A social mediának és az online világnak van még egy brutálisan hasznos funkciója az ismerősökkel való kapcsolattartás, hírfogyasztás, netbankolás, vasárnapi nagybevásárlás és 0-24 órás szórakoztatás mellett, ez pedig a nyelvtanulás. 

Ebben a cikkben egy talán kevésbé ismert nyelvtanulási eszközre, a nyelvcsere közösségek használatában rejlő lehetőségekre irányítjuk a reflektorfényt, hogy kimaxolhasd a közösségi kalandozásaidat.

Ezért szuperhasznos nyelvtanulási eszköz egy nyelvcsere közösség

Oké, de mik azok a nyelvcsere közösségek? A nyelvcsere (language exchange) közösségek olyan speciális közösségi oldalak, amelyeken általában egy gyors (és ingyenes) regisztrációt követően, nyelvtanulók beszélgetnének másokkal egy adott idegen nyelven, cserébe pedig leckéket adnának a saját anyanyelvükből. Mindezt már nem feltétlenül az adott platformon, hanem chaten, e-mailben, Skype-on, vagy egyéb kommunikációs csatornán.

Te, kedves olvasó, jó eséllyel hasonló cipőben vagy, mint én: magyar anyanyelvűként olvasod ezeket a sorokat és az angol a tanult idegennyelved (vagy azoknak egyike).

Nos, ezzel már el lehet indulni egy nyelvcserén alapuló közösségi oldalon: keress magadnak olyan beszélgetőpartnert, aki anyanyelvi (vagy ahhoz közeli) szinten beszéli az angolt, és magyarul szeretne megtanulni. Most biztos azt hiszed, ilyen alig van – ennél nagyobbat azonban nem is tévedhetnél!

A magyar nyelv valóban nem tartozik a legszélesebb körben beszélt nyelvek közé – talán épp ezért tesz meg mindent egy magyarul tanuló külföldi, hogy megismerje a nyelvünket.

Legyen szó Magyarországon élő angolokról anyanyelvűekről vagy Észak-Európa egyik magyar szakos hallgatójáról, megdöbbentően gyorsan rá fogsz bukkanni valakire, aki pont ugyanazt a nyelvpárt tanulná/tanítaná, mint te.

Oké, és mi van akkor, ha megtaláltad álmaid nyelvcsere-partnerét? Olvass tovább, mert az alábbi gyűjtés segít eligazodni a nyelvcsere világában.

Regisztrálj be egy nyelvcsere közösségi oldalra és találd meg percek alatt azt a native speaker beszélőt, akit egy kis angoltanulásért cserébe magyarra tanítasz.

HelloTalk

A HelloTalk tulajdonképpen a WhatsApp nyelvtanulásra szabott verziója.

Egy olyan üzenetküldő szolgáltatásról van szó, ahol regisztráció után kijelölheted, melyik nyelveket szeretnéd megtanulni, illetve hogy melyeken tudsz te magad is tanítani. A két paraméter alapján az app leszűri neked a felhasználókat és egy olyan listát kapsz, ahol a számodra legmegfelelőbb nyelvtudású emberekkel tudsz kommunikálni.

Csetelhettek is, de az app ugyanúgy képes hangüzenetküldésre és fogadásra, sőt, ha már jobban megismerted a beszélgetőpartnered, akár videobeszélgetést is folytathattak.

MyLanguageExchange.com

Ezt az oldalt nem feltétlenül a modern dizájnjáért szeretjük, hasznossága azonban vitathatatlan. A HelloTalk-hoz hasonlóan kereshetsz magunknak csevegőpartnert a világ minden tájáról: jelenleg 130 ország több, mint 500.000 felhasználójából tudsz válogatni.

Hátránya, hogy nincs mobilos verzió, egyszer s mind előny is: a böngészőből sokkal kényelmesebben tudsz csevegni, s a beépített Google Translate pedig kisegíthet, ha gyorsan le kell ellenőrizned valamit.

Speaky

Szintén a HelloTalk-hoz hasonlít, nagy előnye, hogy itt érdeklődés szerint is tudsz szűrni a felhasználókra, így nem csupán a “nyelvi egyezés” alapján tudsz magadnak csevegőpartnert találni. Szintén mobilos alkalmazás, böngészőből nem tudod használni.

+1 jó tanács a végére

Vigyázz, mert a “language exchange” fogalmából elég sok oldal igyekszik hasznot húzni. Ezzel önmagában még nem is lenne baj, de sokak igyekeznek a szolgáltatásuk fizetős mivoltát “eltitkolni”.

Bizonyosodj meg arról, hogy ahova regisztrálsz, nem fizetős (ergo nem tanárokat közvetít neked), vagy csak részben az, azaz a fő funkciók ingyen is használhatóak.

Hogyan használhatod még a közösségi médiát angoltanulásra? Milyen nyelvtanulási potenciál van a Facebookban, aminek a létezéséről sem tudtál? Erről és még sok nyelvtanulási praktikáról és technikáról tovább olvashatsz hamarosan megjelenő kiadványunkban, amely március végén “kerül a polcokra”. 

Ha nem érsz rá addig, mert neked most van szükséged a létező legtöbb segítségre az angoltanuláshoz, jelentkezz be ingyenes és kötelezettségmentes szintfelmérőnkre, és vágj bele a beszédközpontú és tankönyvmentes nyelvtanulásba.

Lévay Péter, tanár
Speak! Nyelviskola

Share This