Így tanítottam meg a diákjaimnak pár perc alatt a passzív szerkezetet

Aki valaha tanult angolul, jó eséllyel találkozott a passzív szerkezettel, vagy ismertebb nevén a szenvedő szerkezettel. A középfok előtti szint (pre-intermediate), ahol ez a szerkezet általában előkerül, nagy vízválasztó a nyelvtanulók életében: a tapasztalatok szerint sokan adják fel itt a tanulást, mert nem értik, ésvagy egyenesen utálják a passzívot.

Most megmutatom, hogy én hogyan tanítom meg a diákjaimnak ezt a nyelvtani mumust, hogy neked soha többé ne okozzon fejtörést. Baromi egyszerű lesz, figyelj!

A nyelvtani szerkezet, amitől szenvedsz

Az angolt tanuló diákok nagy része erős negatív érzelmekkel gondol a szenvedő szerkezetre, amitől, ha rosszul tanítják, tényleg csak szenvedni lehet.

Amióta a Speak!-ben tanítok, szerencsére több diákomnál sikerült ezt a mumuslufit kipukkasztani, és már-már megszerettetni velük ezt a nyelvtani szerkezetet.

Nevezzük nevén és értsük meg a gyereket

Szeretem magamat és a diákjaimat távol tartani a szenvedő szerkezet megnevezéstől, így a tanításakor számomra a 0. lépés, hogy passzív szerkezetként emlegetem, és a diákjaimat is erre bíztatom (elvégre az angol elnevezés is Passive Voice).

Fontosnak tartom azt is, hogy már a konkrét tanulás elkezdése előtt megismertessem a diákokat néhány olyan helyzettel, ahol egy angol anyanyelvű ember használja a passzívot.

Ha nem így lenne, továbbra is csak gondolnának rá, mint egy értelmetlen, bonyolult valamire, ami csak fejtörést okoz, és minden értelmet, gyakorlati hasznot nélkülöz.

Pedig a britek és amerikaiak megdöbbentően sokszor használják.

Hol találkozhatsz a legtöbbször passzív szerkezettel?

Újságcikkek, használati utasítások, különböző munkahelyi helyzetek, ahol nincs konkrét alany, vagy nem fontos ki végzi el a cselekvést.

Vagy pl. ilyen mondatokban: „The passive voice is used frequently”. (A passzív szerkezetet gyakran használják)

Annyian és annyiszor, hogy képtelenség lenne megnevezni az alanyt.

És akkor helyben is vagyunk, hogy egy kicsit jobban megismerkedjünk a szerkezettel – persze Speak!-es nézőpontból.

Így tanulhatod meg fél perc alatt a passzív szerkezetet

A Speak!-ben minden kezdő utáni szintre jut egy kis passzív (ismétlésként és új nyelvtani szerkezetként), így a diákjaink nem tudják elkerülni a használatát.

Indulási szinttől függően más-más passzív szerkezettel találkoznak először a diákjaink. Ez a trükk azonban szinttől függetlenül, bárhol és bármikor működik.

A passzív tanításánál, bemutatásánál, ismétlésénél, gyakorlásánál az egyik kedvenc kifejezésemet szoktam használni: fix the car (megjavítja az autót).

Miért? Mert ez remekül illik a passzív bármelyik típusához, és bármilyen igeidőben vagy segédigével jól működik.

Nézzünk néhány konkrét példát:

  • should – The car should be fixed. – Az autót meg kellene javítani.
  • can – The car can be fixed. – Az autót meg lehet javítani.
  • is being – The car is being fixed. – Épp javítják az autót.
  • was – The car was fixed. – Az autót megjavították.
  • is – The car is fixed. – Az autó meg van javítva.

És így tovább.

Akár egy kis történetet is lehet kerekíteni ezen passzív mondatok segítségével, amitől a diákok könnyebben megértik és máris nagyobb kedvvel használják ezen szerkezeteket.

Most talán azon gondolkodsz, hogy tényleg ilyen faék egyszerűségű a passzív, és a válasz az, hogy igen. Feltéve, ha nem elméleti síkon próbálod megérteni a használatot, hanem konkrét mondatokon keresztül használod a szerkezetet.

Válassz ki néhány könnyebb kifejezést a fenti példán kívül, írj vele 10-15 mondatot / szerkezet, és soha többé nem fog gondot okozni a passzív.

Ha szeretnéd gyakorlatiasan, fölösleges elméleti magyarázatok és nyelvészkedés nélkül tanulni az angolt, akkor iratkozz be tankönyvmentes tanfolyamainkra, és tanulj meg beszéd közben angolul beszélni.

 

Első lépésben jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre (még ajándékot is kapsz érte):

banner_button

Blaskovits Eszter, tanár
Speak! Nyelviskola

Share This