Tudtad, hogy okosabb leszel a nyelvtanulástól?

Számos aspektusát jártuk már körbe a nyelvtanulásnak. Beszéltünk a folyamat kulturális háttereiről, motivációs trükkökről, a nyelvtanulás tudományos és szórakoztató szegmenseiről egyaránt.

Ma egy olyan oldaláról ismerheted meg a nyelvtanulást, amilyenről eddig kevés lehetőséged volt. Megnézzük, hogyan formálja az idegen nyelv ismerete az agyad.

1. Az a rengeteget emlegetett tudatosság

Biztosan te is felfigyeltél már arra, hogy a csapból is a tudatosság folyik. Ezzel egyébként semmi probléma, sőt a tudatos táplálkozás, a környezettudatos fogyasztás vagy a tudatos önfejlesztés valóban egy boldogabb, fenntarthatóbb jövőt eredményez az egyén és a társadalom szintjén is.

Egyes kutatások megvilágították, hogy a kétnyelvű emberek esetében jelentősen erősödik a kognitív kontroll. Ez azt jelenti, hogy a nyelvtanulás a beszéd, a tudatosság és emlékezet irányítására is jó hatással van.

Ez jobb meggyőzőkészséget, magasabb intenzitású koncentrációt, illetve hatékonyabb munkavégzést is jelent. Pusztán azáltal, hogy olyasmit csinálsz, ami a mai világban már egyébként is alapvetés: nyelvet tanulsz.

2. Ha mégis a méret a lényeg, ennek örülni fogsz

A nyelvtanulás növeli a hippokampusz (az előagy egy része) méretét. Most azt gondolhatnád, hogy ez mindennemű tanulás esetében megfigyelhető jelenség, de valójában kizárólag nyelvtanulás esetében figyelhető meg ez a jelenség.

A hippokampusz nélkülözhetetlen szerepet játszik összetett információk, események memorizálásában, ráadásul számtalan idegrendszeri megbetegedés elsőként a hippokampuszt támadja. Láthatod tehát, hogy nem árt erősíteni az agyad ezen területét.

3. Javítja a gondolkodási és megismerési készségeket

Tudományos megfigyelésekre alapozva állíthatjuk, hogy azon embereknek, akik legalább egy vagy két nyelven beszélnek (az anyanyelvüket leszámítva), az olvasás- és beszédkészségük, valamint az intelligenciahányadosuk is magasabb.

És ami a legfontosabb, ez nemcsak abban az esetben igaz, ha gyerekkorodban kezdesz nyelvet tanulni, hiszen 18 év felett is megfigyelhetők a változások. Az tehát nem lehet kifogás, hogy te már kinőttél abból a korból, hogy ez valamit is számítson.

Az agyad életed során folyamatosan fejlődik. Ha bizonyos részei elhalnak, új agyterületekre osztja ki a korábbi feladatokat, és számos egyéb módon változik annak érdekében, hogy hatékonyabb működésre legyen képes.

4. Késlelteti az öregedést

A skót Edinburgh-i Egyetem kutatói 2014-ben publikálták kutatási eredményeiket, melyek szerint a nyelvtanulás számos módon segíti az agyat, többek között az öregedés elleni harcban is fontos fegyverténynek bizonyul.

A kutatás eredményei szerint azon emberek, akik legalább egy idegen nyelvet beszélnek, ellenállóbbak a demencia egyes típusaival szemben.

A többnyelvű beszélők körében, a kizárólag az anyanyelvükön beszélőknél mintegy 4-5 évvel később jelentkeznek ezek a tünetek. Ez igaz többek között az Alzheimer-kór esetében fellépő demenciával kapcsolatban is.

5. A multitasking erősítése

Kétségkívül a multitasking korát éljük. A mindennapjaink során számtalan helyzetben kell megosztott figyelemmel működnünk. Tömegközlekedésen is a munkahelyi e-maileket bújjuk a mobilunkon, esetleg érdekes tartalmakat fogyasztunk.

Jellemzően nem egy monoton munkafolyamat terhel minket egész nap, hanem több kisebb feladat, amelyek között az agyunknak “ugrálnia” kell.

Márpedig az agyunkat elképesztő módon terheli a multitasking. Sokkal több energiát igényel több apró feladat egymás után – vagy egyszerre – történő végrehajtása, mint egy nagy munkafolyamat elvégzése.

A nyelvtanulás ebben is segít. Fejleszti ugyanis az agyad azon területeit, amelyek a feladatok közötti gyors váltási képességért felelősek. Ezáltal lassabban fáradsz el a mindennapjaid során, azaz lényegesen hatékonyabb leszel abban, amit csinálsz.

Szóval ne habozz, ha eddig még nem léptél a nyelvtanulás ösvényére, még nem késő. Tanulj angolul 100% beszéd, 0% könyv módszerünkkel, és ezzel együtt fejleszd az agyad kapacitását:

banner_button

Share This