Ismerd meg a Speak! Nyelviskola „új termeit”: Oxford és Cambridge

A Speak! Nyelviskola új központjának termeinek a diákjaink adtak nevet. Ennek apropójára Hubai Gergely, a Speak! Nyelviskola tanára és „két lábon járó kultúrtörténeti enciklopédiája” a névadó városok történetének nyomába eredt. London, és az iparvárosok után, most két patinás egyetemmel büszkélkedő város, Oxford és Cambridge titkairól lebbenti fel a fátylat.

A Speak! Nyelviskola új termei: az egyetemi városok

Oxford

Honnan ered a neve? Oxford nevének eredete még ma is felismerhető azoknak, akik ismerik az angolt. A város nevének legkorábbi alakja Oxnaforda, ez szó szerint azt jelenti „ahol az ökrök átgázolnak.” Az „oxen” többes számú alakot az idők folyamán elhagyták, így a város neve ma csak azt jelenti, hogy ökörgázló.

Mi történt itt? Az Oxfordi Egyetem az angol nyelvterület legrégibb egyeteme, a bolognai után a második legrégibb felsőoktatási intézmény, amely még ma is működik. Az egyetemnek több mint 130 intézete és kutatóközpontja van, a népszerűségét azonban egy rendeletnek köszönheti. Habár Oxford területén már 1096-ban folyt oktatás, az egyetem igazán 1167 óta virágzott fel, ekkor II. Richárd király tiltotta meg, hogy angol fiatalok külföldön tanuljanak. A helyzet azóta sokat javult – a britek már nemcsak külföldön tanulhatnak, hanem idegen diákok is részesülhetnek Oxford tudásában.

oxford-university-speak

Miről híres? Oxford természetesen elsősorban az egyeteméről híres – az oktatási intézmény hírneve állítólag megmentette a várost a II. világháború során. Stephen Hawking egyik könyvében az írta, hogy a háború során volt egy titkos egyezmény a britek és a németek között hogy a bombatámadások során nem bombázzák le az egyetemi központokat. Angliában Oxford és Cambridge, Németországban Heidelberg és Wiesbaden élvezett védettséget. Hawking története valószínűleg csak anekdota, konkrét bizonyítékot az egyezményre sehol sem található azt leszámítva, hogy ezeket a városokat tényleg nem érte bombatalálat (Cambridge mellett találtak egyszer egy fel nem robbant darabot).

Cambridge

Honnan ered a neve? Cambridge nevében a bridge szó természetesen a hidat jelenti, eredeti neve Grontabricc volt (ez a VIII. századi alak). A Granta folyó neve keltából eredt, a normann hódítások után ez változott át a „canta” végül a „cam” alakba. A változások ellenére a folyó neve ugyanazt jelentette: „törött”, „zegzugos.”

Mi történt itt? A Cambridge-i Egyetem Oxfordból menekült tanárokból és diákokból alakult. Az történt, hogy 1209-ben egy véletlen balesetben az egyetem egyik tagja nyíllal lelőtt egy asszonyt, erre a helyiek több tudóst is felakasztottak. A lincselés ekkor szentségtörésnek számított, mivel a tudósok egyben papok is voltak, így elvileg büntetlennek számítottak.  A király által is szított feszültség 1213-ban pápai közbeavatkozással oldódott meg, a tudósok egy része visszatért Oxfordba, egy maréknyi fontos kutató azonban Cambridge-ben maradt, és egyetemet alapítottak.

cambridge-speak-nyelviskola

Miről híres? A fenti történetből is látszik, hogy a közös gyökerek ellenére Oxford és Cambridge örök riválisok. A kérdés az, hogy melyik a jobb egyetem? A két intézmény fej-fej mellett hódítja el egymás elől a címet. 2015 végén a QS ranglistáján, Oxford a hatodik, Cambridge pedig a harmadik legjobb egyetem volt a világon, hatékonyság szempontjából azonban fordított volt a helyzet. A tanár diák arány tekintetében Oxford a világ 10., Cambridge pedig a 16. helyen volt megnevezve. Nemzetközi tanárok szempontjából is Oxford vezet (61. a 80.-kal szemben), az impakt faktor tekintetében azonban Cambridge nyer (42. a 63. ellenében). Nyilván ez azért bizonyos szempontból csak játék a számokkal és végső győztest sosem lehet majd hirdetni.

További érdekességekért, és az English Fun Facts sorozat korábbi darabjait is megtalálod Facebook-oldalunkon, ahol naponta posztolunk érdekes, hasznos, szórakoztató és oktató tartalmakat:

facebook_like_button

hubai_gergely_angol_nyelviskola

Hubai Gergely, Speak! Nyelviskola

 

Share This