Kép forrása: canva – canva.com

Oké, a címben kissé túloztunk, hiszen nem ezen múlik az angoltanulás sikere. De az ahhoz vezető utat sokkal szórakoztatóbbá teheted, ha ránk hallgatsz… Igen, arra célzunk, hogy itt az ideje szinkron helyett átváltani eredeti nyelvre, hogy kikapcsolódás közben is pallérozhasd az elmédet. El se hinnéd, mennyi előnye van, ha angolul nézed a filmeket, sorozatokat! Tegyél egy próbát, és kukkants bele kedvenc bűnügyi sorozatainkba, amiket akár egy hétvége alatt is ledarálhatsz.

Mare of Easttown

2021

Elméletben nem kell sok egy jó bűnügyi történethez. Adott a sejtelmes kisváros, ahol titkok lappanganak, egy magának való rendőr, akinek ugyan megkérdőjelezhetőek a módszerei, mégis szimpatikussá válik az esendősége, hiszen az igazságot kutatja. Nem utolsó sorban ott van maga a bűntény, ami annyira titokzatos, hogy látszólag örökre megoldhatatlan marad. Erre a bevált receptre számtalan könyv, film és sorozat íródott, de valahogy a Mare of Easttown című minisorozat mégis képes olyan élményt nyújtani a nézőknek, ami jó ideig elkíséri őket. Pennysylvania állam egyik kisvárosában járunk, ahol a helyi nyomozó, Mare Sheehan (Kate Winslet) nagy erőkkel dolgozik egy kivételesen kegyetlen gyilkossági ügy megoldásán, miközben a saját, széthullott magánéletének darabjait is próbálja újra összeilleszteni. A sorozat zsenialitása, hogy elsődlegesen nem a véres történésekkel próbál sokkolni, hanem inkább a zárt közösségek furcsa dinamikáit elemzi, és azt a gondolatot próbálja meg kifejteni, hogy a múltban történt tragédiák mekkora erővel határozzák meg a jövőnket.

The Night Of

2016

Habár lassan tíz éves lesz ez a sorozat, méltatlanul kevesen ismerik, pedig igazán lebilincselő. Szó szerint. A történet főszereplője, Naz egy görbe este után egy New Yorki rendőrség fogdájában találja magát. Gyilkossággal vádolják, és minden jel arra mutat, hogy valóban ő követte el a szörnyű tettet. A fiú állítja, hogy sosem lenne képes ilyesmire, de hamar rájön, hogy az amerikai igazságszolgáltatás gépezetében aligha számít, ki mond igazat. Sokkal fontosabb, hogy ki áll elő a leghihetőbb alternatív valósággal. Az események előrehaladtával nézőként is úgy érezhetjük, hogy az esküdtszék tagjai vagyunk, akiknek ítéletet kell hozniuk. Vajon megérdemli ez a fiú a börtönbüntetést? Tényleg az a valóság, ami a bíróságon elhangzik? Külön kiemelném, mennyire zseniálisan mutatja be a sorozat a főbb karaktereket, az én kedvencem a védőügyvédet alakító John Turturro, akinek személyes drámája még izgalmasabbá és emberibbé formálja a történetet.

The Outsider

2020

Stephen Kinget gondolom senkinek sem kell bemutatni, de a The Outsider című 2018-as regénye viszont valószínűleg kevésbé ismerős azoknak, akik nem fanatikus rajongói az író munkásságának. Pedig nagy hiba lenne lemaradni a történetről, kifejezetten a 2020-ban készült sorozatról, ami hátborzongatóan kelti életre a könyv történéseit a képernyőn. A történet főszereplője egy kétgyerekes családapa, a köztiszteletben álló kisvárosi tanár, aki minden jel szerint brutális gyilkosságot követett el. Szilárd alibije ellenére a rendőrség megtalálja az ujjlenyomatait és a DNS-ét a helyszínen. Vajon hogyan lehetséges, hogy valaki egyszerre két helyen legyen? Habár az események kibontakozása előtt valóban egy klasszikus bűnügyi esettel kezdődik a sztori, semmiképp se feledkezzünk meg King védjegyéről, aki előszeretettel fonja össze a valóságot a természetfelettivel, csakhogy a végkifejlet garantáltan álmatlanságot okozzon.

Alias Grace

2017

Egészen más hangulat vár azokra, akik Margaret Atwood könyvéből készült sorozatra teszik le a voksukat. A gyilkossággal vádolt fiatal lány, Grace története 1843-ba repít bennünket, egy kettős gyilkosság helyszínére. Bűnös, bűnrészes, vagy az események ártatlan áldozata Grace? A hatóságok csak találgatnak, de egy biztos, a megbízhatatlannak tűnő, valahogy mégis ártatlanságot sugalló szolgálólány bármit is mond vagy tesz, gyanús, külső szemlélőként is kihívás különválasztani az igazságot a hazugságtól. 15 évvel az eset után felbukkan egy pszichológus, aki az azóta is börtönben raboskodó Grace igaz történetét akarja megismerni. Beszélgetéseik alkalmával szép lassan kirajzolódnak az események eddig homályos részletei: néha a múltat láthatjuk, máskor a cellában ülünk az orvossal és a szolgálólánnyal, mindeközben párhuzamosan hallhatjuk, amit Grace a pszichológusnak mesél, valamint a legbelsőbb gondolatait is, amiket nem oszt meg senki mással, csak a nézővel.

Inside Man

2022

Steven Moffat neve leginkább a Doctor Who és a Sherlock című sorozat kapcsán lehet ismerős. Inside Man című négyrészes sorozata az egyik legutóbbi munkája, amit szinte lehetetlen nem egy ültő helyünkben ledarálni, annyira beránt a történet, ahol minden a lehető legrosszabbul alakul a legtöbb karakter számára. Az egyik főszereplő Jefferson Grieff (Stanley Tucci), a halálra ítélt kriminológiaprofesszor, aki egy arizonai börtönben a végítéletet várva azzal tengeti a napjait, hogy a rácsok mögött is megoldatlan bűnügyek végére tesz pontot. A történet másik központi karaktere Harry Watling (David Tennant), egy angol lelkész, aki rendkívül csúnya botrányba keveredik, és bármit is próbál tenni, hogy megóvja magát és a családját, csak egyre mélyebbre süllyed. Hogy hogyan fonódik össze ennek a két embernek a sorsa? Ezt nyilván nem áruljuk el, de annyit elmondhatok, a végkifejlet éppen annyira megdöbbentő, mint az odáig vezető események brutális láncolata. “Mindenkiből lehet gyilkos, csak egy jó indok és egy rossz nap kell hozzá.” Ez a sorozat kulcsmondata, amit valahogy képtelenség kitörölni az emlélkezetünkből, miután végignéztük. 

Az, hogy angol nyelven nézel filmeket és sorozatokat a legkevesebb, amit megtehetsz a tudásodért. A legjobb viszont az lenne, ha teljesen a tanulásra fókuszálnál velünk, a Speak! Nyelviskolával! Persze csak akkor, ha az a célod, hogy önbizalommal telve, folyékonyan tudj angolul beszélni. Amennyiben így van, töltsd ki ingyenes szintfelmérőnket, és találkozzunk online angol magánóráinkon!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This