Igaz, semmi sem pótolhatja a beszédközpontú nyelvtanulást, de azért akadnak eszközök, amik kiegészíthetik azt, vagy éppen megfelelő kezdőlöketet adhatnak hozzá. Ilyen volt számomra a világszerte hihetetlenül népszerűvé vált játék, a Sims.

Emlékszem, amikor megkaptam életem első számítógépét, az első dolgom volt feltelepíteni rá a Sims 2-t. Nehéz volt az elején, hiszen 2004-ben még nem volt hozzá magyar fordítás, de végül meglett a gyümölcse a kitartó „munkának” és ez a játék hamar privát nyelvtanulási aranybányává nőtte ki magát.

Miért hasznos nyelvtanulási eszköz a Sims?

Ahogy egy korábbi cikkünkben már írtunk róla, a Sims a háztartási cikkekkel, bútorokkal, családi kapcsolatokkal, napi rutinnal, szórakozással, foglalkozásokkal kapcsolatos szavak, kifejezések és témák kimeríthetetlen tárháza.

Vagyis csupa olyan kifejezésé, amelyre égetően nagy szükséged lesz egy hétköznapi beszélgetés során.

Mindig az alapokkal kell kezdeni. Amikor idegennyelvet tanulsz, ugyanúgy kell felépítened a nyelvtanulási házikódat, mint ahogyan az anyanyelvednél tetted gyerekként.

Az első „pár tégla” az alapvető szükségletek, úgy mint az evés, ivás, alvás stb. kifejezéseinek elsajátítása. Ezek nélkül nincs meg a ház alapja, amire építheted a szókincsedet. Viszont éppen ebben zseniális segítséget nyújt a Sims.

Hogyan működik a Sims?

Amikor először beléptem a játékba, választanom kellett egy karaktert, akit felöltöztethettem a saját ízlésem szerint, majd tulajdonságokat választottam neki.

Már ekkor rengeteg új szót ismertem meg, mint a család és az abban betöltött szerepek, testrészek, ruhák, ékszerek, vagy éppen érzelmek.

Ezután jött a házépítés. Ekkor már megtanulhattam a ház részeit, a szobákat, a berendezési tárgyakat, az udvaron található eszközöket, növényeket.

A tanulás azért volt elképesztően hatékony, mert a szavak mellé kép is társult, így szinte lehetetlen volt elfelejteni.

Megmondom őszintén nekem ez volt a kedvenc részem a játékban: a későbbiekben több száz házat építettem fel, így amikor angol érettségin kihúztam a házunk és környezetünk témakört elmosolyodtam.

Tudtam, hogy na ez egy 100%-os szóbeli lesz 🙂

Így fejleszti a szókincsedet a Sims

Miután felépült a ház kezdődött csak el a valódi játék, amivel újabb több száz szó és kifejezés érkezett.

Mivel a Simeknek mindig vannak szükségleteik, így állandó figyelmet követelnek. Van, hogy éhesek, ilyenkor meg kell őket etetni.

Így jöttek az ételnevek, a fizikai állapottal kapcsolatos szavak, érzelmek (amikor fáradtak, magányosak vagy éppen a környezetük állapotára panaszkodnak), majd a takarítás és a különböző házimunkák sora.

Az alapok után jöhetnek az életvezetéshez szükséges cselekvések.

A Simeket mindig fejlesztened kell. Fontos, hogy megtanuljanak főzni, hangszereken játszani, festeni, olvasni. Persze ezen készségek konkrét formái attól függnek, hogy milyen életcélt választottál ki a Simednek.

Ezután már kicsit belekóstolhatunk gyermekként a felnőtt életbe is, mivel el kell vinned dolgozni a Simed, ehhez munkát kell keresned.

Gondolj bele, ha végig játszod egy Sim teljes életét, mennyi mindent tanulhatsz meg angolul. Nagyjából mindent, amire valaha szükséged lesz, ha külföldre mész tanulni, dolgozni, nyaralni.

Hogyan építs kapcsolatokat angolul? A Sims ebben is segít

Ebben a létfontosságú témakörben is sikerül választ kapnod, ha belépsz a virtuális (élet)térbe. Ahhoz, hogy teljes legyen a kép, természetesen szükséged lesz kapcsolatokra, barátokra, társaságra. Ezért a Sims fejlesztői is beépítették a játékba. Képzeld el, ha egyedül lenne a Simed egy városban, hamar elég unalmassá válna a játék, nem igaz?

Ennek köszönhetően a játék segítségével megtanulhatod, hogyan kommunikálj, hogyan ismerkedj, szerezz barátokat, vagy éppen, hogyan csábítsd el életed párját. 

Rengeteg szóval és kifejezéssel, több száz különböző cselekményszállal, történettel, lehetőséggel lett megtöltve a játék. Szabadon válogathatsz, hogy kivel hova viszed a Simed, mit csináljon, vagy mit érezzen más Simek iránt.

Pillanatok alatt lehet valaki az ellensége, vagy a legjobb barátja, minden attól függ, hogy milyen cselekvésekre kattintasz a felugró ablakban.

Ez mind tökéletesen fel lett építve ebben a virtuális babaházban, ahol kedvedre randalírozhatsz és közben szórakozva tanulhatod az angolt.

A videojáték szuper eszköz, de önmagában a Sims nem fog megtanítani angolul beszélni. Szerencsére itt vagyunk mi, és a 100% beszéd, 0% könyv módszer, és segítünk a gyakorlatba is átültetni azokat a szavakat, mondatokat, amiket a Simsből tanultál:

button

Takács Petra, marketinges
Speak! Nyelviskola

Share This