A nyelvtanulás egy lifelong learning projekt (kivéve, ha nem szeretnéd kipróbálni milyen érzés repülni)

Sokan azt gondolják, hogy ha elértek egy viszonylag magas szintet, akkor akár véget is érhet a nyelvtanulás, mivel a lényeges dolgokat már tudják, sok meglepetés már nem érheti őket.

Teljesen természetes, ha valaki büszke a nyelvtudására, amit kemény munkával megszerzett, mert lássuk be: nagyon hosszú az út a kezdőtől a haladó szintekig.

Az is teljesen oké, hogy ha egyszerűen nem tudja elképzelni, hogy ugyan mit lehet még tanulni, ha már minden egyes nyelvtani szerkezetet ismer, és rengeteg szót tud, valamint ezeket képes is alkalmazni.

Pontosan tudom, hogy a legtöbben már ezzel az eredménnyel is bőven elégedettek lennének. Az igazán izgalmas dolgok viszont csak ezután következnek.

Pont úgy, mint bármilyen művészetben, a nyelvtanulásban is azzal kell kezdeni, hogy megtanuljuk, hogy hogyan kell alkalmazni a szabályokat, és ezt a végtelenségig gyakoroljuk. Ebben szinte semmi kreativitás nincs. Jórészt monoton aprómunkáról van szó, de csak ezzel érhetjük el, hogy teljesen vérré váljon minden egyes szó és szerkezet.

Aki hangszeren tanul játszani, nem improvizációval kezdi. Aki festészetet tanul, előbb azt rajzolja, amit lát, és nem absztrakt képeket készít. A profik mindig így járnak el. Aki komolyan gondolja, az képes lesz beletenni az energiát és az időt, és el is fogja érni azt, hogy már ne kelljen követni a szabályokat.

A haladó szinteken megtanuljuk, hogy sok olyan szerkezet és kifejezés van, ami a való életben sokszor másként működik, mint a tankönyvekben, és élőbeszédben másként használják, vagy adott esetben teljesen el is hagyják.

A haladó szinteken egyre közelebb fog kerülni a választékos magyar szókincsed az angol szókincsedhez, és már nem kell úgy érezned, hogy keresgélned kell a szavakat, amikor valamit kifinomult módon szeretnél megfogalmazni.

airplane-nyelvtanulas

Meggyőződésem, hogy csak ez a szint adja meg azt az érzést, amire minden nyelvtanuló vágyik. Ha Te is arra vágysz, hogy gond és gondolkodás nélkül tudj kommunikálni angolul, anélkül, hogy feszélyezve, vagy frusztráltan éreznéd magad, és megértsd, amit az anyanyelvi beszélők Neked mondanak, akkor nem állhatsz meg félúton.

Az 1500-2000 órányi tanulás és gyakorlás során csak végiggördülsz egy hosszú-hosszú kifutópályán, folyamatosan növelve a sebességedet, és néha el-elrugaszkodva a talajról.

De még nem repülsz. Még nem szárnyalsz. Mi azt akarjuk, hogy szárnyalj. Azt szeretnénk, hogy az angoltudásod ne csak a földön, biztonságos körülmények között, hanem a terepen, éles helyzetben is működne.

Ezért nem mondhatod soha, hogy számodra véget ért a nyelvtanulás. Mert ezzel nem csak a folyamatos fejlődésről, hanem a biztosítókötél nélküli repülés mámorának lehetőségéről is lemondasz.

button

4

 

 

 

 

Pető Zsanett, szolgáltatási vezető

Share This