Kép forrása: canva – canva.com

Egy 2021-es felmérés szerint a Természettudományi Múzeum és a British Museum a két leglátogatottabb angol múzeum az Egyesült Királyság fővárosában. Tényleg lenyűgöző kiállításokkal várják az érdeklődőket, ugyanakkor az útikalauzok első oldalán szerepelnek, ezért szinte lehetetlen úgy meglátogatni őket, hogy ne kelljen versengenünk turisták tömkelegével. Ha egy kicsit jobban utánajárunk, több száz másik múzeum áll rendelkezésünkre, ha Londonban tartózkodunk. Ebben a blogbejegyzésben négy olyan látnivalót mutatunk be közelebbről, amiket nem érdemes kihagyni!

The Postal Museum

Nagy-Britannia egyik legfontosabb találmánya a londoni postahálózat volt, ami közel 500 éves múltra tekint vissza. A Clerkenwell negyedben található postamúzeum interaktív tárlatán minden érdekességet megtudhatsz a levélírás és az írott kommunikáció történetéről, sőt, még egy kis földalatti vasútra is felpattanhatsz, hogy körbeutazd a londoni postahálózat szövevényes, földalatti járatait. A 20 méterrel a felszín alatt kialakított, 10,2 kilométeres vonalon napi 22 órában leveleket és postai küldeményeket vittek egészen 2003-ig, amikor az elektronikus levelezés végleg átvette a hatalmat. A nyüzsgő utcák alatti rejtett alagutakat átszelve megnézheted a százéves állomásokat, amiken úgy tűnik nem fogott az idő vasfoga. Ezen kívül betekinthetsz a postai dolgozók mindennapjaiba, kipróbálhatod a postai küldemények kiválogatását, és megcsodálhatod Penny Blacket is, a világ első postai bélyegét, amit szintén ebben a múzeumban őriznek.

Találtam egy rövid, kedvcsináló videót is a múzeumról, amit már csak azért is megéri megnézned, hogy gyakorold egy kicsit a nyelvet, és szokd a brit angolt. Ha Londonban jársz, így már könnyebb dolgod lesz!

Viktor Wynd Museum of Curiosities

Italoztál már egy oroszlánnal? Nem? Nos, akkor itt a lehetőség, hogy megismerd Leonorát, a preparált oroszlánt, aki a kiállítás bárjában szívesen koccint veled. És ez még csak az első agyament dolog, ami a furcsaságok múzeumában vár rád. Őszintén szólva, nekem több se kellene ahhoz, hogy benézzek ide, pedig a leírás alapján úgy tűnik, hogy ami ebben a múzeumban nincs, az nem is létezik. Nehéz összefoglalni, hogy pontosan miről is szól a kiállítás, de az biztos, hogy jó ötletnek tűnik a belépés előtt legurítani egyet a főleg abszint alapú koktélokból a bárban, mielőtt felfedezzük a Viktor Wynd múzeumot, ahol furcsa, egzotikus és olykor sokkoló tárgyakkal találkozhatunk. A kiállítás egy csodákkal és varázslatokkal teli világ kapuját tárja fel a látogatók előtt, az alapító gyűjteményében a természeti és tudományos világ ritka, felbecsülhetetlen értékű csodáit és borzalmait tekinthetjük meg, mint például egy kihalt dodó madár csontozatát, okkultista festményeket, börtönre ítéltek kéziratait, vagy egy kétfejű kiscica preparációját. De mielőtt lemerészkedünk a pincébe, egy dolgot érdemes tudnunk, amire a múzeum is felhívja a figyelmet: a kiállításnak nem célja az edukáció, csupán a szórakoztatás, és hogy felhívja a figyelmet a nem mindennapi dolgok szépségeire. Nekem már csak egy kérdésem van. Mikor megyünk?!

Nem bírtam ki, hogy ne keressek egy videót a múzeumról, de azt hiszem, ezt tényleg élőben kell átélni ahhoz, hogy az ember igazán értékelni tudja. De ha erre nincs lehetőséged, gyakorold egy kicsit a hallásértést, és ismerd meg közelebbről a kiállítás megálmodóját.

Museum of Brands

A nosztalgiára szerintem minden ember vevő, én legalábbis nagyon szeretek egy kicsit visszautazni az időben, hogy régi emlékeket idézzek fel, vagy megismerjem egy eltűnt kor történetét. A márkák múzeuma Londonban – csupán egy sarokra a Notting Hill-i Portobello Road Markettől – éppen erre nyújt lehetőséget. A kiállításon a leghíresebb brit márkák történetét ismerhetjük meg, mint például a Marmite vagy a Cadburry. A csomagolások és a brandek arculatának változásától kezdve, a különböző reklámokon át kirajzolódik előttünk az elmúlt 150 év brit fogyasztói társadalma. A tárlat a viktoriánus kortól egészen napjainkig mutatja be ezeket az ikonikus termékeket, és azt, hogy milyen szociális és kulturális hatást gyakoroltak a mai világunkra. Megismerhetjük, milyen változásokat hoztak a technológiai újítások, a műanyaghasználat elterjedése, vagy éppen a nők emancipációja a ma ismert kereskedelmi világra. Biztos vagyok benne, hogy nem kell ízig-vérig angolnak lenni ahhoz, hogy ezt a kiállítást élvezzük és érdekesnek tartsuk, a következő londoni kiruccanásomon tuti, hogy útba ejtem a Museum of Brands-et is.

Ha csak egy virtuális sétára van lehetőséged, akkor ajánlom figyelmedbe az alábbi videót, ahol röviden bemutatják a tárlat legizgalmasabb részeit, mindezt persze angolul, hiszen neked sem árt egy kis gyakorlás.

God’s Own Junkyard

Az Isten saját roncstelepe nevet viselő múzeum biztosan megváltoztatja a véleményed a tipikus, száraz és unalmas kiállításokról. Chris Bracey, vagy ahogyan a legtöbben ismerik, “Neon Man” közel 40 éve gyűjti a különböző neonfeliratokat, táblákat, mozis relikviákat és retro emlékeket. Amíg mások a szeméttelepre száműzik ezeket, Chris begyűjti őket, és új életet lehel beléjük, mielőtt az enyészeté lennének. Nem véletlen, hogy a filmes szakma is felfigyelt rá, a férfi ugyanis Stanley Kubrick, Tim Burton, és Christopher Nolan filmjei számára is készített már neonfeliratokat. Ebben a pszichedelikus paradicsomban könnyű akár órákra is elveszni, hiszen minden egyes négyzetméteren valami érdekesség van, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. A legjobb, hogy ezeket bárki kibérelheti, vagy meg is vásárolhatja, habár jó mélyen kell a zsebünkbe nyúlni, ha a nappali falára szánunk egy ilyen csodát. Mondjuk valahol érthető, valamiből fizetniük kell a villanyszámlát…

Neon varázslat, ameddig a szem ellát! Ennél különlegesebb programot nehéz elképzelni egy londoni hosszú hétvégén, úgyhogy mindenképpen vésd fel a bakancslistádra. Én ezzel a videóval hangolódok, és közben gyakorlom az angol nyelvet is.

Egy londoni kiruccanással – amelybe egy eredeti angol múzeum megnézését is beiktathatod – könnyedén próbára teheted az angoltudásodat! De ha még nem érzed magad elég magabiztosnak, nálunk a Speak! Nyelviskolában felturbózhatod az angolodat online! Az angoltanuláshoz vezető út első lépéseként töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This