Kép forrása: canva – canva.com

Kanada a világ második legnagyobb területű országa, ahol az angol a főnyelv. A nagy területen azt hihetnénk, hogy rengetegen élnek ott. Ez azonban nincs így, a szélsőséges földrajzi viszonyok miatt ez a Föld egyik legritkábban lakott része. A közel száztíz Magyarországnyi területen alig több, mint négyszer annyian élnek, mint nálunk. Ettől függetlenül a kultúra és a szórakoztatás minden szegmensében az élen járnak. Kiváló színészeket, zenészeket köszönhet Kanadának a világ. Ugyanakkor, ha megkérdeznénk egy járókelőt, hogy soroljon fel hirtelen öt kanadai hírességet, akkor nem biztos, hogy tudná a választ.

A kanadaiak ugyanis a siker reményében sokszor a szomszédos USA-ba teszik át a székhelyüket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy végérvényesen hátat fordítanának annak a gyönyörű országnak, amelyben születtek. Az alábbiakban megpróbáltuk összeszedni az általunk legjobbnak vélt öt zenészt, akik Kanada hírnevét öregbítik, függetlenül attól, hogy jelenleg melyik országban élnek. Ha szeretnéd megérteni az általuk előadott dalokat, de még nem beszéled elég jól a nyelvet, akkor iratkozz be a Speak! Nyelviskola online angol nyelvtanfolyamai egyikére. Addig pedig következzen a legjobb kanadai születésű zenészek ötös listája.

Bryan Adams

Ontario tartomány Kingston nevű településén látta meg a napvilágot 1959-ben. Korán megismerkedett a zenével, az első lemezét még a középiskolai zenekarával adta ki, majd 1980-ban önálló albummal jelentkezett, amely Kanadában gyorsan ismertté tette. Ezután következett az amerikai álom beteljesítése, a nyolcvanas évek közepétől kezdve a legnagyobb zenészek közt tartották számon. Számtalan toplistás dallal jelentkezett, több mint harminc díjra jelölték. Az egyedi énekhangja hozta meg számára a sikert, de emellett számtalan hangszeren is játszik. Népszerűsége a mai napig töretlen, a legutóbbi albumát 2019-ben adta ki. Az elmúlt nagyjából negyven évben végigturnézta a fél világot, Magyarországon például már öt teltházas koncertet is adott. Reméljük, hogy még sokáig elvezhetjük a munkásságát. Olyan dalokat köszönhetünk neki, mint a „Here I Am”, a „Please Forgive Me”, vagy az „Everything I do”.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Bryan Adams – Everything I Do

Céline Dion  

Montréal egyik külvárosában született 1968-ban, a szép számban Kanada területén élő francia kisebbség tagjaként, egy tizennégy gyermekes családban. Emiatt anyanyelvi szinten nem is beszélt angolul, pályája elején csak francia dalokkal jelentkezett, bár így is hamar népszerűvé vált. Szülőhazáján kívül elsősorban Európában robbant be, mint tinisztár. Franciaországban aranylemezes lett az egyik albuma, majd 1988-ban svájci színekben győzött az Eurovíziós Dalfesztiválon. Az angol tudását csak ezután kezdte el fejleszteni, a kilencvenes évek elejétől néhány kivételtől eltekintve leginkább ezen a nyelven adta ki a lemezeit. A várt siker nem is maradt el, a nevét gyorsan megismerték a világ minden pontján. Rengeteg koncertet adott a földgolyó számos országában, majd éveken keresztül tartotta a Las Vegas-i Caesars Palace koncerttermében a saját maga által kreált énekes showműsorát. Az utóbbi pár évben már kevesebbet hallani róla, de a dalaival ma is sokszor találkozhatunk. Ki ne ismerné az „I’m Alive”, a „Falling Into You” című alkotásait, de talán a Titanic főcímdalának, a „My Heart Will Go On” eléneklése volt pályafutása legnagyobb sikere.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Céline Dion – My Heart Will Go On

Shania Twain

Az 1965-ös, Ontario tartománybeli Windsorban született énekesnő az átlagtól eltérően egészen későn kezdett komolyan a zenével foglalkozni. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne mutatta volna meg tehetségét már egészen fiatalon, countryénekesként már tizenéves korában kisebb-nagyobb sikereket mondhatott magáénak. A hírnév viszont jóval később, a kilencvenes évek közepén jött el, amikor a harmadik albumával hirtelen a keresett énekesnők között találta magát. Ezután már nem volt megállás, a közönség és a szakma is imádta: amellett, hogy telt házas koncertekkel örvendeztette meg a nagyérdeműt, közben öt Grammy-díjat is bezsebelt a csúcson eltöltött nagyjából egy évtizede alatt. A pályafutásának felszálló ága ugyanis nagyjából ennyi ideig tartott, 2004-ben már csak egy legjobb dalokat tartalmazó válogatással jelentkezett, amelyre mindössze három új dal fért fel. Azóta többször eltűnt hosszabb-rövidebb időre, de jó hír, hogy aki élőben szeretné hallani, az megteheti a Las Vegas-i előadásai egyikén. Sőt, azt rebesgetik, hogy idén ősszel, új dalokkal jelentkezik a countryzene koronázatlan királynője. Addig pedig itt van nekünk a legnagyobb dobása, amit mindenki ismer: „Man! I Feel Like a Woman!”.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Shania Twain – Man! I Feel Like A Woman

Chad Robert Kroeger

50 millió eladott lemez, egyedi énekhang, virtuóz gitárjáték. Több mint huszonöt éves pályafutás alatt számtalan világsláger, telt házas koncertturné, hatalmas siker a zenei pályán és a civil életben. Volt felesége talán még nála is ismertebb: a szintén kanadai születésű Avril Lavigne-nel papíron is egy párt alkottak 2013-tól a két évvel későbbi válásukig. Aki még mindig vakarózik, kiről van szó, annak segítségképpen leírjuk, hogy az Alberta állambeli Hanna szülötte 1974-ban látta meg a napvilágot, majd 1995-ben alapította Kanada talán legnépszerűbb rockbandáját negyedmagával együtt. Igen, jó a tipp: Chad Robert Kroeger nem más, mint a méltán népszerű Nickelback zenekar frontembere, akiknek olyan dalokat köszönhet a világ, mint a „How You Remind Me”, a „This Afternoon” vagy a „Rockstar”.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Nickelback – How You Remind Me

Justin Bieber

Őt viszont valószínűleg nem kell bemutatni senkinek. Lehet szeretni a munkásságát, lehet utálni, de minden zenekedvelő hallott már róla, olyan mennyiségben van jelen a zenei piacon. Érdekesség, hogy Londonban született, amely egy amerikai kontinenshez mérten kicsinek tekinthető kanadai városka, kétszegednyi lakossal. Innen indult az énekesi pályája 12 éves korában, méghozzá úgy, hogy egy neves tehetségkutató rátalált a kis Justin édesanyja által Youtube-ra feltöltött videójára. Első lemeze 15 éves korában jelent meg 2009-ben. Szinte azonnal a legfelkapottabb tinisztár lett világszerte, dalai a toplisták csúcsait ostromolták. „Baby” című dalának nézettsége sokáig vezette a legnagyobb videómegosztó aktuális rangsorát, mára több mint 2,7 milliárd megtekintésnél jár. A fiatalon jött népszerűség menetrendszerűnek mondható, kisebb-nagyobb balhékat hozott magával, ám hősünk ezeken át tudott lépni, és ma is az egyik legkeresettebb énekesek között tartják számon. Első komolyabb dalának a „What Do You Mean?” tekinthető, majd számos ismert és addig ismeretlen énekes produkciójában is szerepet vállalt. Ed Sheerannel, David Guettával, Major Lazerrel egyaránt készített közös dalt, de a Luis Fonsi és Daddy Yankee Despacitója is az ő segítségével lett a világ minden pontján az egyik leghallgatottabb előadás.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Justin Bieber – Baby

Ha tetszett a lista, és szeretnéd tudni, hogy a felsorolt előadók miről énekelnek a dalaikban, de még nem beszéled elég jól az angol nyelvet, akkor érdemes elkezdened az angol nyelv tanulását. Ebben kaphatsz segítséget a Speak! Nyelviskola angol nyelvtanfolyamain.

Gyúrós István
ATP Szövegírás, alapító

Share This