Kép forrása: canva – canva.com

Biztosan te is elgondolkodtál már azon, hogy ha utazhatnál az időben, vajon melyik lenne az a korszak, amit szívesen megnéznél. Talán évmilliókkal ezelőttre utaznál, hogy élőben láthass egy dinoszauruszt? Vagy belesnél XVIII. Lajos fényűző palotájába? Én tuti, hogy a woodstocki fesztiválra teleportálnék, de azzal a gondolattal is eljátszottam már, vajon milyen lehetett a Tudor-kori Anglia. Még jó, hogy léteznek olyan filmek és sorozatok, amiket megnézve következmények nélkül barangolhatunk a múltban. Merülj el a történelmi tévésorozatok magával ragadó világában, amelyek nemcsak szórakoztatnak, hanem segítenek angol nyelvtudásod fejlesztésében is!

Tudorok

The Tudors (2007-2010)

Számomra nagyon nosztalgikus erről a sorozatról írni, ugyanis ez volt az első, amit angolul kezdtem el nézni. Na nem azért, mert akkora király voltam, hogy mindent elsőre megértettem, egész egyszerűen akkoriban még nem volt elérhető a szinkronos változat, a magyar feliratot pedig nem mindig volt türelmem kivárni. A négy évadon átívelő dráma középpontjában VIII. Henrik angol király áll, aki talán az egyik legemblematikusabb történelmi figura nemcsak a szigetországban, de egész Európában. Tiniként teljesen rá voltam kattanva a témára, és minden könyvet elolvastam róla, ami csak a kezem ügyébe került, de ez a sorozat volt az, ami igazán megszerettette velem a történelmet, és részben az angol nyelvet is. Ha a Trónok harcát szeretted, ezt is imádni fogod, mert legalább annyi drámát, ármányt, harcot és szenvedélyt ígér, a cselekmény azonban nagyrészt a történelmi tényekre hagyatkozik. Persze vannak benne olyan szálak, amelyek nem felelnek meg a valóságnak, hiszen a Tudorok elsősorban szórakoztató televíziós sorozatnak készült, nem pedig dokumentumfilmnek. A zene és a casting fenomenális, a főbb szerepekben Jonathan Rhys Meyers, Henry Cavill, Sam Neill és Natalie Dormer látható.

A korona

The Crown (2016-2023)

Ember nincs, aki ne hallott volna erről a sorozatról, de ha eddig halogattad, most mindenképpen ajánlom, hogy végre kezdj neki! Az utóbbi évek egyik legprofibb produkciója, amibe még akkor is megéri belevágni, ha egyébként hidegen hagy az angol királyi család drámája, hiszen sokkal több van ebben a sorozatban, mint II. Erzsébet királynő uralkodásának története. A sorozat 1951-ben indul útjára, nem sokkal azelőtt, hogy a csupán 25 éves Elizabeth VI. György király halála után elfoglalja Anglia trónját, és egészen a kilencvenes évekig mutatja be mindazokat az eseményeket, amelyek a királynő hosszú uralkodása során átírták a történelmet. A sorozat különlegessége, hogy az évek múlását nem speciális effektekkel oldották meg, hanem az egymást követő évadokban új színészek bújnak a karakterek bőrébe, így fiatal tehetségek mellett brit színészóriások is feltűnnek a képernyőn. A sorozat mögött Peter Morgan filmes író és producer áll, akinek szenvedélye a brit politika és a királyi család, és minden eddiginél közelebbről mutatta meg mindazt, ami egy átlagos ember számára láthatatlan: a zárt ajtók mögötti történéseket. Még ha néha túlzásokba esik is a cselekmény rugalmassága érdekében.

Nagy Katalin: A kezdetek

The Great (2020-2023)

A sötét hangulatú, drámai sorozatok után jöjjön egy olyan széria, ami minden, csak nem szokványos. A sajátos hangvételű, szarkasztikus humorú és olykor groteszk Nagy Katalin: A kezdetek egy olyan királyi dráma, amit tuti, hogy ilyen formában nem tanítanak az iskolában. A 18. századi Oroszországban járunk, ahová épphogy csak megérkezett a naiv és idealista hercegnő, hogy feleségül menjen III. Péter cárhoz, de a romantikus leányálmok egy pillanat alatt szertefoszlanak az elmaradott, barbár és hideg orosz királyi udvarban. Szerencsére Katalin nem hagyja magát, sőt, eltökéli, hogy az egész országot megreformálja és felvirágoztatja, bármi is legyen az ára. A többi pedig már történelem. Vagyis, nem egészen, hiszen ahogy az lenni szokott, a sorozat cselekménye csak felületesen közelíti meg a valóságot, és ezt a készítők minden rész elején külön ki is emelik. Ettől függetlenül én nem szívesen töltenék egy napnál többet ebben a korszakban, viszont a tévé képernyőjén végig követni az eseményeket az egyik legjobb döntésem volt. Nagyon ajánlom, ha valami különleges néznivalót keresel! Nagy Katalint Elle Fanning, III. Pétert pedig Nicholas Hoult alakítja, akik minden egyes epizódban brillíroznak.

Az utolsó cárok

The Last Czars (2019)

A Romanov-dinasztia tragikus igaz történetét, a királyi család bukását mutatja be a Netflixen 2019-ben debütált, hatrészes doku-dráma. A politikai zűrzavar és az orosz forradalomhoz vezető jelentős események mellett a királyi család személyes megpróbáltatásait is közelebbről megismerhetjük. A sorozat már csak azért is izgalmas, mert félig dokumentarista jellegű, a drámai rekonstrukciókat történészek és szakértők kommentárjai kísérik, ezért a listánkban szereplő alkotások mellett talán ez a sorozat ragaszkodik leginkább a történelmi események lehető legpontosabb bemutatásához. Persze némi alkotói szabadság itt is szükséges volt annak érdekében, hogy a narratíva fenntartsa a nézők érdeklődését, de a szakértőkkel készült dokumentumfilm stílusú interjúk kontextusba helyezik, és tisztázzák a tényeket. Számomra nagyon érdekes, és megható volt megismerni a történetüket ebből a személyesebb szemszögből, nagyon tudom ajánlani, hogy adj a sorozatnak egy esélyt!

Kedvet kaptál egy kis időutazáshoz? Megnéznél néhány történelmi sorozatot eredeti nyelven? Ez szuper, hiszen rengeteget tud hozzájárulni az angoltanulásodhoz, ha angolul sorozatozol! De ha még csiszolnál a nyelvtudásodon, mielőtt belekezdesz, akkor bátran fordulj a Speak!-hez. Első lépésként töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This