[Esettanulmány] Így lett egy évtizednyi kudarcos nyelvtanulásból középfokú nyelvvizsga

Amikor először találkoztunk, Niki már több mint tíz éve (!) tanult angolul, de még mindig hiányzott neki a középfokú nyelvvizsga. Szeretnéd tudni, hogy csúszott félre a tanulása?

Niki története egyáltalán nem szokatlan, talán tipikusnak is mondható. Gimiben tanult angolul, mellette járt órákra egy nyelviskolában, azonban a középfokú nyelvvizsgát nem tette le időben, mivel inkább az érettségire fókuszált.

Aztán az egyetemen részt vett az intézmény által szervezett kurzuson és egyszer neki is futott egy nyelvvizsgának, ami végül nem sikerült. A diplomaosztó közeledtével pedig sürgősebb lett a dolog, úgyhogy pár hónapunk maradt felkészülni egy bombabiztos középfokúra.

Nikit azonban egy dolog foglalkoztatta – tíz éve folyamatosan tanult angolul, mégsem volt beljebb.

500-600 órányi tanulás elég a középfokú nyelvvizsgához

A CEF ajánlásai alapján egy középfokú nyelvvizsgához általában elég 500-600 óra angoltanulással töltött idő – igaz hogy a CEF 60 perces órákban számol és nem 45 percesekben, a történet szempontjából azonban ez mellékes.

Ha a tíz évet vesszük, az 500-600 óra kb. 20-25 végigtanult napnak felelne meg – ehhez képest sokkoló adat az egy évtizednyi belerakott munka.

Azonban ahogy egyre többet tudtam meg az órákról, már nem voltam meglepődve.

Közoktatás? Csak a „szokásos”

A gimnáziumi órákkal a szokásos problémák adódtak. Majdnem minden évben tanárváltás, tankkönyvcsalád-váltás, csoportbontás, amik mind-mind fennakadásokat okoznak a haladásban – a közoktatásban azonban ezek mindennapos jelenségek.

Eddig sajnos semmi különleges nem volt a történetben.

Az egyéni óráknál már annál inkább. Az iskolában volt kb. három szint (egy A-s, egy B1-es és egy B2-es), így nem igazán volt hova haladni. Niki papíron már elvégezte a B2-es kurzust, azonban nem volt ezen a szinten.

Szintén probléma volt, hogy az iskolák nyáron zárva tartottak, így Niki akkor semmilyen módon nem foglalkozott az angollal, mindig visszaesett, és ősszel (szinte) elölről kezdte.

Zéró hatékonyságú egyetemi nyelvtanulás

Az igazán érdekes új információkat azonban a felsőoktatásban töltött órák jelentették nekem.

Értelemszerűen az egyetemi órák is szüneteltek a nyáron (sőt, már a vizsgaidőszakban is), a meglepő azonban az volt, hogy hetente csak másfél óra (!) volt az egész foglalkozás.

Ez a monoton előadások és a rengeteg otthoni munkával spékelt szemináriumok esetében még megérthető hossz, nyelvtanulás esetében (főleg vizsgafelkészülésnél) azonban majdnem a nullával egyenlő…

Nem jön ki a matek

A helyes válasz tehát a bevezetőben feltett kérdésre az, hogy ha mindent összeadunk, akkor Niki egyáltalán nem tanult tíz éven át angolul.

Ő ennyinek érezte, mert a naptári kezdőpontot mérte a jelenhez, azonban szinte minden évben hónapokat hagyott ki, amikor pedig tanult, akkor csak éppen lélegeztetőgépen tartotta a tudását.

Ha mindent összeadunk, még a középfokúhoz szükséges 500-600 óra gyakorlása sem volt meg – az összes óraszámból nyugodtan lehúzhatjuk a csak teszttöltögetéssel töltött órákat (amiket ő beszámított), illetve amikor egyszerre tanult gimiben és magánsuliban, mivel ott gyakran nagyrészt ugyanazt az anyagot vették át kétszer, új információt nem kapott.

Az óraszámnál fontosabb a hatékonyság

Van egy jó tanácsom, ha nem szeretnél beleesni Niki hibájába: amikor nyelvtanulásról van szó, ne az éveket számold, mert az az adat hamis lesz (ha csak nem töltöttél minden hetet, több órányi angoltanulással).

Sokkal célravezetőbb, ha számot vetsz azzal, hogy valójában mennyit is angoloztál és ehhez méred a tudásodat – utána pedig ennek szellemében tervezed meg a céljaid eléréshez vezető utat.

Ebben a tervezésben segítünk a szintfelmérőn, ahol nem csak a tudásszintedet határozzuk meg lézerpontosan, de pontosan felmérjük a letanult óráid számát is, és ezek alapján készítünk neked edzéstervet a nyelvtanuláshoz.

 

Jelentkezz be most, és az ingyenes felmérés mellé kapsz egy letölthető tanulmányt, amiből megtudhatod, hogy miért nem érted el eddig az angollal kapcsolatos céljaidat:

 

banner_button

Ui.: Nikinek pár hónapnyi Speak!-es tanulás után, végül sikerült a nyelvvizsgája, és nagyon boldog. The end 🙂

Hubai Gergely
oktatási szakértő, vendégszerző

 

Share This