Ismerd meg a Speak! Nyelviskola „új termeit”: a keleti parti városok

A Speak! Nyelviskola új központjának termeinek a diákjaink adtak nevet. Ennek apropójára Hubai Gergely, a Speak! Nyelviskola tanára és „két lábon járó kultúrtörténeti enciklopédiája” a névadó városok történetének nyomába eredt. London, az ipar-, és a skót városok után, most az USA keleti partján tart virtuális osztálykirándulást.

A Speak! Nyelviskola „új termei”: a keleti parti városok

New York

Honnan ered a neve? Mint a legtöbb New kezdetű város név, New York is az Óvilág egyik területére utal, az elnevezési mintát azonban a hollandok már korábban is használták. New York helyén egykor New Amsterdam állt, a holland gyarmati székhelyt csak 1664-ben, az angol hatalomátvétel után nevezték át. A York utótag nem pontosan a híres angol városra, hanem az akkori király testvérére, Jakabra, a yorki hercegre utal aki később II. Jakab néven király is lett.

Mi történt itt? Habár nem főváros, a legtöbb ember szemében New York testesíti meg Amerikát és az amerikai álmot. Ennek leginkább az az oka, hogy a legtöbb bevándorló New Yorkon keresztül érkezett az Újvilágba, számukra a Szabadság-szobor volt az első dolog, amit megláthattak új lakhelyükből. Sajnos sokan nem is nagyon jutottak tovább, mivel a bevándorlás növekedésével Amerikában komoly törvényeket hoztak, hogy kint tartsák a nem kívánatos bevándorlókat. Kvótatörvények alapján határozták meg, hogy melyik országból hány embert engednek be, illetve Ellis Islanden létrehoztak egy központot, ahol minden bevándorlót átvizsgáltak, majd szétválogatták őket, hogy ki léphet be az Államok területére és kinek kell visszafordulni. Ennek ellenére New York igazi multikulturális központ lett, az egykori bevándorlás hatását még most is érezhetjük a városon.

new-york-speak-nyelviskola

Miről híres? Aki már járt New Yorkban, az legalább a szuvenírként árusított tárgyakon láthatta a Big Apple kifejezést, ezek szerint a város lenne a Nagy Alma – de miért pont ezt a gyümölcsöt választották ki jelképnek? A Nagy Almának számos kitalált eredete van, például egy történet szerint a jómódú családok a Nagy Világválság alatt almákat árultak, mások szerint egy népszerű bordélyház tulajdonosáról kapta a nevét. A legvalószínűbb magyarázat a sport világában keresendő, John J. Fitz Gerald sportszakíró New York Morning Telegraph hasábjain írt mindig a Nagy Almáról, a metafora a lóversenyek világából ered. A zsokék a nagy pénznyereményeket nevezték így (a lovak kedvenc csemegéje után), Fitz Gerald pedig New Yorkra vonatkozva vette át a hasonlatot – hiszen New Yorkban élni a legnagyobb nyeremény, amit valaki megkaphat.

Boston

Honnan ered a neve? New Yorkhoz hasonlóan Boston nevének eredete is egy angol városhoz kapcsolható. A Lincolnshireben található városkából nagyon sokan érkeztek Boston környékére, végül annyian jöttek a világ különböző részeiről hogy az amerikai Boston jóval túlnőtt az eredetin, és már ő az ismertebb. Maga az eredeti Boston neve egy összevonásból ered, a „Botolph’s Stone” („Botolph sziklája”) elnevezés a helység egykori urára utal.

boston-speak-nyelviskola

Mi történt itt? Boston városa fontos szerepet játszott az Egyesült Államok kialakulásában, a forradalom két fontos eseménye is ide köthető. 1770. március 5-én itt zajlott a bostoni mészárlás, ahol brit katonák öt civilt öltek meg, hatot pedig megsebesítettek. A tragédiát az okozta, hogy egy kisebb tömeg elkezdte zaklatni az egyik brit őrt, később pedig a segítségére siető nyolc társát is inzultálták. Három évvel később a bostoni kikötőben zajlott le a bostoni teadélután, ekkor önmagukat indiánnak álcázó felkelők feljutottak egy hajó fedélzetére, és a tengerbe borogatták a Brit Kelet-Indiai Társaság egyik teaszállítmányát – így tiltakoztak az ellen, hogy az adózás ellenére az amerikaiak nem kapnak szerepet a törvényhozásban.

Miről híres? Boston a szabadságharcban betöltött szerepe mellett híres ír kisebbségéről is – a Smaragd Sziget hagyományai a város szinte minden pontján láthatóak. A város kosárcsapata, a Boston Celtics is büszkén viseli a zöld színvilágot és az ír szigetekre utaló lóherés motívumot. Az ír bevándorlók jelentős része a XIX. éhínség következtében érkezett az Újvilágba. Az írek a többi angol betelepülővel szemben katolikusok voltak és ez komoly feszültségekhez vezetett a környéken, az új bevándorlók önvédő szerveződéséből egy igazi ír maffia is kialakult. A katolikus/protestáns ellentétek olyan komolyak voltak, hogy még 1960-ban is szenzációt okozott, hogy az elnökválasztást egy katolikus jelölt nyerte meg – John Fitzgerald Kennedy természetesen szintén bostoni gyökerekkel rendelkezett.

celtics-speak-nyelviskola

További érdekességeket, hasznos cikkeket, és az English Fun Facts sorozat korábbi darabjait is megtalálod Facebook-oldalunkon, ahol naponta posztolunk érdekes, hasznos, szórakoztató és oktató tartalmakat:

facebook_like_button

hubai_gergely_angol_nyelviskola

Hubai Gergely, Speak! Nyelviskola

Share This