Kép forrása: canva – canva.com

Most van a legjobb időszak arra, hogy új sorozatba fogjon az ember, és persze annak is, hogy mindeközben tanuljon is valami újat. Toplista helyett néhány olyan kedvencet gyűjtöttünk össze, amik az utóbbi években hatalmasat mentek, és emellett kitűnőek arra, hogy angolul nézve az angolt is gyakorold, miközben jól szórakozol! Te melyik sorozatba kezdesz bele először?

The Bear (2022-)

A közösségi médiát úgy tarolta le ez a sorozat, akár egy tornádó, nem véletlenül, de ha mégis lemaradtál róla, itt az idő, hogy pótold a hiányosságot. A 2022-es év legmegkapóbb drámájában Carmy Berzatto (a Shameless című sorozatból ismert Jeremy Allen White), a díjnyertes séf mindennapi küzdelmeibe nyerhetünk betekintést. Miután bátyja öngyilkos lesz, otthagyja fényűző munkahelyét, hogy felvirágoztassa családja szendvicsezőjét. A luxusétterem után hatalmas a váltás, de a stressz, és a folyamatos megfelelési kényszer nem csökken, sőt. Sok szempontból megéri eredeti nyelven nézned, rengeteg akcentust, ételnevet és főzéshez kapcsolódó kifejezést ismerhetsz meg, és még annál is több módot arra, hogyan káromkodj változatosan angolul. Ha dolgoztál már konyhán, akkor azért, ha még nem, akkor azért érdemes elkezdened, de egy biztos, mostantól még a reggeli vajas pirítósodat is egy sztárséf szemével fürkészed majd.

Only Murders in the Building (2021-)

Fogalmam sincs, hogy lehetséges, hogy csak idén fedeztem fel ezt a sorozatot, aminek nemrég ért véget a harmadik évada, de legnagyobb örömömre már úton van a negyedik is. A John Hoffman és Steve Martin által készített, SAG-díjra jelölt krimi-vígjátékban egy nyugdíjas színész, Charles-Hayden Savage (Steve Martin), a bukott Broadway-rendező, Oliver Putnam (Martin Short) és a fiatal művész, Mabel Mora (Selena Gomez) egy pazar New York-i társasházban élnek. Első ránézésre nincs bennük semmi közös, azt leszámítva, hogy néha egy lifttel utaznak. Egy napon azonban szörnyű hír rázza fel a lakók megszokott életét: az épületben gyilkosság történt. A három szomszéd összefog, hogy együtt oldják meg a bűnesetet, a nyomozásukat pedig egy podcast formájában osztják meg a nagyvilággal. A szövevényes és fordulatokkal teli történet közben hamar kiderül, hogy senkiben sem bízhatunk igazán, és a kérdés végig ott lebeg a levegőben. Vajon ki a gyilkos?

Severance (2022-)

A disztópikus (elképzelt negatív jövőképpel kapcsolatos) történetek a gyengéim, de ennyire igényes, okos és mindeközben félelmetes sztorival még én is csak szökőévente találkozom. Talán sokan egyetértünk azzal, hogy néha jobb lenne, ha fogalmunk se lenne arról, mi történik velünk a munkahelyünkön, és otthon teljesen ki tudnánk kapcsolni. Na de hányan vállalnánk be azt, hogy egy agyunkba beültetett chip döntsön arról, mikor melyik énünk veszi át az irányítást? A Severance sci-fi sorozat egy olyan világban játszódik, ahol a dolgozó emberek nem keverik a magánéletüket a munkahelyi dolgaikkal. Mi több, minden áldott reggel teljesen elszakadnak a valódi énjüktől, amikor beérkeznek a munkahelyükre. Adam Scott Markot alakítja, egy férfit, aki otthon gyászoló férj, az irodában viszont egy barátságos, kiváló alkalmazott. De miután egy titokzatos férfi felkeresi, Mark mindent megkérdőjelez, és nyomozni kezd, hogy fényt derítsen rá, mi is történik valójában a munkahelyén, és egyre furcsább és furcsább felfedezéseket tesz. Nem szeretnék többet elárulni, inkább csak kihangsúlyoznám, hogy ez a sorozat évek óta az egyik legeredetibb, ezért vétek lenne lemaradni róla.

Ted Lasso (2020-2023)

Azt tapasztalom, hogy mostanában nem sok szívhez szóló vígjáték készül, pedig az embernek sokszor nincs is másra szüksége, csak egy epizódnyi mosolyra és néhány szívmelengető pillanatra. Ki gondolta volna, hogy ezt éppen egy focicsapatról szóló angol sorozat fogja nekünk biztosítani?! Ha nem ajánlják az ismerőseim, valószínűleg sosem kezdtem volna el nézni a Ted Lasso-t. Ehhez hasonló előítéletekkel szembesül a történet főhőse is, egy csupaszív amerikaifutball-edző, aki az USA-ból Nagy-Britanniába költözik, hogy az AFC Richmond labdarúgócsapatot irányítsa. Ted Lasso (Jason Sudeikis) megnyugtató, életvidám és inspiráló jelenléte új életet lehel a csapatba, és közben a nézők szívét is megmelengeti. Nem is kell ennél több egy esős, novemberi estén.

The Last of Us (2023-)

Nagyon megörültem, amikor kiderült, hogy a kedvenc videójátékomból sorozat készül, és azt kell mondanom, nem csalódtam. Az író/rendező Craig Mazin és az eredeti játék rendezője, Neil Druckmann egyesítették erőiket, és abszolút sikerült túlszárnyalniuk önmagukat. A The Last of Us egy posztapokaliptikus világban játszódik, ahol egy agresszíven terjedő gomba vette át az irányítást, zombiszerű lényeket kreálva azokból, akik megfertőződnek. Pedro Pascal (The Mandalorian) és Bella Ramsey (Game of Thrones) Joel és Ellie szerepében együtt szelik át a veszélyekkel és szörnyekkel teli országot egy nemes cél érdekében. Egyszerre gyönyörű és félelmetes a történet, ami tökéletesen mutatja be a játék eseményeit a tévéképernyőn is. Sőt, a készítők azt is elérték, hogy olyan szinten kapcsolódjunk a karakterekkel és ezzel a világgal, ahogyan a játék során korábban nem tudtuk.

Nehéz lesz megállni, de próbáld meg ne egy ültő helyedben ledarálni az új kedvenc sorozatodat! Előtte inkább iktass be egy kis angolozást, hogy magabiztosabban nézhesd végig eredeti nyelven. A Speak! online angol nyelvtanfolyamán a szintednek megfelelő kihívások legyőzésével tanulhatsz meg angolul, ráadásul tankönyvekre sem lesz szükséged ahhoz, hogy gyorsan és hatékonyan fejlődj. Első lépésként töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This