Nyelvtanulási Fitnesz Program 3. edzés – Speak! Nyelviskola

Lázár Zsanett, a Speak! Nyelviskola csapatának egyik legkülönlegesebb tagja, hiszen amellett, hogy kiváló tanár, sikeres fitnesz, tánc és úszás oktató is. Jelenleg a Speak! főállású „edzője”, és teljes erőbedobással a tanításra koncentrál. A következő hetekben, hónapokban ő lesz a nyelvtanulásban a Te személyi edződ, akinek a jó tanácsaival, tippjeivel a lehető legtöbbet tudod magadból kihozni, miközben angolul tanulsz. Az 1. edzés a motivációról, a 2. edzés pedig a türelem megtanulásáról szólt. A mai tréning a küzdelemről és a menekülésről szól, és arról, hogy a siker mindig fejben dől el.

A 3. edzés: elmenekülsz vagy megküzdesz?

Minden élethelyzetben két típusú ember van: aki valami felé halad, és aki valami elől menekül. Aki a mélypontok elől menekül, az hátat fordít a lehetséges sikereknek; aki viszont felvállalja a nehézségeket és kényelmetlen helyzeteket, megtanul pozitívan gondolkodni, és megerősödik.

Ha már rászántad magad, hogy elkezdj nyelvet tanulni vagy sportolni, akkor folyamatosan motiváltnak kell lenned, hogy a folyamat hosszú távú legyen, a siker pedig maradandó.

Motivációt bármiből meríthetsz, a lényeg a cél. Ha az megvan, a motivációt mindenben meg lehet (és kell) találni, de folyamatos törődést és figyelmet igényel, hogy tartós is legyen.

Kétféle nyelvtanuló és sportolni vágyó létezik. Gondoljunk itt most azokra, akik fogyni szeretnének. Megvan a cél, és a rövid távú motiváció. Ez a  típusú személy, gyors eredményt szeretne viszonylag rövid idő alatt, a lehető legkevesebb kényelmetlenséggel és erőfeszítéssel.

Ez általában sikerrel működik az első 6-8 hétben, egészen a második hónapig. 

A második hónaptól már nehezedik a  fogyás, jelentkeznek a fizikai fáradtság tünetei, és a diéta betartása is elmaradozik. Az addigi motiváció és igyekezet csökken, amikor emberünk rájön, hogy a vágyott cél elérése nagy erőfeszítésbe kerül. Vagy legalábbis nagyobba, mint korábban gondolta.

Hosszú távon fenntartani a súlycsökkentést, és megtartani az elért súlyt egész embert kíván: életformaváltást, és az egészséges életszemléletre való átállást.

nyfp-speak-nyelviskola-zsanett1

Nézzük meg ezt a nyelvtanulás szempontjából. Itt van emberünk, aki elkezdte  a nyelvtanulást, nagy célokkal, és szuperül haladt az első pár hétben, hónapban, különösebb erőfeszítés nélkül.

Majd 6-8 hét után szembetalálja magát olyan nyelvtani szerkezetekkel, és kifejezésekkel, amikért már meg kell izzadni, hogy berögzüljenek, és helyesen tudja használni őket.

Ez már nem megy olyan könnyen. A  motiváció csökken, jönnek a kifogások, munka, fejfájás, ez az egész hülyeség, minek ez, sosem fog ilyen mondatokat használni stb.

Ez a fajta ember, amikor rádöbben, hogy  hosszú távú tudás megszerzése nem sétagalopp, hátrálni kezd, és szép lassan kibújik a kemény munka alól. 

TE nem vagy ilyen!

Te tudod, hogy  a hosszú távú eredmény folyamatos munkát igényel. Hogy nem tanulsz meg egy nyelvet pár hónap alatt, mert a saját anyanyelvedet is évekig tanultad és tökéletesítetted, és azóta is, folyamatosan gyakorolod a mindennapokban.

Te tudod, hogy a cél felé haladni és az elért célt megtartani további meló, és nincs megállás.

Hosszú távon fittnek és egészségesnek lenni fejben dől el. Attól függ, mit akarsz. Hirtelen, gyors megoldást, ami tart pár hónapig aztán elavul, és ugyanott tartasz ahol elkezdted, vagy egy életen át évezni és megtartani az egészséget vagy a tudást.

Te tudod, hogy amikor elmész futni nem 10 km-rel, és nem 100 kilós súlyokkal kezded, hanem az alapoktól építkezel.

nyfp-speak-nyelviskola-zsanett2

Te tudod, hogy a leggyakrabban használt, basic kifejezésekkel és szerkezetekkel kezded az angoltanulást, hogy később legyen mire építkezni. Így lesz szépen felépített, jól használható tudásod, tartós átalakulás, „életformaváltás”.

Ha most vágsz bele egy diétába, új edzésprogramba, vagy a nyelvtanulásba, akkor ez lebegjen a szemed előtt. Sok kitartást kívánok és egy jó edzőt vagy tanárt, aki segít, amikor úgy érzed nem megy tovább. Én itt leszek, ha segítségre, tanácsra, biztatásra lesz szükséged.

Ha Te is szeretnél egy tudatosan felépített edzéstervvel, jó edzőkkel angolul tanulni, akik nem engedik, hogy elmenekülj az első nehézség láttán, akkor jelentkezz ingyenes szintfelmérőnkre és oktatási tanácsadásunkra, és vágj bele:

button

lazar_zsanett

Lázár Zsanett, a Speak! Nyelviskola tanára, és a Nyelvtanulási Fitnesz Program edzője

Share This