Így tanulj videojátékokkal angolul

A Chio Mozdulj Gamer Mozgalom és a JátékosLét Kutatóközpont, 8 000 fő részvételével végzett közös kutatásából kiderült, hogy a 14-17 évesek 83%-ának a nyelvtudása fejlődött a legjobban a videojátékok hatására.

A felmérés során arra kérték a videojátékok kedvelőit, hogy jelöljék meg azokat a készségeket, területeket, amelyekben jobbnak érzik magukat a játéktapasztalatuknak köszönhetően.

Saját szerkesztésű diagram (forrás: https://infogr.am)

Saját szerkesztésű diagram (forrás: https://infogr.am)

Gamerekből éltanulók: így tanul a Z generáció (angolul)

„Gyakorlatilag a nulláról indulva, tanulás nélkül kerültem be a legjobb 20 közé az angol OKTV-n. Ezt nagyrészt a játékoknak köszönhetem, persze a szüleim és a testvérem is segítettek kicsit.” – írta a kutatás egyik anonim résztvevője.

A válaszadók túlnyomó többsége 14 és 26 év közötti kamasz, vagy fiatal felnőtt volt, ami lényegében lefedi az ún. Z generációt.

Az 1990 után született „digitális bennszülöttekkel”, akik az internettel együtt nőttek fel, és ki vannak éhezve a gyors információáramlásra, nagyon nehezen tud mit kezdeni a „hagyományos”, ingerszegény magyar iskolarendszer. (Gondolj csak a PISA teszt riasztó adataira.)

Damsa Andrei, a JátékosLét Kutatóközpont munkatársa, és a kutatás szakmai vezetője szerint a játékok azért lehetnek hasznos oktatási segédeszközök, mert kihívást és sikerélményt adnak a fiataloknak.

A videojátékok által jutalmazott készségek, mint az együttműködésre való képesség, vagy a problémamegoldás, ráadásul fontos elvárások a 21. századi munkaerőpiacon.

„Ideje lenne, hogy az iskolában is elkezdjük használni a gamifikációt, vagyis a játékosítást” -mondja a szakértő, és ezzel angol nyelviskolaként sem tudunk vitatkozni.

Mert a koktélcseresznye az ínycsiklandó habostorta tetején az, hogy nem csak a logikai képességeid, vagy a reflexeid javulnak a játéktól, hanem a nyelvtudásod is.

Ezért működik a játékos nyelvtanulás

Anyukádnak, vagy a feleségednek minimum nincs igaza, amikor azt mondja (mit mondja, vágja a fejedhez), hogy a videojátékozás a létező leghaszontalanabb időtöltés.

Egy dolog ugyanis vitán felül áll az angol oktatásban: a nyelvtanulási folyamat sikeréhez erős belső motivációra van szükség, aminek az egyik tartóoszlopa a nyelv és/vagy a nyelvtanulási iránti szenvedély.

Ahhoz az állapothoz, hogy szenvedélyesen szeress angolul tanulni, a hobbijaid felhasználásával juthatsz el a leggyorsabban.

Legyen szó olvasásról, sorozatnézésről, vagy éppen a videojátékokról.

Ezekkel a videojátékokkal fejlesztheted a nyelvtudásodat kezdőként

videojatek-nyelvtanulas

1) Kezdd szimpla, vagy ügyességi játékokkal a nyelvtanulást

Az ingyenes online játékok a legjobb ugródeszkák az angoltanuláshoz.

Egyszerű felépítésűek, könnyű nyelvtani szerkezetekre épülnek, rövidebb és hosszabb időegységekben is játszhatsz velük, gyors sikerélményt ad, és a nyelvtanulás korai szakaszában intenzíven növeli a szókincsedet.

Ezekkel az online játékokkal nem lőhetsz mellé:

2) Építs egyszerű és hasznos szókincset magadnak a Sims-szel

A Sims egy virutális babaház, amelynek a középpontjában egy épület, és a benne „élő” család áll.

Ez a klasszikus és töretlen népszerűségnek örvendő játék igazi aranybánya minden kezdő nyelvtanuló számára.

Háztartási cikkek, bútorok, családi kapcsolatok, napi rutin, szórakozás, foglalkozások: a Sims olyan szavak, kifejezések és témák kimeríthetetlen tárháza, amikre égetően nagy szükséged lesz egy hétköznapi beszélgetésben.

[Személyes vallomás következik: amikor a középfokú nyelvvizsgám szóbeli részét csináltam, és a lakóhelyemről, a környezetemről kellett beszélnem, volt olyan kifejezés, ami a Sims-ből ugrott be. Soha nem tudhatod, hogy mikor térül meg a hobbijaidba belerakott idő- és energiabefektetés – a szerk.]

A Sims brit játék, szóval a British English nyelvi játékszabályaira, és szóváltozataira számíthatsz, ha nyelvtanulási célra (is) használod.

Ezeket a videojátékokat használd nyelvtanulásra, ha haladó szintű az angolod

videojatek-angoltanulas

1) MMA (Massively Multiplayer Online) játékok

A többszereplős, online videojátékok azért hasznosak, mert játék közben folyamatosan kommunikálsz a csapattársaiddal, vagy figyeled a köztük zajló párbeszédet.

És minél többet játszol, annál több mondatot gyártasz, vagy fordítasz le fejben, amivel észrevétlenül, erőfeszítés nélkül, kockázatmentesen, egy szórakoztató és izgalmas környezetben gyakorolhatsz.

Ezeket a többszereplős online videojátékokat próbáld ki:

 • Old Republic (ha szereted a Star Warst, akkor ezt imádni fogod);
 • Star Trek Online (dettó);
 • Batman, DC Universe Online (ezt a képregény szerelmeseinek);
 • Guild Wars 2 (adjunk egy esélyt a fantasy műfajnak);
 • World of Warcraft (alapmű);
 • Dungeons & Dragons (olyan óriásokra építkezett ez a játék, mint a Gyűrűk ura, szóval jó lesz)

2) TellTale, vagyis történetmesélős videojátékok

Ha igazán le akarod tesztelni az angoltudásodat, akkor a sztorialapú videojátékokkal

Az ilyen játékok középpontjában mindig egy történet áll, sok párbeszéddel, és olyan döntési helyzetekkel, amik elágazási pontként irányítják a sztori fejlődését, alakulását.

A TellTale játékok lebilincselően izgalmasak, és a gyors döntéshozatal kényszere miatt nagyon feszültek tudnak lenni, és alaposan próbára teszik a nyelvtudásodat, hiszen sokszor még arra sincs idő, hogy egy ismeretlen szót beüss a Google fordítóba.

A félreértéseket pedig keményen megtorolják a riválisaid.

Ezeket a TellTale videojátékokat próbáld ki, ha fejleszteni szeretnéd az angolodat:

 • The Walking Dead
 • Game of Thrones
 • Batman
 • The Wolf Among Us
 • Tales from Borderlands

A videojáték szuper eszköz, de önmagában a Sims, vagy a The Wolf Among Us nem fognak megtanítani angolul beszélni. Szerencsére itt vagyunk mi, és a 100% beszéd, 0% könyv módszer, és segítünk a gyakorlatba is átültetni azokat a szavakat, mondatokat, amiket a játékokból, vagy a többi gamertől tanultál:

button

Share This