Angoltanulás gyorsan, hatékonyan, rövidfilmekkel

Szeretnék angolul tanulni. Szeretek filmeket nézni. Nincs időm.

Ez a három mondat látszólag üti egymást, hiszen ha a nyelvtudásodat szeretnéd fejleszteni, akkor hiába van végtelen számú sorozat és film a neten, attól még a harmadik pont még (állandó) probléma.

Egy „rendes” film alsó hangon másfél-két órát visz el az életedből – illetve még többet, ha menet közben meg kell állni, mert bealszol, vagy csönget a postás.

A sorozat kézenfekvő megoldás lehet a problémára az epizódok 20-45 perces játékidejével, de akit már szippantott be tévéműsor, az pontosan tudja hogy a rövid játékidő csak látszólagos. Valójában egy sorozat, ha jó és beszippant, hosszú távú (idő)befektetés és mivel egy széria egyetlen szezonja 8-9 óra között mozog, így olyan, mintha négy (!) filmet kéne megnézned egymás után, hogy fel tudd gombolyítani a cselekmény fonalát.

Szerencsére van egy gyors és egyszerű megoldás: a rövidfilmek, amelyek egyre népszerűbbek a YouTube-on és különböző videómegosztó oldalakon.

Ebben a műfajban a Vimeo az egyik legnépszerűbb: sok fiatal filmes inkább ide tölti fel az alkotásait mert ennek a platformnak nincsenek idegesítő reklámblokkjai, a felület megbízható és könnyen beágyazható más oldalakba (amire a YouTube egyre kevésbé alkalmas).

De a felület csak egy kérdés, ennél fontosabb hogy miért érdemes rövidfilmekkel angolozni. Íme néhány érv a rövidfilmek mellett.

Ezért baromi hatékony az angoltanulás rövidfilmekkel

1) Nem visz el sok időt

Innen indultunk, de érdemes megjegyezni, hogy a rövidfilmek között is vannak különböző hosszúságúak: a két-három perces videóktól a húsz-huszonöt perces, komplexebb alkotásokig. Ha tudod mennyi időd van, ez alapján válassz nézni valót.

2) Nem bonyolultak

A rövidség másik előnye, hogy egy játékfilmhez képest a történetek könnyebben érthetőek maradnak. Nincsenek felesleges mellékszálak, vagy üres töltelék jelenetek.

Egy rövidfilmben minden perc számít, minden jelenetnek jelentősége van. Ha a film végére mégis érthetetlen marad valami, vagy csalódást keltő volt a sztori, legalább nem pazaroltál rá sok időt.

3) Műfaji sokszínűség

Nevetni akarsz, sírni, vagy Halloweenre keresel valami ijesztőt? A rövidfilmek között szinte minden műfaj képviselteti magát. Az igaz, hogy éppen az említett vicces videók és a mini-horrorok a leggyakoribbak, de ugyanolyan valószínűséggel találhatsz westernt, romantikus filmet vagy egy rövidke krimit is.

4) Feliratos opciók

A legtöbb YouTube és Vimeo videó esetében is lehetőség van különböző feliratsávok bekapcsolására, pont úgy mint a DVD lemezeken. Ha valamit nem értesz, a feliratsáv mindig a segítségedre siet.

5) Gyerekek is elkezdhetik

A „kinek ajánlom a rövidfilmeket?” kérdésre a válasz az, hogy 1-99 éves korig bárkinek és mindenkinek.

A műfaji sokszínűségből adódik, hogy nagyon sok animációs rövidfilm is készül. Ezeket gyerekek is használhatják tanulásra – persze előtte nézzük meg mi is, vannak ugyanis kizárólag felnőttek számára készült alkotások 😉

Hogyan kerüld el a rövidfilmekben rejlő veszélyeket, ha angolul tanulsz?

Persze a rövidfilmeknek is megvannak a maguk veszélyei.

Az egyik, hogy nagyon sok rövidfilmet készítenek amatőr és olyan tanuló (kezdő) filmesek, akik még csak most sajátítják el a szakma mesterfogásait. Mivel a filmes képzések általában sokkal erősebbek vizualitásban mint hangban, ezért a kezdő rövidfilmek esetében az átlagosnál gyakrabban találkozhatsz gyengén rögzített hangsávval.

A rossz hangminőség miatt néha nehezen érthető a beszéd, ennek pedig egyenes következménye lehet a frusztráció. Ha ilyen videót találsz, akkor érdemesebb a következőre ugrani, hiszen hatalmas a választék.

A másik probléma ami felmerülhet a rövidfilmek kapcsán, hogy a kiváló alkotások mellett sok középszerű és borzasztó is előfordulhat (ami mondjuk a mozifilmekre és a sorozatokra is igaz).

A szemét kiszűrésére néhány módszer, ha olyan filmeket keresel amik fesztiválokon bizonyítottak és díjakat nyertek – itt azért már feltételezhető némi profizmus.

A másik megoldás hogy ha egy film tetszett, akkor nézz utána a rendezőnek, és nézd meg a többi filmjét is.

Ki tudja, lehet hogy az új Steven Spielberg vagy Christopher Nolan munkásságát ismered meg mindenki más előtt.

A pozitívumokat és a negatívumokat mérlegelve még így is esélyesebb, hogy a rövidfilmek hasznos segítőtársak lesznek az angoltanulásban, amíg okosan használod és tudod hogy mire kell odafigyelned a választásnál.

Szeretnél magabiztosan beszélni angolul? Akkor próbáld ki 100% beszéd, 0% könyv módszert, az angoltanulás tankönyvmentes és kommunikatív változatát. Első lépésben jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre, hogy megtudd, honnan kell elindulnod a tanulásban:

button

Share This