Nem kell külön magyarázni: ez a rugalmasságunkat is mutatja, azt, hogy nem ijedünk meg egy ismeretlen területtől, hajlandóak vagyunk új ismeretekre szert tenni jövőbeli munkánk során. Flexibilitásunkat munkaadónk sok szempontból meghálálhatja. Nem csupán fizetésemelésről beszélünk, hanem a cég által anyagilag támogatott továbbképzésről, amik a későbbiekben bizony igencsak hasznosak lehetnek.

Ha a cég által támogatott továbbképzés nem valós lehetőség, bátran nézz körül az interneten. Számos olyan ingyenes, online tanfolyam érhető el a világhálón, amellyel tovább bővítheted saját tudásbázisod, de olyan szintfelmérőket is kereshetsz, amivel esetleges hiányosságaidra láthatsz rá anélkül, hogy feletteseid tudnának erről.

2) Kiállás, vélemény, kommunikáció

A mai kor informatikusai a közhiedelemmel ellentétben nem a sötét szobában ülő, a mátrixba mélyedő szótlan zsenik. Cégükön belül számtalan más csapattal kell együtt dolgozniuk, ehhez bizony elengedhetetlen a megfelelő kommunikáció, adott esetben a véleményformálás és annak ütköztetése. A modern felfogású cégek többsége támogatja a nyílt és szabad beszédet, hiszen ilyenkor jönnek ki a szakmai véleménykülönbségek, amelyek végső soron a termék értékét is befolyásolják.

Természetesen nem arról beszélünk, hogy a véleményednek a lehető leghangosabban adj teret, túlkiabálva munkatársaidat. Arról van szó, hogy meg tudd fogalmazni azt is, ha nem értesz egyet kollégáiddal egy szakmai kérdésben, tudj véleményt formálni akkor, ha az adott esetben ellentétes főnökeid meglátásával. Ne félj ellentmondani vezető beosztású munkatársaidnak sem akkor, ha megfelelő, professzionális módon tudod megvédeni meglátásodat. Hosszú távon sokkal jobban kifizetődő az ilyen magatartás, és ez a szakmai előmeneteledhez is nagy részben hozzájárulhat.

A megfelelő kommunikációhoz hozzátartozik, hogy más csapatoknak is el kell tudnod adni egy szakmai döntést, vagy annak a hátterét. Sokszor olyan helyzet állhat elő, hogy egy laikusnak kell elmagyaráznod egy megoldást vagy problémát. Mi több, ez akár fordítva is megeshet, amennyiben egy informatikához kevésbé értő kollégának van szüksége a segítségedre. Ilyen esetekben egy jó informatikusnak bizony az is ismérve, hogy megérti az adott problémát, vagy „lefordítja” a döntéseket azok számára, akik nem a számítógépes nyelvek világából érkeznek. Ne félj elmagyarázni akár az összetettebb dolgokat is munkatársaidnak, ezáltal bizonyítva rátermettségedet. Sokszor az ilyen apróságokon múlik, hogy kivel szeretne együtt dolgozni a későbbiekben egy adott osztály, vállalati egység.

3) Magabiztos angoltudás mindenekfelett

Legyen az ember a legjobb Python, C++ vagy Java-fejlesztő a városban, munkaerőpiaci értéke nem lesz magas, ha angoltudása nem üti meg a mércét. A mai multikulturális munkahelyi környezetből fakadóan előfordulhat, hogy közvetlen kollégáink a világ másik felén dolgoznak. Ha nem tudod megfelelően kifejezni a gondolataid angolul, vagy éppen nem érted meg azt, amit munkatársaid mondanak, könnyen nehéz helyzetben találhatod magadat. A megfelelő angoltudáson egy projekt sorsa is eldőlhet, félreértésnek helye nincs.

A Speak! Nyelviskolánál az élőbeszédre helyezzük a hangsúlyt az angol tanfolyam esetében, hiszen filozófiánk szerint így a legkönnyebb elsajátítani az adott nyelvet. Az ingyenes online angol szintfelmérő segítségével bárki meggyőződhet arról, rendelkezik-e egy nemzetközi cég szintjéhez mérhető nyelvtudással. Könyvekből tanulva sokszor válhat az ember tudása használhatatlanná. Megérteni ausztrál, francia vagy éppen indiai kollégánkat sokkal összetettebb, mint felolvasni egy jól megszerkesztett mondatot egy angolkönyvből. Ugyanez fordítva is igaz lehet, ha nem megfelelő a kiejtésünk és érthetetlen az angol beszédünk, könnyen kellemetlen helyzetben találhatjuk magunkat azon felül, hogy kényelmetlen lesz megszólalnunk.

Ne feledjük azt sem, hogy sok esetben a világ másik felén ülő beszélgetőpartnerünk sem anyanyelvi szintű angolos, ezért bátran beszéljünk minél többet, eközben természetesen a hibáink kijavításán is folyamatosan dolgozzunk. Sokan félnek tükör előtt gyakorolni – amennyiben ezt mi magunk is kényelmetlennek érezzük, igyekezzünk angolul tudó barátainkkal gyakorolni inkább. Természetesen egyik tanulási mód sem helyettesíthet egy jó, megbízható online angol nyelvtanfolyamot vagy angol nyelviskolát, ám kiegészítő módszernek ezek teljesen megfelelnek. Magabiztos angoltudásunkat kollégáink és főnökeink visszajelzései is alátámasztják majd, ugyanakkor ne feledjük, mindig van hova fejlődni.

4) Szakmai precizitás és visszajelzés

Legyünk bár a legjobb angolosok a csapatunkban, legyen határozott kiállásunk és megfelelő véleményformáló erőnk, ez bizony semmit nem ér, ha meglátásunk tévesnek bizonyul. Ahogy a régi, de igaz közmondás tartja, mérj kétszer, vágj egyszer. Szerencsére az informatikus lét egyik pozitív velejárója, hogy a legtöbb problémának az interneten is utána tudunk járni, illetve a gyakorlatban is lehetőségünk lehet kipróbálni ötleteinket, természetesen nem éles céges környezetben.

Ne siess teret adni szemléleteidnek, ellenőrizd magadat akár többször is, mielőtt a nyilvánosság, azaz jelen esetben munkatársaid és főnökeid elé tárnád az adott megoldást, irányvonalat. Amennyiben egy probléma esetében az önellenőrzés után sem vagy biztos magadban, bátran konzultálj közvetlen kollégákkal, kérd ki a véleményüket. Ez kettős előnnyel is járhat. Egyrészt megbizonyosodhatsz saját gondolataid helyessége felől, másrészt a többieknek is imponálhatsz azzal, hogy figyelembe veszed észrevételeiket. Ha hozzájuk fordulsz a szakmai kérdések megvitatásakor, azt mutatod, hogy adsz a meglátásaikra és megbízol a döntéseikben.

Amikor elérkezik a perc, hogy főnökeid vagy kollégáid előtt beszámolj a munkádról, vagy megmutasd a heteken át tartó kódolás eredményét, ne feledkezz meg arról, hogy visszacsatolást kérj tőlük a végeredményt illetően. Visszajelzést minden esetben szerezz be, ha lehet, akár több helyről is. Természetesen amennyiben nem megfelelő minőségű munkát teszel le az asztalra, a reakció általában egyből érkezik. Ne feledkezz meg érdeklődni azonban akkor sem, ha a hallgatóság elégedett a látottakkal. Egy részletes szakvélemény nem csupán arra jó, hogy saját egónkat magasztaljuk, hanem azt is elősegíti, hogy egy későbbi feladat esetén automatikusan a mi nevünk is megjelenjen a lehetséges jelöltek között.

5) Emelkedj ki a tömegből, de azért legyél csapatjátékos

Noha a meghirdetett állások jelentős része informatikával kapcsolatos, ne legyenek illúzióink. A hazai és külföldi egyetemek erőteljesen ráálltak az informatikusképzésre, így gyakran előfordulhat, hogy csapaton belül is „versenyeznünk” kell kollégáinkkal. Történhet ez még akkor is, ha évek, akár évtizedek óta az adott cégnek dolgozunk, és egy frissdiplomás, tapasztalat nélküli pályakezdőt kapunk magunk mellé. Ilyenkor kettős helyzet állhat elő: egyrészről be kell tanítani az új jelentkezőt, ugyanakkor konkurenciát is szerzünk személyében. Egyszerre kell saját rátermettségünket bizonyítani nap, mint nap, miközben csapatjátékosságunkat is ki kell emelnünk.

Mindezek közben törekedjünk arra, hogy saját „értékünk” minden körülmények között magasabb legyen, mint kollégáinké. Van egy régi mondás a pókerben: ha nem tudod, ki a következő kieső az asztalnál, akkor te vagy az. Erre gondoljunk akkor, amikor saját hozzáállásunkat vesszük górcső alá munkahelyi szempontból. Igyekezzünk nélkülözhetetlennek lenni, hiszen ez kettős előnnyel jár. Egyrészről cégünk értékét is emeli egy jolly jokerként bevethető informatikus. Másrészről viszont mi is biztosak lehetünk abban, hogy egy esetleges leépítés során nem a mi nevünket húzzák ki elsőként a kalapból. Nem újdonság ez, csupán annak a bizonyítéka, hogy a modern kor informatikusának széles körű tudással és kompetenciával kell rendelkeznie.

6) Ne félj az ismeretlentől

Sokszor előfordulhat munkahelyünkön az, hogy egy számunkra ismeretlen projektfelhívás érkezik csapatunkhoz. Ilyenkor első körben önkénteseket kereshetnek főnökeink, ugyanakkor a megszokás és kényelem nagy úr. Ne félj belevágni egy új megmérettetésbe ilyenkor, hiszen a rugalmasságodat és bevállalós hozzáállásodat minden körülmények között nagyra értékelik. Nemcsak arról van szó, hogy újabb ismeretekkel bővítheted a portfóliódat, hanem arról is, hogy pluszpontokat szerezhetsz feletteseid szemében, ami hosszútávon kifizetődő lehet, növeli az értékedet. Hiszen ki ne szeretne egy olyan sokoldalú beosztottat, aki minden körülmények között megállja a helyét, sőt, önként keresi a szakmai kihívásokat a mindennapokban?

Nem feltétlen arra kell gondolni, hogy magadra húzod a munkát. Egy nagyobb vállalat mindennapi életéhez tartozik a különböző, cégen belül felállított bizottságok feladata. Válassz egy olyan csoportot, ami leginkább közel áll hozzád, és vegyél részt annak folyamataiban. Meglepődnél, mennyire sokat számít az ilyen jelenlét a szakmai előmenetel szempontjából. Mi több, sok esetben nem gondolnád, informatikusi háttereddel milyen közvetlen vagy közvetett segítséget tudnál nyújtani a cégednek olyan területeken, amelyek nem kapcsolódnak szorosan a mindennapi munkádhoz. Az ilyen jellegű pozitív hozzáállás biztosan nem kerüli el közvetlen főnökeid figyelmét, de a kívülről érkező köszönőlevelek is sokat nyomnak a latba.

7) Stressztűrés, kiégés megelőzése, angolos távozás

Nem szabad elhallgatnunk az informatikus lét árnyékosabb oldalait sem. A határidők szorítása, a sokszor monotonná váló munka mind olyan tényezők, amelyek próbára teszik tűrőképességünket. Nem csupán az ember nyakán lihegő projektvezetők, a szoros leadási időpontok okozhatnak álmatlan éjszakákat, hanem az is, ha a saját feladatunk elvégzéséhez mások munkájára is szükségünk van. Ilyenkor sokszor érezhetjük, hogy rajtunk kívül mindenki más lassabb tempóban halad, felületesebb munkát végez. Ám ne engedjünk érzelmeinknek, próbáljunk a legprofesszionálisabban hozzáállni a helyzethez. Ilyen esetekben segítsünk be kollégánknak, beszéljünk a vezetővel, és magyarázzuk el neki, hogy a világ nem fekete és fehér, sok esetben külső tényezők is befolyásolják munkánk végeredményét.

Egyetlen vállalat sem szereti az olyan embereket, akik idegesek a mindennapokban és ez a feladataikra is kihat. A nyílt és egyenes beszéd sok bosszúságtól megkímélhet bennünket. Könnyen előfordulhat azonban, hogy betelik a pohár, vagy éppenséggel a munkahelyi kiégés tüneteit vesszük észre magunkon. Ilyen esetekben sem árt az, ha elbeszélgetünk felettesünkkel, és rávilágítunk arra, hogy mi a helyzet. Mi is tehetünk a kiégés ellen az előző részben megtárgyalt hozzáállással, amikor is saját magunk keresünk új kihívásokat cégünkön belül. Emlékezzünk arra, mi az, ami miatt elvállaltuk a munkát a szerződésünk aláírásakor, mi az, ami korábban motiváló erő volt mindennapjainkban.

Természetesen előfordulhat olyan is, hogy nincs mit tenni, nem érezzük magunkat jól jelenlegi helyünkön és csak egy nagyobb váltást tudunk elképzelni megoldásként. Az ilyenkor legfontosabb tanács, hogy ne haraggal váljunk el egykori munkahelyünktől, igyekezzünk professzionális magatartással átesni a felmondás nehézségein. Nem csupán arról van szó, hogy megfelelő és nyílt kommunikációval az oly sokszor fontos és hasznos ajánlóleveleket is bezsebelhetjük. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy korábbi munkahelyeink elkísérhetnek minket új cégünkhöz is. Egyszerre nagy és kicsi az informatika világa itthon – kellemetlen lenne elbukni egy ígéretesnek tűnő lehetőséget amiatt, hogy negatív véleményeket hall vissza jövőbeli munkaadónk korábbi cégünktől.

8) Online jelenlét és vélemény, személyes reklám

Talán nem is kell külön kiemelnünk, de a legtöbb közösségi felületen hozzáférhetők olyan információk, amiket egy régebbi időpontban, akár meggondolatlanul is megosztottunk. Mivel ezeken a felületeken sokszor munkahelyünket is megadjuk, figyeljünk arra, hogy a témák, amiket kommunikálunk, ne legyenek ellentétesek cégünk szellemiségével, hiszen könnyen kényelmetlen kérdések kereszttüzében találhatjuk magunkat. A felelőtlenül posztolt tartalmak éveken át elkísérnek – rengeteg embernek jelentették már a karrierje végét a vállalhatatlan bejegyzések okozta következmények.

Fordítsuk ezeket a tartalmakat inkább saját magunk hasznára, reklámozására. Amennyiben érdekel egy adott téma bennünket, és az kapcsolódik is a munkánkhoz, bátran tegyük közzé ezeket a felületeken, szakmai vitát generálva. Így munkaadóink is láthatják, hogy véleményünket nem félünk megversenyeztetni, valamint szakmai „megszállottságunkat” is kifejezhetjük ilyen módon.

Csatlakozzunk online szakmai fórumokhoz, kövessük figyelemmel a legújabb trendeket, megoldásokat, bővítsük saját ismeretségi hálónkat ilyen szempontból. Mivel a személyes ajánlás nagyon sokat nyom a latba egy állásinterjú során, igyekezzünk az ilyen jellegű ismeretséget felhasználni előmenetelünket illetően. Melyik cég ne örülne egy kis ingyen reklámnak, ha az egy rátermett, intelligens és szakmailag a csúcson levő munkavállalójától érkezik?

 

Elhatároztad, hogy elkezded aktívabban fejleszteni magad, hogy még jobbá válhass a szakmádban? Ha szeretnél ráerősíteni angoltudásodra, akkor azt javaslom, hogy próbáld ki a (már online is elérhető) 100% beszéd, 0% könyv módszert:

Jelentkezem

 

 

 

 

 

 

 

Gyúrós István
ATP Szövegírás, alapító

Share This