Ismerd meg a Speak! Nyelviskola új termeit: az átrepülhető városok

A Speak! Nyelviskola új termeinek a diákjaink adtak nevet. Ennek apropójára Hubai Gergely, a Speak! Nyelviskola tanára és „két lábon járó kultúrtörténeti enciklopédiája” a névadó városok történetének nyomába eredt. London, az egyetemiipar-, a skót, és a keleti parti városok után, most „átrepülhető városok” felé vesszük az irányt.

Ismerd meg a Speak! Nyelviskola új termeit: az átrepülhető városok

Chicago

Honnan ered a neve? Ahogy egyre távolabb kerülünk a keleti parttól, az úgynevezett „flyover states” (átrepülhető államok) világában egyre többször jelennek meg az indiánoktól elorzott városnevek. Chicago esetében két indián kifejezéshez is kötik a város eredetét. Az első jelölt az algonkin shikakoheki, ami azt jelenti, hogy „a vadhagymák földje”. A második, a rokon nyelv odzsibvából eredő shikakonk, melynek jelentése „a bűzös borz helye” (vagy átvitt érelemben „rossz szagú hely”). Chicago legtöbb lakója nyilván az első eredetet történetet részesíti előnyben.

Mi történt itt? Habár a területet először a franciák fedezték fel Európa számára (a város neve is az indiánnevek francia torzításából származik), maga a település csak 1833-ban szerveződött meg kb. 200 lakossal. A Nagy-tavak menti kikötőváros éveken át a világ leggyorsabban növekvő városa volt és talán az első mai értelemben vett metropolisa. A fejlődésben fontos szerepet játszott az 1871-es nagy chicagói tűzvész, ami kb. 4 négyzetmérföldet pusztított el a belvárosból, a kikötőt és a vasútvonalakat viszont érintetlenül hagyta, így az újjáépítés gyorsan megtörténhetett.

Mivel más hasonló nagyvárosokban nem volt ilyen katasztrófa, Chicago volt az első hely ahol a leégett faházak helyére modernebb szerkezeteket húzhattak fel, majd ez lett a felhőkarcolók fővárosa is.

bulls-speak-nyelviskola

Miről híres? Magyarországon a legtöbb embernek Chicagóról valószínűleg a város kosárlabda csapata, a Chicago Bulls jut eszébe. Az 1990-es években a Michael Jordan, Scottie Pippen és Dennis Rodman nevével fémjelzett aranykorban a Bulls összesen hat bajnokságot nyert – 1991-93 és 1996-98 között minden címet begyűjtöttek.

Sem azelőtt, sem azóta nem volt ilyen domináns csapata az NBA-nek, Chicago azonban más okból is igazi sportközpont. Ebben a városban szinte az összes helyi csapat elhódította már legalább egyszer saját sportja legfontosabb amerikai trófeáját – a Bears (amerikai foci) kilencszer, a Cubs és a White Sox (baseball) összesen ötször, a Blackhawks (jéghoki) hatszor, a Fire (labdarúgás) pedig egyszer bizonyult az USA legjobbjának az adott sportban.

Las Vegas

Honnan ered a neve? Míg Chicago neve az őslakóktól eredt, Las Vegas esetében a város névadását már a spanyol hódítok ihlették. Az egykori gyarmatosítók nyelvén a kifejezés azt jelenti, hogy „a mezők” Ez a név a város sivatagos környezetét tekintve talán furcsának hathat, de a Mojave-sivataghoz, illetve a Halál völgyéhez képest Las Vegas környékén volt néhány forrás és magas szárú fű nőtt, így ideális pihenőt jelentett a vadnyugat meghódítóinak.

Mi történt itt? Las Vegas első meghódítója egy Rafael Rivera nevű mexikói felderítő volt, ő 1829-ben érkezett el a völgybe. A területet először a mormonok kezdték hasznosítani, ők a Los Angeles és a Salt Lake City közé félúton eső településen húztak fel egy erődöt, melyet pár év után elhagytak. A város 1905-ben alakult meg hivatalosan, de az igazi születésének 1931-et tekinthetjük. Ebben az évben hozták meg azokat a törvényeket, melyek később lehetővé tették Las Vegas felemelkedését, illetve a nagyszabású Hoover-gát építése révén ez a terület volt egyike azon kevés helyeknek a világon, melyek alig éreztek valamit a nagy világgazdasági válságból.

vegas-speak-nyelviskola

Miről híres? Nevada 1931. március 19-én fogadta el a szerencsejátékok legalizásáról szóló törvényt, amely lehetővé tette, hogy ebben az államban legálisan lehessen pókerezni, rulettezni és egyéb hasonló játékokat űzni. A hely népszerűségéhez az kellett, hogy az Államok többi részén szigorodjanak a törvények, illetve hogy az alvilág népszerű figurái Las Vegasban találják meg a befektetési lehetőséget – a kis település mellett szólt, hogy viszonylag közel van Los Angeleshez, illetve hogy mellette haladt el a vasút.

Manapság Amerikában Nevadán kívül kevés helyen lehet kaszinókat működtetni, kivétel a New Jersey államban található Atlantic City, a Mississippi folyón horgonyzó szerencsjáték-hajók, és az őslakosok által működtetett indián kaszinók.

További érdekességeket, hasznos cikkeket, és az English Fun Facts sorozat korábbi darabjait is megtalálod Facebook-oldalunkon, ahol naponta posztolunk érdekes, hasznos, szórakoztató és oktató tartalmakat:

facebook_like_button

hubai_gergely_angol_nyelviskola

Hubai Gergely, Speak! Nyelviskola

Share This