Szinte minden nap szembejön velem egy olyan mém, amin jót nevetek. Ismerem és szeretem őket, pont mint a korosztályom nagy része. Mégis gondban voltam, amikor Apukámnak kellett elmagyaráznom mit is jelent a mém szó.

Szerda este a két nővéremmel és Apuval vacsoráztam. Beszélgetés közben a tesómnak eszébe jutott, hogy pont látott a témához kapcsolódóan egy vicces mémet. Amint ezt kimondta Apu már kérdezte is, hogy mi az a mém. Hárman háromféleképpen próbáltuk elmagyarázni és kiderült, hogy nem is olyan egyszerű feladat. Végül mutattunk pár mémet és így sikerült átadnunk, hogy mit is takar a kifejezés. De ha nem lett volna lehetőségünk rögtön kikeresni pár példát, akkor gondban lettünk volna.

Ezután belegondoltam, hogy tulajdonképpen tényleg nem tudom hogyan határoznám meg a mém jelentését. Pedig csomó ember van a környezetemben, aki nem ismeri őket, így a kérdés simán felmerülhet még. (Hiába világosítottuk fel Aput, Anyukám még mindig hátra van például 😀 )

Na nézzük, hogy mit jelent a mém

A Wikipédia meghatározása szerint az internetes mém egy olyan kifejezést vagy fogalmat takar, ami divatszerűen terjed embertől emberig az interneten. Ennél még pontosabb az Apertúra Magazin meghatározása:

(a) digitális tartalmak olyan csoportja, amelyek tartalmilag, formailag és / vagy álláspontjukat tekintve közös jellegzetességekkel bírnak,

(b) létrehozójuk tisztában van más hasonló tartalmak létezésével, továbbá

(c) nagy számú felhasználó az interneten terjeszti, utánozza és / vagy módosítja őket.

Ilyen például a grumpy cat (azaz a morcos macska) mém. Egy egyszerű cicás kép, ami lavinát indított. Az emberek viccesnek találták a fotót, így elkezdett terjedni mindenféle poénos szöveggel feliratozva. Csak pár példa:

Grumpy cat

1. kép: Szeretem a Titanic filmet. A kedvenc szereplőm a jéghegy volt; 2. kép: Holnap is szeretni fogsz még? – Holnap? Már ma sem szeretlek; 3. kép: Kávét. Most.

De mémnek számítanak például az interneten terjedő kihívások is, mint amilyen az ice bucket challenge (jeges vödör kihívás) volt.

Ahhoz, hogy jobban megértsük érdemes megnézni az eredetét

A mém a görög miméma (utánzás) szóból ered. Tehát nem csoda, hogy olyan tartalmakra használjuk, amiket az interneten másolással és módosítással terjednek.

A szó angol megfelelője a meme, amit Richard Dawkins alkotott meg, szintén a miméma szóból kiindulva. A magyar verzió tulajdonképpen ebből alakult ki.

Kedvenc angoltanulással kapcsolatos mémeink

Most hogy már mindenki érti a mém szót, íme pár angoltanulással kapcsolatos kedvencünk 🙂

Angoltanulás mém

(1. kép: Nem lehetsz rossz angolban, ha nem is tanulsz angolul; 2. kép: – Beszélsz angolul? – Igen. – Mi a neved? – Igen.)

Angoltanulás mém

(1. kép: Lehagy egy vesszőt. Megbukik angolból; 2. kép: Mémeket nézegetni otthon a telefonodon és megjelölni a barátaidat – Mémeket készíteni angolórán és megmutatni őket a tanárodnak.)

Ha szeretnéd érteni a poént

Szeretnél megérteni minden angolnyelvű viccet és mémet? Na ez az, amihez nem elég az internetezés. Sőt, a hagyományos angolóra sem, hiszen ott ritkán térnek ki a beszélt angol szlengjeire. Pedig ezek a mémek gyakori részei.

Ha igazán jó angoltudásra vágysz, akkor tudnod kell beszélni is a nyelvet. Ezért azt javaslom, hogy válassz beszédközpontú tanfolyamot. Ha szeretnéd kipróbálni a mi 100% beszéd, 0% könyv módszerünket, akkor első lépésként töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Piroska Dóra, marketinges
Speak! Nyelviskola

 

Share This