Mire jó és mire nem az online nyelvtanulás?

A nyelvtanulásnak számos lehetősége van, sőt ahogy az idő telik a tárház folyamatosan bővül. Az egyes eszközök és módszerek hívei hajlamosak arra, hogy az általuk preferált vagy népszerűsített lehetőséget kiáltsák ki egyedül üdvözítő megoldásnak, de ennek nem érdemes bedőlni.

Rögtön két érvet is mondunk: ahogy magának a nyelvnek is több részterülete van (nyelvtan, szavak, írásbeliség vagy beszéd), úgy a nyelvtanulásnak is több különféle módját érdemes igénybe venni, hiszen ezek szinergiája vezet el a sikerhez.

Ez fordítva is igaz, vagyis csak a hallás utáni szövegértés gyakorlásától nem fogunk tökéletesen helyesen írni, csak írva pedig nem fogunk dűlőre jutni a kiejtéssel.

A számítógép mint a tanulás eszköze

Természetes dolog, hogy amikor a számítógép használata elterjedt, a különféle iskolákban is alkalmazni kezdték azokat. Természetesen sok előnye van a számítógép használatának, bár gyakori megfigyelés, hogy érdemes a kézírásos gyakorlásnál is megmaradni. (Különösen azon nyelvek esetében, amelyeknek a mienktől nagyon eltérő ABC-je és karakteri vannak.)

Az is gyakran megfigyelhető, hogy amit kézzel leírunk az gyorsabban rögzül, sőt akinek vizuális memóriája van, annak a leírt szó képe marad meg az emlékezetében.

A nyomtatott szavak képe gyengébben muzsikál ezen a téren, vagyis azt nehezebb felidézhetően megjegyezni, mint egy kézzel írott, jellegzetes szóképet. Ezért érdemes kézzel írott jegyzeteket készíteni (és ezért használunk mi is kézzel készített jegyzeteket előre gyártott anyagok helyett a tanfolyamon).

Az internet mint a tanulás eszköze

A világháló alkalmazása a tanulásban óriási lehetőségeket nyitott meg mind a tanárok, mind a tanulók számára.

Elsőként a különféle tanulófórumok jelentek meg, ahol feltehetjük a nyelvtanulás homályos, nehezen érthető részeivel, fordítási problémákkal, ismeretlen szavakkal és speciális kifejezésekkel kapcsolatos kérdéseinket.

Ezeken a fórumokon a tanulók mellett gyakran kétnyelvű résztvevők, tanárok és hobbi lingviszták vannak, akik készséggel magyarázzák el a dolgokat.

A kapott információkat azonban érdemes más forrásból visszakeresni, hiszen senki sem tévedhetetlen, és természetesen ilyen helyekről sem hiányozhatnak a trollok sem.

A következő lépés az online szótanuló alkalmazások és online kitölthető tesztek megjelenése volt. Ez kiváló lehetőség a gyakorlásra, de gyakran nem kapunk magyarázatot, elemzést a kitöltés után, sőt előfordulhat, hogy a működéssel is gondok lehetnek.

A közelmúltban kezdett elterjedni a különféle online kommunikációs eszközök (pl. Skype) segítségével lefolytatott online nyelvórák lehetősége. Ezek többnyire egyszemélyes vagy kiscsoportos tanórák, ahol élő beszéd áll fenn a tanár, sőt a jelen levő diákok között is.

Hasonló előnyökkel jár mint a személyes megjelenés egy nyelvórán, bár nyilván vannak olyan feladatok és módszerek, amelyek így nem alkalmazhatóak. Olyanoknak, akik valami miatt nem tudnak eljönni otthonról vagy akadályozva vannak a közlekedésben (pl. betegek, mozgáskorlátozottak vagy kisgyerekkel vannak otthon), kiváló lehetőség arra, hogy élő személy(ek) segítségével tanuljanak idegen nyelvet.

Az online tanulás előnyei

Az online tanulás legszembeötlőbb előnye, hogy nem kell kimozdulni otthonról ahhoz, hogy igénybe vegyük. Az információ általában gyorsan és könnyen beszerezhető, hiszen ha online, hamar elérhetjük a tanárunkat, vagy egy jól pörgő nyelvi fórumon gyorsan választ kaphatunk a kérdésünkre.

Az online kitölthető tesztek, szótanuló programok előnye a kényelem és gyorsaság, és szép számmal található belőlük ingyenes is.

Számos különleges online lehetőség is van, hiszen a nyelvtanulást megkönnyítendő folyamatosan dolgoznak ki újabb és hatékonyabb módszereket. Van, aki a Facebookon kapja a postaládájába a pár soros tanulságos sztorikat naponta, van aki egy weboldalra feliratkozva közismert filmszereplőkkel és jelenetekkel főhősként szerepelve segítheti elő saját maga számára a tanultak bevésődését.

Az online tanulás korlátai

Az online tanulás legfőbb korlátja a személyes jelenlét hiánya. Ez kézenfekvőnek tűnik, de érdemes végiggondolni, hogy milyen következményekkel jár.

Ha nincs jelen élő személy, nincs garancia arra, hogy a kapott magyarázatot végül megértjük, nem biztos, hogy érthetően jutnak a fülünkbe a szükséges idegen nyelvű szavak.

Írott szövegből nem tudjuk elsajátítani a kiejtést, de ha már tudjuk is a megfelelő artikulációt és intonációt, nem fogjuk tudni gyakorolni, amíg beszélgetőtársunk nem akad.

A legnagyobb korlát a gyors feladás, ami szintén a személyes jelenlét hiányából következik.

Az Eduline írja, hogy a Vocativ felmérése szerint egy 30 napos Youtube-kurzust az emberek többsége 1 hétig sem követ. Egy gitároktatást például 5 100 felhasználó kezdett el – legalábbis ennyi volt az első rész nézőszáma -, a végére azonban mindössze 444-en maradtak.

Vagyis a statisztikák szerint az emberek hajlamosak nagy lendülettel belevetni magukat egy online tanfolyamba, de villámgyorsan el is unják, és keresnek maguknak más szórakozást.

Hol a helye az online tanulásnak az optimális rendszerben?

Az online tanulást általában a számos eszközből álló repertoár egy tagjaként érdemes alkalmazni, nem mint egyetlen eszközt.

Érdemes tanár segítségét igénybe venni (és vele is adott esetben kihasználni az online kommunikáció előnyeit), jó, ha otthon gyakorolunk írásban, keressünk beszélgetőpartnereket, hallgassunk idegen nyelvű anyagokat, és próbáljuk ki a megszerzett tudásunkat olyan különféle szórakoztató online feladatokon, amelyekre lehetőségünk van.

Ha a nyelvtudásunk egy adott területét szeretnénk bővíteni (pl. szakmai szókincset akarunk elsajátítani), arra önálló eszközként kiváló az internet, illetve a különféle letölthető applikációk (pl. Quizlet).

Azonban amikor már készen állunk az új tudást beilleszteni a meglévő nyelvhasználatunkba, már ismét szükségünk lesz partnerekre, tanárokra, akikkel a „nyelvünket köszörülhetjük”.

Szerencsére nálunk ez alap. Ha szeretnéd kipróbálni milyen érzés folyamatosan beszélve, nyilvános szereplés, és tankönyv nélkül angolul tanulni (egy kis online kiegészítéssel), akkor jelentkezz ingyenes szintfelmérőnkre (nem online, mert nem akarunk arctalan tesztek mögé bújni), és nézd meg a saját szemeddel:

banner_button

Share This