Ismerd meg a Speak! Nyelviskola új termeit: a nyugati parti városok

A Speak! Nyelviskola új termeinek a diákjaink adtak nevet. Ennek apropójára Hubai Gergely, a Speak! Nyelviskola tanára és „két lábon járó kultúrtörténeti enciklopédiája” a névadó városok történetének nyomába eredt. A keleti parti, az „átrepülhető”, és a texasi városok után irány Kalifornia!

Ismerd meg a Speak! Nyelviskola új termeit: a nyugati parti városok

los-angeles-speak-nyelviskola

Los Angeles

Honnan ered a neve? Los Angeles nevének teljes alakja eredetileg sokkal hosszabb volt, ismerünk El Pueblo de Nuestra Señora de los Ángelesés El Pueblo de la Reyna de los Ángeles névváltozatot is. Függetlenül attól, hogy melyiket vesszük alapul, a Los Angeles rész azt jelenti, hogy az angyalok. Nem hiába ez a város beceneve is („City of Angels” – „az Angyalok városa”). A spanyol elnevezés nem véletlen, ezt a területet először a spanyolok gyarmatosították, ezért is található itt ennyi spanyol település név.

Mi történt itt? Kalifornia először az aranyláz révén vonzotta a bevándorlók népes seregét. Los Angeles felemelkedéséhez azonban a környéken felfedezett kőolaj is hozzájárult – 1900-ra a város lakossága több mint 100 000 fő volt. A századelején még egy fontos iparág jelent meg – a filmipar, mely elsősorban Hollywoodban telepedett meg. Mikor ez a terület beleolvadt Los Angelesbe, már 10 stúdió működött itt, az 1920-as évekre pedig itt készült a világ filmjeinek nyolcvan százaléka.

Los Angeles elsősorban mindig napos időjárása miatt lett népszerű filmes központ – a sztárok „jó közérzete” mellett fontos volt, hogy egész évben lehetett forgatni. Los Angelesnek jelenleg 4 millió lakosa van, az egész nagyvárost elővárosokkal számítva azonban ez a szám 12-18 millió között mozog – ezzel ők az USA második legnagyobb városa.

hollywood-speak-nyelviskola

Miről híres? Los Angeles elsősorban a filmiparáról ismert, ezen belül is Hollywoodról, a legnagyobb amerikai stúdióknak otthont adó álomgyárról. A Hollywood jelképének számító felirat 1923-ban került fel a Mount Lee oldalára, a 14 méter magas fehér betűk 110 méteren terítik be a hegyoldalt.

Eredetileg semmi  közük nem volt a filmiparhoz, H.J. Whitley az ingatlanjai reklámozására használta a feliratot – az eredeti szöveg egyébként Hollywoodland volt. Az eredetileg csak másfél évnyi kiállításra tervezett betűket még lámpákkal is felszerelték, a Holly, a Wood és a Land betűcsoportok külön-külön lettek megvilágítva. A ’40-es években a felirat gondnoka részegen belehajtott a H betűbe, ami összeomlott, az 1949-es felújítás során pedig eltávolították a LAND feliratot, így már az egész környékre vonatkozott az ingatlanhirdetésként kezdődött ikon.

San Francisco

Honnan ered a neve? San Francisco neve szintén a spanyolból ered: a megnevezést az 1590-es évektől kezdve használták erre a vidékre az itt letelepedett ferences szerzetesek tiszteletére. A spanyol misszionáriusok fontos szerepet töltöttek be a terület meghódításában, a térítés igényével pedig messzebbre merészkedtek az Újvilágban, mint bármelyik felfedező.

frisco-speak-nyelviskola

Mi történt itt? Kalifornia egészére jellemzőek a földrengések, a két város közül mégis San Francisco az ismertebb áldozata a Szent-András törésvonalnak. San Francisco az 1849-es aranyláz óta vált virágzó metropolisszá, egyben Amerika legeurópaibbnak tartott városa lett. A terület folyamatos megújulásának sajnálatos oka az erős földrengések, melyek többször pusztították el a város egy-egy részét.

Ezek közül a legismertebb az 1906-os földrengés, mely nagyjából a város háromnegyedét pusztította el – igaz, hogy itt nem csak a földmozgás, hanem a megsérült gázvezetékek okozta tűz is hozzájárult a tragédiához. Habár azóta is történtek rengések, ilyen pusztításra már nem került sor – és remélhetőleg nem is fog többet.

Miről híres? San Francisco leghíresebb nevezetessége a Golden Gate híd, mely jellegzetes narancssárga színével igazi vidám színfolt a nyugati parton – nem hiába választották meg 1999-ben az USA 5. legnépszerűbb építményének.

A Golden Gate a San Franciscó-i öböl két oldalát köti össze, megépítése előtt 20-25 perc alatt lehetett átkelni hajóval. Az 1933 és 1937 között megépült híd számos kényelmi funkcióval rendelkezik, a középső útelválasztót például a forgalom mértékének megfelelően lehetővé teszi, hogy másképp osszák be a hat sávot.

golden-gate-bridge-speak-nyelviskola

1964-ig a Golden Gate volt a leghosszabb támaszközű függőhíd a világon, ezután a címet átvette a 18 méterrel hosszabb Verrazano-Narrows híd, mely New Yorkban fut Brooklyn és Staten Island között – ez a híd 1981-ig birtokolta a címet, azóta a bajnok nem Amerikában található.

További érdekességeket, hasznos cikkeket, és az English Fun Facts sorozat korábbi darabjait is megtalálod Facebook-oldalunkon, ahol naponta posztolunk érdekes, hasznos, szórakoztató és oktató tartalmakat:

facebook_like_button

hubai_gergely_angol_nyelviskola

Hubai Gergely, Speak! Nyelviskola

Share This