Kép forrása: canva – canva.com

Közeledik az év vége, a szeretet ünnepe, a karácsony. Ilyenkor összegyűlik a család: nagy beszélgetésekkel, közös játékkal és persze kiadós étkezésekkel ütik el az emberek az időt. Nincs ez másként Angliában sem: a karácsony elengedhetetlen kelléke a finomabbnál finomabb ételek felszolgálása a családtagoknak. Az alábbiakban megpróbáltuk összeszedni a legjobb angol ünnepi ételeket, hátha kedvet kap hozzá valaki, hogy kipróbálja ezeket.

Ahogy nálunk is változatos az ünnepi menü, úgy az angolok sem ugyanazt eszik minden háztartásban. Ugyanakkor van néhány étel, amely karácsonykor a legtöbb asztalra felkerül. Ha szimpatikusnak tűnik egyik-másik, akkor az angol nyelvű oldalakat böngészve találhatunk recepteket az elkészítésükhöz. Ha még nem megy elég jól az angol nyelv, és nem tudjuk biztosan lefordítani magyarra az összetevőket, akkor a Speak! Nyelviskola online angol órái segíthetnek. A tanulás mellett pedig szemezgessünk az angol ünnepi ételekből. Nézzük melyik nap, és mit esznek Angliában!

Christmas Eve

Ha az ünnepi ételeket szeretnénk megismerni, akkor érdemes különválasztani a napokat, ugyanis mindig más kerül az asztalra a karácsonykor. Az angolok Christmas Eve-nek nevezik a december huszonnegyedikét, és amíg nálunk Szenteste összegyűlik a legszűkebb család, és mindenki mást kizárva ünnepel, addig Angliában ezen az estén sokan keresik fel a kedvenc éttermüket, és nem otthon, hanem a helyi pubban töltik a karácsony első napját. Persze a menü nem a hétköznap megszokott, ennek ellenére sokan mégis azt rendelik: Fish & Chips, Steak & Chips kerül az asztalra, de van, aki csirkét vagy bárányt rendel, jacket potatóval, vagyis héjában sült krumplival. Az otthon lévők sem ezen a napon kezdik el a különleges ételek falatozását, egyszerű vacsorával várják, hogy az éjszaka leple alatt Father Christmas eljuttassa az ajándékokat a fa alá. Az igazi karácsonyi menüsor felszolgálása december huszonötödikén kezdődik. Amíg a család apraja-nagyja a délelőtt folyamán kibontja az ajándékokat, addig a háziasszonyok az utolsó simításokat végzik az ételeken. A karácsonyi ebédről ugyanis senki sem fog éhesen távozni, a bőséges menüből mindenkinek jut.

Christmas Day

A középpontban természetesen a pulyka áll, amelyet megtöltenek általában darált hússal, és órákig sütik, míg ropogós nem lesz. Egyes helyeken a húsba gesztenyét is raknak, amely így különleges ízt kölcsönöz a tölteléknek. A szárnyas mellé roast potato kerül, amely a sült krumpli egy másik válfaja, valamint zöldborsót, répát és kelbimbót kínálnak hozzá, így lesz teljes a főétel. Néhány háztartásban ezeket megbolondítják egy kis sült szalonnával is. Az egészet nyakon önthetjük barnamártással, ezáltal biztosítva az ízek harmóniáját. Utóbbi alternatívájaként édes mártásokkal is találkozhatunk, az asztalra kerülhet akár áfonyaszósz is. Ezek mellé bort vagy pezsgőt szoktak fogyasztani, majd jöhet a desszert, elsősorban a karácsonyi puding. Ez leginkább egy gyümölcstortához hasonlít, amelyet alaposan megöntöztek valamilyen alkohollal, konyakkal vagy rummal. Érdekesség, hogy a hagyomány szerint tizenhárom alapanyagból kell állnia, jelképezve a tizenkét apostolt és Jézust. A kisebbeknek gyümölcszselé vagy trifle jár, és ilyenkor szokott az asztalra kerülni a mince-pie is, amely manapság már inkább friss és aszalt gyümölcsökkel készül, régen még ezt is darált hússal töltötték meg. Aki még bír falatozni, annak az étkezés végén előkerül a sajttál, amelyen finomabbnál finomabb falatok találhatóak: lehet válogatni a kecskesajt, a cheddar, a stilton, a camember vagy éppen a brie sajtok közül, ráadásul füge és datolya is kerülhet a tányérra.

Boxing Day

December huszonhatodika is a finom ételekkel lesz teljes. Ilyenkor tálalják fel a sült bárányt, amihez mentás pürét kínálnak, vagy ekkor esznek az egyben megsütött sonkából. Egyes helyeken kacsa vagy liba is kerülhet az asztalra. A köretek a Christmas Dayhez hasonlóak, a barnamártást ugyanis gyakorlatilag bármihez szívesen fogyasztják az angolok. Általában ezen a napon kerül elő a karácsonyi pite, vagyis a Yorkshire Christmas Pie, amely valamikor a gazdagok eledele volt, számtalan vadhús felhasználásával készült ugyanis. A középkori földesurak a birtokukon található összes kétlábú húsát belesüttették az ételbe szinte válogatás nélkül, a gazdagságukat fitogtatva: fácánt, foglyot, récét, fajdkakast. Manapság persze sokak számára nem jelent gondot az elkészítése, sőt van olyan család, ahol már előző nap az asztalra kerül. A Boxing Day másról is nevezetes. A nevét ugyanis arról a hagyományról kapta, hogy a gazdagok ezen a napon adták át a szolgáiknak kisebb-nagyobb dobozokban a megmaradt karácsonyi ételeiket, ezzel megköszönve nekik az egész éves munkájukat. Karácsonyi prémium középkori angol módra: ezzel a gesztussal a szegények asztalára is juthatott az ünnepi finomságokból.

Karácsonyi ételek minden napra

Olyan ételek is vannak persze Angliában, amelyek nincsenek az ünnep valamelyik napjához kötve. Persze ők két étkezés között nem szaloncukorral tömik a hasukat, mint nálunk. Van ugyanakkor egy édesség, amely Angliában és Magyarországon is nagy népszerűségnek örvend, pedig a németeknél terjedt el előbb a tizennyolcadik század tájékán. Ez nem más, mint a mézeskalács. Az angolok esetében nem is elsősorban az íze miatt kelendő, vagy azért, mert díszes, mutatós, hanem azért, mert Viktória királynő ezzel díszíttette a tizenkilencedik században a karácsonyfáját. Angliában nem is kell ennél több: ha a szeretett királynőjüknek megfelel ez az édesség, akkor nekik sincs ellene kifogásuk. Szintén a hagyományok tartják életben a Twelfth Cake nevű süteményt, amely manapság már nem nagyon kerül az asztalokra, ugyanakkor évszázadokon keresztül elengedhetetlen része volt az ünnepnek. A gyümölcskenyérhez hasonló édességet elsősorban január hatodikán, vízkeresztkor fogyasztották, és sokszor akkora volt, hogy csak két ember tudta a földesurak asztalára tenni. Szintén a gazdagságot volt hivatott megmutatni, számos díszes figurával, szép dekorációkkal látták el. A korabeli pékségek mesterműve volt ez az étel.

Ha tetszettek az ételek, és kedvet kaptál ahhoz, hogy ezek közül bármelyiket is elkészítsd karácsonykor, akkor keress hozzájuk recepteket az angol nyelvű oldalakon. Ha nem vagy biztos a dolgodban, és úgy érzed, hogy a nyelvtudásod még nem elég precíz és pontos az ételek elkészítésének megértéséhez, akkor keresd fel a Speak! Nyelviskolát, ahol nyelvtanfolyam keretein belül kiválóan megtanulhatsz angolul, első lépésként pedig töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Gyúrós István
ATP Szövegírás, alapító

Share This