Ismerd meg a Speak! Nyelviskola „új termeit”: a skót városok

A Speak! Nyelviskola új központjának termeinek a diákjaink adtak nevet. Ennek apropójára Hubai Gergely, a Speak! Nyelviskola tanára és „két lábon járó kultúrtörténeti enciklopédiája” a névadó városok történetének nyomába eredt. London, az ipar-, és egyetemi városok után, most Edinburgh és Glasgow következik.

A Speak! Nyelviskola új termei: a skót városok

Edinburgh

Honnan ered a neve? Edinburgh neve egy kelta kifejezésből ered – a Din Eidyn jelentése „erőd a lejtőn”. A Din előtag hamarosan eltűnt és az óangol „burh” szó került a kifejezés végére – a változatosság kedvéért ez is erődöt jelent. Van egy Dunedin nevű város is, ez megtartotta az eredeti kelta alakot, úgyhogy Edinburghot így is nevezhetnénk… A néphagyományban gyakran kötik Edwinhez, Northumbria királyához a név eredetét, de a város már korábban létezett ezzel a névvel.

Mi történt itt? Edinburgh Skócia fővárosa már a királyság megjelenése óta – I. Dávid király már itt tartotta a királyi udvart a XII. század elején. Habár 1544-ben egy angol támadás után a város gyakorlatilag megsemmisült, az újjáépítés során még szebb lett – vezető szerepét azonban kezdte elveszíteni. 1603-ban a skót király, VI. Jakab lett Anglia királya is, így Edinburgh kezdte elveszíteni vezető szerepét. Miután az egykori perszonálunió (a két országot csak a király személye köti össze) tényleges Unió váltotta fel 1707-ben, Edinburghben lázadások törtek ki az egyesülés ellen. A város azóta ismét Skócia központja lett, és 1998-as Skócia törvény után újjáalakult a skót Parlament is.

bobby-speak-nyelviskola

Miről híres? A IV. György híd környékén található a helyi legenda, Greyfriars Bobby szökőkútja. A kicsiny Skye terrier (akit a szobor jóval nagyobbnak ábrázol valós méreténél) arról lett híres, hogy 14 évig maradt gazdája sírja mellet a Greyfriars Kirkyardban. A legenda szerint Bobby egy John Gray nevű éjjeliőr (mások szerint farmer) kutyusa volt, aki két éves korában vesztette el gazdáját, ezután több mint egy évtizedig állt őrt a végső nyughelyénél. Bobby története megihlette Lady Burdett-Coutts-t, ő készíttette el a szökőkutat mely világszerte ismertté tette a kis helyi hőst.

Glasgow

Honnan ered a neve? Glasgow nevét a szép zöld skót dombok ihlették – az eredeti „Glasgu” alakban is már azt jelentette, hogy „zöld üreg” (bizonyos fordításokban szürkés, kékes árnyalat is szerepel). Írásban először 1116-ban rögzítették, több kisebb helyet is hívtak így mielőtt a jelenleg is ismert „nagy” Glasgow megjelent.

Mi történt itt? A város a Clyde folyó mellett nőtt kis faluból az ipari forradalom legnépesebb angol kikötővárosává. A skót felvilágosodás központja egyben az Amerika és a Nyugat-Indiák felé induló kereskedelem kiindulópontja lett. A Viktoriánus és Edward-korban Nagy-Britannia második városának tartották magukat, lakosság szempontjából pedig teljesen védhetővé vált az állítás. Manapság Glasgow egy városi újratervezés és határáthelyezés miatt kisebb, a szó szoros értelmében vett városban kb. 600.000-en élnek, míg a Nagy-Glasgow körben még több mint kétszer ennyien.

glasgow-speak-nyelviskola

Miről híres? Glasgow leghíresebb legendáját a város címerében is megörökítették. A mese szerint egy királyné gyűrűt kapott a férjétől, de azt egy jóképű lovagnak adta talizmánként. A király megtudta ezt, majd az éjszaka folyamán megtalálta a lovagot, a gyűrűt lelopta az ujjáról és azt a folyóba hajította. Másnap megkérte a királynét, hogy hozza elő a gyűrűt… Szerencsére a város későbbi védőszentje, Szent Mungo éppen kifogta az ékszert lenyelő lazacot és megmentette a királyné becsületét, így a történetnek jó vége lett. (Harry Potter rajongóknak a név Szent Mungo Varázsnyavalya- és Ragálykúráló Ispotályról lehet ismerős.)

További érdekességeket, hasznos cikkeket, és az English Fun Facts sorozat korábbi darabjait is megtalálod Facebook-oldalunkon, ahol naponta posztolunk érdekes, hasznos, szórakoztató és oktató tartalmakat:

facebook_like_button

hubai_gergely_angol_nyelviskola

Hubai Gergely, Speak! Nyelviskola

Share This