A Star Wars megítélése hazánkban is többrétű. Egyesek meghalnának érte, mások egyenesen gyűlölik, és természetesen akadnak olyanok is, akikből semmilyen érzelmet nem vált ki a széria.

Őszintén bevallom, én az első csoportot képviselem. Még kisgyerekként szerettem bele a (sok esetben valóban következetlen) Star Wars-univerzumba, és azóta nem ereszt a franchise. Ezért összeszedtem a kultikus mozi legfontosabb angol kifejezéseit.

 

“May the force be with you!”

 

Aki azt gondolta, hogy nem ezzel a kifejezéssel kezdem a sort, az nincs tisztában ennek a mondatnak a jelentőségével. Azonfelül, hogy “Az erő legyen veled!” a filmben előforduló leggyakoribb jó kívánság, illetve az egész univerzumot működtető Erőre való legkarakteresebb utalás, egy easter egg (rejtett üzenet) is egyben. A Star Wars-univerzum fanatikusai ugyanis a mondat kiejtésbeli sajátosságai miatt május negyedikét hirdették meg nemzetközi Star Wars-napként – May the 4th be with you!

 

“It’s not my fault.”

 

Han Solo kultikus mondata A Birodalom visszavág című klasszikusból talán a leguniverzálisabb kifejezés. Azt, hogy “Nem az én hibám” gyakorlatilag bármikor elsütheted a mindennapok során. Még akkor is, ha történetesen épp te vagy a hibás – sőt, különösen akkor.

 

“Do. Or do not. There is no try.”

 

A Yoda szájából származó mondat, amelyet magyarra a következőképpen fordítottak: “Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld”, a Star Wars-filmek egyik kultikus mondatává nőtte ki magát. Ebből kifolyólag cikkünkből sem maradhatott ki. Ráadásul számunkra duplán érdekes ez a kifejezés, hiszen az élet egyéb területei mellett a nyelvtanulásra kifejezetten érvényes.

 

“I’ve got a bad feeling about this.”

 

Sokat tanakodtam azon, hogy a fentieken kívül mely kultikus mondat szerepelhessen a cikkben. Kétségtelen, hogy a Star Wars-univerzum esetében egy 20-as listát is bőven meg lehetne tölteni olyan kifejezésekkel, mondatokkal és szófordulatokkal, amelyekre mindenki nosztalgikus mosollyal bólint.

Választásom azért esett a “Rossz érzésem van (ezzel kapcsolatban)” klasszikusra, mert a filmekben gyakorlatilag minden kulcsszereplő szájából elhangzik ez a mondat legalább egyszer. Ráadásul mindennapjaid során magad is gyakran alkalmazhatod.

 

Ha úgy érzed szeretnél az angoltanulás jedi lovagává válni, próbáld ki a 100% beszéd, 0% könyv módszert, az angoltanulás tankönyvmentes és kommunikatív változatát.

Első lépésben jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre, hogy megtudd, honnan kell elindulnod a tanulásban:

button

 

Share This