Kép forrása: canva – canva.com

Lindie Botes (ejtsd: Botesz) dél-afrikai poliglott (azok az emberek, akik sok nyelven beszélnek), tehát az afrikaans (dél-afrikai holland nyelv) mellett az angol is az anyanyelve. Bár ő nem idegen nyelvként tanulta az angolt, mégis nagyon sok ötletet vehetünk át tőle, hiszen a nyelvtanulás nem nyelvspecifikus, a legtöbb esetben ugyanazok a módszerek – néha kis változtatással – működnek minden nyelvben. Magyar nyelvű videói pedig bátorításul szolgálhatnak azoknak, akik elveszítették a motivációjukat: ha egy angol anyanyelvű lány ilyen jól meg tudott tanulni magyarul, akkor egy magyar hogyne tudna megtanulni angolul!

Bevezető

Lindie jelenleg több mint tíz idegen nyelvet beszél különböző szinteken. Ezeket mind a szabadidejében tanulja és gyakorolja, napközben felhasználói felületek tervezésével (UI/UX design) foglalkozik. Amikor tudja, igyekszik ezt a két fő érdeklődését összekapcsolni, így részt vett jó néhány nyelvi applikáció – többek közt a Memrise és a Skritter – fejlesztésében is.

Ha a poliglottok módszereit tanulmányozzuk, észre fogjuk venni, hogy bizonyos dolgokban megegyezik, de legalábbis nagyon hasonló a hozzáállásuk, míg a nyelvtanulás más területeivel kapcsolatban akár homlokegyenest ellenkező a véleményük. Ennek egyszerű az oka: a különböző személyiségtípusok más és más módon közelítik meg a nyelveket és a nyelvtanulást.

Lindie jó pár módszert kipróbált az évek során és meggyőződése, hogy mindenkinek meg kell találnia azt, ami számára a legjobb, ezt pedig a tapasztalat alapján lehet eldönteni. Mi a Speak! Nyelviskolában szintén így gondoljuk, ezért is ragaszkodunk ahhoz, hogy a potenciális új diákjaink részt vegyenek egy bemutatóórán és kipróbálják a gyakorlatban, milyen is nálunk az angoltanulás. Így megalapozottan tudnak dönteni, vajon tényleg nekik való-e ez a módszer és nem vesznek zsákbamacskát.

Lindie módszere

Jó néhány olyan eleme van Lindie módszerének, amelyek mindenki számára hasznosak lehetnek:

 • Tanulj rendszeresen, de kevesebbet egyszerre!

Sok diák kezdi nagyon lelkesen a nyelvtanulást és tölt sok időt otthon a gyakorlással – az első néhány napban vagy héten. Hosszú távon azonban ez nem működik, így sokkal hasznosabb rövidebb időt tervezni az angolra, viszont rendszeresen. A legegyszerűbb a gyakorlást egy másik napi aktivitáshoz kötni (habit stacking), ami már része a napirendünknek, Lindie például idegen nyelvű podcastokat hallgat zuhanyzás közben. Én a diákjaimnak azt szoktam ajánlani, hogy kávézás vagy reggeli közben nézzék át a Quizleten a legutóbbi szólistát, hallgassanak vezetés közben angol műsorokat, ebédidőben pedig átnézhetik néhány perc alatt az előző óra mondatmintáit.

 • Nyelvtan

A nyelvtan sokaknak mumus a nyelvtanulásnál, Lindie viszont nagyon szereti. A módszere nagyon hasonlít a mienkhez: nem tankönyvi feladatokat old meg, hanem egész mondatokat tanul meg, aztán pedig ugyanazt a mondatmintát különböző szavakkal újra meg újra végiggyakorolja. Így a tudása nem elméleti lesz, hanem képes használni az életben, amit alaposan begyakorolt.

 • Szótanulás

Lindie módszerének egyik érdekes és fontos eleme az ún. chunking, vagyis hogy ne elszigetelt szavakat tanuljunk, hanem a nyelv nagyobb darabjait: kifejezéseket és rövidebb mondatokat. Nálunk a Speak!-ben A2-es szinttől kezdve majdnem minden szólista kifejezéseket tartalmaz, tehát nem csak azt tanítjuk, hogy listen to „hallgat valamit”, hanem listen to music „zenét hallgat”. Ezt aztán rögtön behelyezzük egy vagy több mondatmintába, így sokkal életszerűbb lesz és jobban megmarad az emlékezetünkben. Természetesen, ha egy kifejezést tudunk, akkor már könnyen behelyettesíthetünk mást a music helyébe. Ha pedig megtanulom, hogy a water the plants azt jelenti, „megöntözi a növényeket”, akkor jobban meg tudom jegyezni, hogy a water nem csak „vizet” jelent, hanem ige is lehet: „öntöz”.

 • Hallgass sokat angolul!

Minden poliglott – és nyelvtanár – egyetért abban, hogy az ún. input nagyon fontos minden idegen nyelv elsajátításában. Ez az angol szó a tanult nyelven készült anyagok befogadását jelenti, vagyis azt, hogy angoltanulóként angolul nézünk filmeket és videókat, hallgatunk podcastokat és olvasunk cikkeket és könyveket. Természetesen fontos, hogy többé-kevésbé értsük, amit olvasunk vagy hallgatunk, különben nem lesz sok haszna, ezt comprehensive (érthető) input-nak nevezzük. Angoltanárként nagyon könnyen észreveszem, melyik diákom nézi a sorozatokat vagy YouTube videókat angolul; nekik általában természetesebb a kiejtésük és sokszor könnyebben boldogulnak a bonyolultabb mondatmintákkal is, hiszen már annyit hallották őket természetes kontextusban. Arról nem is beszélve, hogy ez az egyik legszórakoztatóbb oldala az angoltanulásnak.

 • Olvass sokat angolul!

A nyelvtanulásban megkülönböztetjük az extenzív és az intenzív olvasást. A legtöbb nyelvtanulónak az idegen nyelven való olvasásra gondolva az intenzív olvasás jut az eszébe. Ez azt jelenti, hogy az olvasott szöveget 100%-ig meg akarjuk érteni: minden szót megnézünk a szótárban és kiírunk, végiggondoljuk a nyelvtant és nagyon sokszor kétségbe is esünk, ha valamit nem értünk teljesen. Ezzel szemben Lindie – és a legtöbb poliglott – az extenzív olvasás jelentőségét hangsúlyozza: ugyanúgy, mint a podcastok vagy videók esetében, olyan szöveget kell választani, ami nincs sokkal a saját szintünk felett, aztán pedig elfelejteni a szótárt és arra törekedni, hogy a lényeget megértsük. Így észrevétlenül egyre gyorsul majd az olvasási készségünk és a szókincsünk is bővül.

Gondolkodásmód

Amikor olyan nagyobb vállalkozásba kezdünk, mint a nyelvtanulás, nagyon fontos, hogyan gondolkodunk mind magunkról és a képességeinkről, mind a nyelvtanulásról. Lindie videói ebben is tudnak segíteni. Álljon itt néhány gondolat:

 • Ne félj a hibáktól, légy tanítható és ne legyél perfekcionista!

Lindie mottója: If I want to try it, but it scares me, I’ll do it anyway. („Ha valamit ki akarok próbálni, de félek tőle, csak azért is megteszem.”) Vannak diákok, akik mindent rögtön tökéletesen akarnak csinálni és rosszul viselik, ha nem hibátlan a házi feladatuk. Bár ez a hozzáállás nagyon tiszteletreméltónak tűnik, a valóságban azonban akadályozza őket a tanulásban. Sokkal nehezebb így nekiállni bárminek, hiszen nagy a tétje, tényleg hibátlan lesz-e. A poliglottok nem veszik ennyire komolyan sem magukat, sem a nyelvtanulást; megtapasztalták, hogy a hibákból rengeteget lehet tanulni, tudják, hogy a (javított) hiba nem ellenség, hanem barát.

 • A rugalmasság szerepe

Bár a legtöbb poliglottnak megvan a napi időbeosztása a nyelvtanuláshoz, Lindie a rugalmasságot hangsúlyozza: ha tele vagy energiával, tanulj többet; ha fáradt vagy, ne vidd túlzásba! Ha unsz egyfajta tevékenységet, válassz egy másikat aznapra, a lényeg az, hogy minden nap haladj előre!

 • A nyelvtanulás szórakoztató

Vannak, akik azért akarnak megtanulni egy nyelvet, mert érdekli őket a nyelv és a kultúra is, amelyben beszélik. Nekik sokkal könnyebb dolguk van, ritkábban kell szembenézniük unalommal vagy frusztrációval, bár teljesen ők sem tudják elkerülni ezeket az érzéseket. Angolul viszont sokan azért tanulnak, mert szükségük van rá, akár tetszik, akár nem. Nekik sem kell elcsüggedniük: ha valaki nem tapasztalta még meg a nyelvtanulás szórakoztató oldalát, az is megtalálhatja, csak kicsit keresni kell. Érdemes angolul újranézni például olyan kedvenc amerikai vagy brit filmet, amit már többször láttunk magyarul, vagy kereshetünk az interneten a hobbinkkal foglalkozó videókat vagy cikkeket. Ha elég kíváncsiak vagyunk a tartalomra, a nyelvtudásbeli hiányosságaink nem fognak megakadályozni és észrevétlenül gyakoroljuk mind a szavakat, mind a nyelvtani szerkezeteket.

 • A nyelvtanulás időbe telik

Sok videó van az interneten arról, egyesek milyen gyorsan tanultak meg egy nyelvet, de azt már nem árulják el, milyen szintig jutottak el és valójában mennyi időt fektettek a tanulásba. Minden valódi poliglott hangsúlyozza, milyen sok idő és energia kell a nyelvtanuláshoz. Mivel a nyelvtudás készség, nem elég bizonyos tényeket tudni az idegen nyelvről, sokat kell gyakorolni, hogy könnyen és gyorsan ki tudjuk fejezni, amit szeretnénk és hogy azt is megértsük, amit mások mondanak.

 • Ismétlés a tudás anyja

Érdemes többször végigvenni ugyanazt az anyagot pl. meghallgatni ugyanazt a podcastot három-négy napon keresztül vagy többször végigolvasni egy-egy szöveget. Ha nem tanulunk akár csak egy hétig, rengeteget felejtünk, ezért fontos minden nap foglalkozni az angollal, még ha csak öt percünk is van rá.

 • Kezdeti bizonytalanság magunkban

Amikor elkezdünk idegen nyelven beszélni, kezdők vagyunk és úgy érezzük magunkat, mint egy kisgyerek. Ez teljesen normális, időbe telik, amíg megtanulunk magabiztosabban kommunikálni. Fontos végiggondolni, hogy nem a tökéletesség a célunk, hanem az, hogy megértessük magunkat. Szabad hibázni – fogunk is – és ha nem jut az eszünkbe egy-egy szó, körül tudjuk írni. Ha megérti a beszélgetőtársunk, mit szeretnénk elmondani, elértük a célunkat. Ha pedig még nincs meg a bátorságunk ahhoz, hogy angolul társalogjunk valakivel, beszélhetünk a macskánkkal vagy a kutyánkkal vagy éppen egy kitalált személlyel is, a lényeg az, hogy biztonságos környezetben gyakoroljunk.

 • A nyelvtudás előnyei

Ha elveszítjük a kedvünket, emlékeztessük magunkat, milyen előnyökhöz juttat a nyelvtudás! Nem csak új munkalehetőségeket nyit meg vagy a nyaralást teszi kellemesebbé, hanem új kultúrákkal, új gondolkodásmódokkal is megismertet, az új készségek elsajátítása pedig még az önbizalmat is növeli.

Ha Lindie, a poliglott ötletei és videói meghozták a kedvedet az angolozáshoz és még nem vagy a diákunk, próbáld ki a módszerünket: jelentkezz bemutatóórára és töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Lángi Éva
a Speak! Nyelviskola tanára

Share This