Kis magyar nyelvvizsga határozó (2. rész)

Öt részes cikksorozatunk első részében az Origó és az Euro nyelvvizsgát vettük górcső alá. A mai részben a személyes kedvencünket, és Európa legnépszerűbb nyelvvizsgáját mutatjuk be.

BME: a kedvenc nyelvvizsgánk

Az Origó mellett a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) a másik nagy múltú nyelvvizsga az országban. A legnagyobb erőssége, hogy nagyon sok szakmai nyelvvizsgát szerveznek, és míg az Origó inkább az általános vizsgákra épít, addig a BME-n vannak gazdasági és műszaki nyelvvizsgák is. Emellett a BME-nek is nagyon jó a vidéki lefedettsége, a nagy egyetemi központok mellett közepes méretű városokban is vannak vizsgaközpontjaik.

A szakmai nyelvvizsgák helyett most mégis általános vizsgájukat mutatjuk be röviden, mivel a többséget. (A BME nyelvvizsgáiról itt találsz bővebb tájékoztatást.)

Az egynyelvű és a kétnyelvű írásbeli között az a különbség, hogy az egynyelvű vizsgán kevesebb feladat van, a kétnyelvű vizsgán pedig összesen ötven pontot érő nyelvhelyesség ellenőrző feladat és egy fordítás vár rád. Szótárt csak az utolsó feladatnál lehet használni.

Az egynyelvű vizsgán három szövegértés feladattal kell megbirkóznod: az elsőben mondatokat kell beillesztened a leglogikusabb helyre, a másodikban kérdésekre kell válaszolnod, a harmadikban pedig a kihagyott szavakat kell beírni egy szövegben a pontozott helyekre.

A kétnyelvűn csak az első két feladatot találod meg, mert a harmadikat kiváltja a nyelvhelyesség rész.

Az önálló írás elég menő és 21. századi: két szöveget kell alkotnod, ahol az első mindig egy e-mail, a második egy netes hozzászólás lesz. Ez az írásbeli egyik legéletszerűbb és legnépszerűbb része.

A szóbeli pont ugyanúgy néz ki mint az Origó nyelvvizsgán: személyes beszélgetés egy témáról, önálló témakifejtés egy kép alapján, illetve egy szituáció eljátszása a vizsgáztatóval. A BME szóbeli témakörei talán a legátfogóbbak, így függetlenül attól, hogy végül melyik nyelvvizsga mellett döntesz, a felkészülésnél mindenképpen érdemes az ő tételsoruk alapján haladni, mert így nem érhetnek meglepetések.

A hallás utáni szövegértésben már van egy fontos különbség: itt is két szöveg van, de más más feladatot kell vele végrehajtani. Az első feladat jegyzetkészítés, ahol összefüggően kell leírni pár gondolatot a hallottakról. A második feladat háromopciós feleletválasztós teszt, ahol ha nem végképp nincs más megoldás, akár tippelhetsz is.

Kinek ajánljuk? 

Ha szakmai nyelvvizsga kell gazdasági vagy műszaki témában, akkor jó eséllyel meg kell ismerkedned a BME nyelvvizsgájával. Ha a fordítás nem a legerősebb oldalad, akkor a BME egyértelműen jobb választás az Origónál, mivel még a kétnyelvű vizsgában is kevesebbet kell használnod a magyart.

Előny, ha van egy kis reál beállítottságod, vagy tech érdeklődésed, mivel az általános nyelvvizsga olvasott szövegértési feladatai között is jó eséllyel találkozhatsz informatikai jellegű témákkal.

Nem mellesleg pedig mi is a BME nyelvvizsga szóbeli és írásbeli feladatait vettük alapul saját, 2×32 órás nyelvvizsga felkészítő tanfolyamunk tematikájának kidolgozásában, és mivel folyamatosan indítunk nyelvvizsga kurzusokat, a felkészüléshez profi és hatékony segítséget kaphatsz (az ingyenes próbanyelvvizsgáról és a 100%-os vizsgagaranciáról nem is beszélve).

ECL: Európa egynyelvű büszkesége

Az ECL vizsgát az Európai Unió tagállamai által létrehozott konzorcium, az European Consortium for the Certificate of Attainment in Modern Languages (huh!) dolgozta ki.

Nemzetközi és egynyelvű nyelvvizsga, de leginkább Európában népszerű. Lényege, hogy minden fontos európai nyelvből rendeznek vizsgát (magyarból sajnos pont nem), de angolból természetesen igen, és nem is akármilyet.

Bár a vizsgarendszer fénye egy „kicsit megkopott” az utóbbi időben, mióta az angolszász országokban az összeurópai kezdeményezések helyett sokkal jobban értékelik a saját fejlesztésű vizsgarendszereket (egy későbbi részben olvashattok majd pl. a Cambridge Egyetem vizsgájáról), mégis összeurópai szinten ez az egyik legnépszerűbb nyelvvizsga, és itthon is egyre többen választják.

A vizsgákat négy szinten rendezik meg: a B1 (alapfok), B2 (középfok) és C1 (felsőfok) mellett rendeznek egy A2-es szintet is, ez azonban olyan alacsony szint, hogy a magyar nyelvvizsga-rendszerben nincs is megfelelője, és értelemszerűen diplomát sem adnak ki rá. A feladatok minden nyelven és minden szinten ugyanazok, csak egyre nehezebbek.

Az írásbelin a szokásoshoz képest sokkal nagyobb figyelmet kap az önálló íráskészség – két fogalmazást kell írni megadott szempontok alapján, és végig használhatsz szótárat. (Az írásbeli mintáját ide kattintva tudod megnézni.)

Szövegértésből csak két feladat van: az egyik tulajdonképpen egy gyengített nyelvhelyesség feladat (szavakat kell beírni a szövegbe, de itt a szókincset, és nem a nyelvtant tesztelik), illetve van egy hagyományos kérdezz-felelek olvasmány is.

A kb. 20 perces szóbelin ezen a vizsgán is párosával kell bemenni, a bemutatkozást pedig érdekes módon nem értékelik. Itt is van képleírás (a két vizsgázó más-más képet kap) és ez alapján beszélgettek a témákról. A hallott szövegértés során két szöveg van, amiket kétféleképpen tesztelik.

Kinek ajánljuk?

Az ECL nagyon „Európa-barát”, sok helyen fogadják el, de gyakorlatban a kontinentális Európában a legnépszerűbb (vannak tengerentúli egyetemek, ahol nem is hallottak róla). Ha nemzetközi hátterű cégnél dolgozol, vagy szeretnél dolgozni, akkor vitán felül jobban jársz egy ECL nyelvvizsgával, mint egy „magyar papírral”.

A széleskörű elfogadás mellett az ECL másik előnye, hogy miközben nemzetközileg elismert bizonyítványt ad, árait tekintve mégis igazodik a magyar díjszabáshoz (kb. 25 000 forintba kerül a vizsga), az egynyelvű vizsga pedig talán egy fokkal könnyebb, mint más egynyelvű vizsgák a piacon.

Ha szeretnél biztosra menni a nyelvvizsgával, akkor próbáld ki a Speak! intenzív és beszédcentrikus nyelvvizsga felkészítő kurzusait. A tankönyvmentes és kommunikatív felkészítés mellé vizsgagaranciát, ingyenes próbanyelvvizsgát, kidolgozott szóbeli tételeket, és extra online gyakorlási lehetőséget is kapsz. Klikk a részletekért:

banner_button

 

Share This