Ismerd meg a Speak! Nyelviskola új termeit: a texasi városok

A Speak! Nyelviskola új termeinek a diákjaink adtak nevet. Ennek apropójára Hubai Gergely, a Speak! Nyelviskola tanára és „két lábon járó kultúrtörténeti enciklopédiája” a névadó városok történetének nyomába eredt. London, az ipar-, a skót, a keleti parti, és az „átrepülhető városok” után most délnek fordulunk. Irány Texas!

Ismerd meg a Speak! Nyelviskola új termeit: a texasi városok

Houston

Honnan ered a neve? Mielőtt az Egyesült Államok részévé vált, Texas külön köztársaságként létezett, első elnöke pedig Sam Houston volt. Texas területe eredetileg spanyol gyarmat volt, később pedig Mexikóhoz tartozott, az amerikaiak egy rövidebb háború után felszabadították magukat, az új területekből pedig külön ország lett. Houston előbb elnök volt, majd kormányzó lett miután Texas csatlakozott az Egyesült Államokhoz. Politikai karrierjének az vetett véget, hogy 1861-ben nem volt hajlandó csatlakozni a déli Konföderációhoz, így elmozdították helyéről, és Texas is a rabszolgatartó államok oldalán csatlakozott a polgárháborúhoz.

Mi történt itt? Houston városát egy testvérpár, Augustus Chapman Allen, és John Kirby Allen alapították. A város eredetileg a rabszolgaságon alapuló gazdaságokból (cukornád, gyapot, emberkereskedelem) élt meg, azonban mint Chicago esetében is láttuk, a természeti katasztrófák néha a városok előnyére válnak. Houston esetében a fordulópont 1900, a közeli Galveston városára ekkor sújtott le hurrikán, így Houston lett az első számú kikötőváros mely 1914-re külön, mélyen kikotort kikötőt kapott. Az ötvenes években újabb népességnövekedés történt, az életet elviselhetőbbé tévő légkondi megjelenése miatt számos cég költözött a remek tengeri kijárattal (és alacsonyabb munkabérű munkásokkal) rendelkező Houstonba.

apollo-13-english-fun-facts

Miről híres? „Houston, we have a problem.” A „Houston, baj van” kifejezést az Apollo 13 című film tette híressé. Az asztronauták rövid mondata indítja be a film cselekményét, amely során a Hold misszió teljesen szétesik, és a landolás helyett az űrhajósok megmentéséért kell küzdeni. A kifejezésben azért Houston szerepel, mivel itt van a NASA irányító központja, hivatalos nevén a Lyndon B. Johnson Space Center. Habár a kilövéseket általában Floridából végzik (a Kennedy Space Centerből), Houston játszotta a kulcsszerepet az asztronauták célba juttatására. Érdekesség, hogy a híres filmes mondat ebben a formában nem hangzott el, a pontos segélykérés így szólt: „Houston, we’ve had a problem here” azaz „Houston, volt itt egy problémánk”.

Dallas

Honnan ered a neve? Houstonhoz hasonlóan Dallas is egy történelmi személyről kapta a nevét. George M. Dallas amerikai politikus James Knox Polk alelnöke volt, a névadást azonban későbbi történészek megkérdőjelezték. Az ellentmondás oka, hogy Dallas pennsylvaniai képviselő volt, sosem járt Texas környékén és csak a város alapítását követő pár hónapban választották meg – egyetlen kapcsolata a területtel annyi, hogy támogatta a Texast bekebelező erőszakos terjeszkedési politikát. Történészek és nyelvészek azóta igyekeznek jobb eredet történetet találni – jelenleg négy másik Dallas nevű személyt is valószínű jelöltnek tartanak.

dallas-english-fun-facts

Mi történt itt? Dallas 1841 óta lakott település, az alapító John Neely Bryan eredetileg minden feladatot ellátott a városban: ő volt a postamester, ő működtette a kompot és a lakása volt a bíróság. A város azóta hatalmasat nőtt, a Dallas-Forth Worth területe az USA negyedik legnagyobb nagyvárosi területe. Dallas 1963. november 22-én írta be magát a történelemben, ezen a napon ugyanis itt ölték meg John Fitzgerald Kennedy elnököt. A népszerű politikus aznap reggel érkezett Dallasba, a nyitott Lincoln Continentallal felvonuló konvoj fél egy körül érkezett a Delaey Plaza útvonalára, itt dördültek el azok a lövések melyeket a későbbi vizsgálat Lee Harvey Oswaldhoz kapcsolt. A magányos merénylő egy tankönyvraktárból vette célba az elnököt, elfogása után azonban hamarosan ő is meghalt, vele a bártulajdonos Jack Ruby végzett.

Miről híres? Dallas az amerikai pop kultúrában, és elsősorban Magyarországon másról is ismert – a CBS szappanoperája volt az egyik első amerikai sorozat, ami hazánkban is megjelent. A sorozatot eredetileg 1978-ban tűzte műsorára a CBS, ahonnan csak 1991-ben került le 14 szezon és 357 epizód után. Magyarországon a péntek estéket 1990 és 1997 között mutatták be (tehát itthon nagyjából akkor kezdték, amikor Amerikában befejezték). A Dallas eredetileg egy ötrészes mini sorozat, a csatorna eredetileg nem is tervezett többet, azonban a karakterek népszerűsége miatt később egyre többet rendeltek a sorozatból, melynek egyetlen, minden epizódban megjelenő alakja az igazi antihős, Jockey Ewing lett. Érdekesség, hogy a karaktert csak hazánkban hívják Jockeynak, eredeti neve J.R. – Magyarországon azért nevezték át, mert a monogramos nevek ekkor még ismeretlenek voltak.

További érdekességeket, hasznos cikkeket, és az English Fun Facts sorozat korábbi darabjait is megtalálod Facebook-oldalunkon, ahol naponta posztolunk érdekes, hasznos, szórakoztató és oktató tartalmakat:

facebook_like_button

hubai_gergely_angol_nyelviskola

Hubai Gergely, Speak! Nyelviskola

Share This