Rengeteg mód van egy nyelv megtanulására. Ugyanolyan sok módja van a felejtésnek is, ami által olyanná válik nyelvtudásod, mint egy elhagyatott szellemváros, csak éppen ez az agyadban történik meg.

Hagyd abba a használatát. Ne tanuld. Töltsd meg az elmédet az összes Starbucks menü-n lévő kínálattal és akkor nem marad hely, ami üresen kongana.

Bárki, aki nyelvet tanult már, elmondhatja, hogy idővel elfelejtenek pár információt, vagy éppen elég sok mindent.

Talán emlékszel, hogy hogyan kell ragozni az igéket, de nem emlékszel az igére. Talán emlékszel szavakra, de a bonyolultabb dolgok már nem ugranak be.

De a legrosszabb, ha mindent elfelejtesz.

Mi a megoldás? Miért ne tartanád a várost tisztán és zsúfoltan, tele emberekkel?

Az elhagyatott épületek elég hűvösek lehetnek. De nem fenyeget többet ez a veszély, ha keményen dolgozol és megtanulod, hogyan ne halványuljon el a memóriád.

 

Csináld ezt a 4 dolgot:

 

1. Módosítsd a gondolkodásmódodat, és fontold meg, hogy egy egész életen át tartó nyelvtanulási folyamatot választasz.

A legtöbb ember elfelejti a célnyelvet, mert már nem használja vagy tanulja. Ennek egyik legegyszerűbb módja az, hogy a nyelv tanulását egész életen át tartó folyamatnak, nem pedig korlátozott időtartamú tanulásnak tekinted. Ezt szem előtt tartva ne add fel a tanulási rutinodat. Függetlenül attól, hogy új szókincset építesz, vagy trükkös nyelvtani szabályokon dolgozol, folytasd a tanulást. Még a folyékony beszélők sem ismerik a szókincset, így mindig van valami új ok a tanulásra. Nem kell annyi időt fordítanod a tanulásra, mint amikor elkezdted, de próbálj meg minden nap kicsit foglalkozni vele.

 

2. Tarts be egy meghatározott ütemtervet, hogy mikor kell használni a célnyelvet, függetlenül attól, hogy valóban kell-e használni.

Ha már nem aktívan tanulmányozod a nyelvet, az egyik fő oka annak, hogy elhalványul a tudás, az egyszerű expozíció hiánya. A nyelv használatának időpontjainak megtartása segít abban, hogy friss legyen az elmédben a tudás.

Szombatonként például, ha egy élelmiszerboltba vagy étterembe mész, ahol vannak anyavyelvet beszélő emberek is, akkor próbálj meg te is azon a nyelven beszélni. Nekem pont volt egy ilyen esetem. Elmentünk vacsorázni a kedvenc helyünkre a belvárosba, és nem tudott magyarul a pincér. Nem lepődtünk meg, mert a külföldiek legkedveltebb részén voltunk. Nagyon jó érzés volt használni az angolt és úgy csevegni a pincérrel.  De mondok mást: minden este lefekvés előtt nézz meg különböző nyelvű klipeket a célnyelven.

 

3. Állíts fel konkrét célokat, amivel a készségeket továbbfejleszted

A konkrét célok meghatározása segít a motivációban, hogy továbbfejleszd a készségeidet, azáltal, hogy világos célokat ad. Például próbálj meg hetente 20 új szót megtanulni, olvass el havonta egy könyvet a célnyelven, vagy nézz meg napi 10 percnyi videót, hallgass podcastet. A célok megfogalmazása és konkretizálása kulcsfontosságú, mert könnyebbé teszi a teljesítését. Tehát ne azt mond, hogy szeretnék valamikor tanulni ma, hanem mondd, hogy ma reggel a kávém mellé elolvasok egy angol cikket például.

 

4. Utazz külföldre, hogy frissítsd a készségeidet, és javítsd a motivációd

Ha külföldre kell menni, ahhoz, hogy motivált legyél, akkor irány külföld!

Az olyan helyekre való utazás, ahol a célnyelveden beszélnek, segíthet a gyakorlásban. Az utazás ideje alatt még több szó és nyelvi ismeret kerülhet elő. Ezenkívül a külföldi utazás növeli a motivációdat, hiszen, ha nagyszerű utazásod van és a célnyelveden csevegsz a pincérrel, a repülőn, a hotelban, vagy bárhol, ahova éppen mész, akkor jobban élvezed, hiszen amit egészen addig tanultál, végre használod is. Ezáltal sokkal motiváltabb leszel, mivel, ha éppen valami ott nem sikerült, a következő utazásnál már fog.

Szóval kérlek, ne hagyd, hogy a nyelvtanulásba fektetett energiád, időd, pénzed kárba vesszen és tartsd frissen a tudásodat!

 

A 100% beszéd, 0% könyv módszert azért raktuk össze, hogy segítsen használható nyelvtudást szerezni. Hogy bátran és könnyedén társaloghass angolul. Ha szeretnéd kipróbálni, akkor gyere el hozzánk egy ingyenes szintfelmérőre:

banner_button

Share This